Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Resipi Donut Gebu


Lama dah teringin nak buat donut sendiri. Biasakan beli sahaja. Mujur kawan ibu ada kongsikan resipi donut gebu di Whatsapp group  kami. Jadi hajat dihati pun tercapai. Memang gebu pun donut ini. Sedap pun sedap. Kalau rajin memang boleh jual. Thanks pada kawan ibu yang kongsikan resipi ni. Dan, pada owner resipi. Minta halal ya resipi ini. Memang sedap dan gebu donut yang dibuat. Hehe.

Resipi Donut Gebu

Gebu dan sedap.

Okay, jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.. Resipi ini simple aja..bahan-bahan pun memang dah ada di rumah.

BACA INI : Resipi Sambal Hitam Belimbing Buluh (Sambal Hitam Pahang)

Resipi Donut Gebu

Bahan A :

1 Paket Yis Mauripan
2 Sudu Besar Susu Pekat
1 Cawan Air Suam
2 Sudu Besar Gula

Bahan B :

4 Cawan Tepung Gandum
2 Sudu Besar Marjerin
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh Garam

Cara Membuatnya :-

1. Campurkan semua bahan A di dalam bekas / cawan. Biarkan sehingga berbuih
2. Campurkan bahan B dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. Campurkan bahan A dan bahan B dan gaul rata.
4. Tutup adunan selama sejam.
5. Tumbuk atau uli adunan untuk membuang angin.
6. Canai adunan menjadi bentu donut dan biarkan 30 minit kemudian goreng.
7. Donut yang telah digoreng digaul dengan gula atau dibubuh topping.

resipi donut gebu yang simple

Menyelerakan.

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


2 Responses

  1. musadun berkata:

    lebih suka makan donut jenis yang gebu daripada jenis yang kurus dan keras tu.

  2. Hazmin Hamudin berkata:

    Petang-petang dapat makan donut memang best ni. Kena pulak dengan teh o panas. Hehe
    Jom baca entri di blog Hazmin Hamudin : Melepak Di Pantai Teluk KemangMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge