Resipi Donut Gebu

Lama dah teringin nak buat donut sendiri. Biasakan beli sahaja. Mujur kawan ibu ada kongsikan resipi donut gebu di Whatsapp group  kami. Jadi hajat dihati pun tercapai. Memang gebu pun donut ini. Sedap pun sedap. Kalau rajin memang boleh jual. Thanks pada kawan ibu yang kongsikan resipi ni. Dan, pada owner resipi. Minta halal ya resipi ini. Memang sedap dan gebu donut yang dibuat. Hehe.

Resipi Donut Gebu
Gebu dan sedap.

Okay, jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.. Resipi ini simple aja..bahan-bahan pun memang dah ada di rumah.

BACA INI : Resipi Sambal Hitam Belimbing Buluh (Sambal Hitam Pahang)

Resipi Donut Gebu

Bahan A :

1 Paket Yis Mauripan
2 Sudu Besar Susu Pekat
1 Cawan Air Suam
2 Sudu Besar Gula

Bahan B :

4 Cawan Tepung Gandum
2 Sudu Besar Marjerin
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh Garam

Cara Membuatnya :-

1. Campurkan semua bahan A di dalam bekas / cawan. Biarkan sehingga berbuih
2. Campurkan bahan B dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. Campurkan bahan A dan bahan B dan gaul rata.
4. Tutup adunan selama sejam.
5. Tumbuk atau uli adunan untuk membuang angin.
6. Canai adunan menjadi bentu donut dan biarkan 30 minit kemudian goreng.
7. Donut yang telah digoreng digaul dengan gula atau dibubuh topping.

resipi donut gebu yang simple
Menyelerakan.
Jom Kongsi!

About Ibu Mifzal 1569 Articles
Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.

Related Posts :



3 Comments

  1. Admiring the persistence you put into your site and in depth information you present.
    It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same
    unwanted rehashed material. Excellent read!
    I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to
    my Google account.
    Jom baca entri di blog here : hereMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge