Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!


Category: Koleksi Resipi

resipi masak taucu 6

Resipi Ikan Talapia Masak Taucu

Alhamdulillah, hari ini dah tiga hari kita berpuasa. Dah fikir-fikir dah apa menu untuk berbuka nanti? Ibu bercadang hendak memasak menu biasa-biasa sahaja hari ini. Orang tak berapa pandai masak macam ni lah. Menu biasa-biasa boleh lah campak-campak dalam kuali. Kalau menu yang tak biasa tu kalau cuba entah menjadi entah tak. Resipi Ikan Talapia...

1

Resipi Karipap Gulung @ Sardin Roll

Ibu sebenarnya tak pasti sama ada ibu dah pernah kongsikan resipi karipap gulung atau sardin roll ini di blog IbuMifzal.Com. Tak mengapa lah, kalau dah pernah kongsikan sebelum ini pun, ibu tetap nak kongsikannya lagi. Supaya senang ibu nak rujuk nanti. Ibu lebih selesa memanggilnya karipap gulung. Sebab asas bahan dan cara-cara membuatnya sama je...

2

Resipi Donut Gebu

Lama dah teringin nak buat donut sendiri. Biasakan beli sahaja. Mujur kawan ibu ada kongsikan resipi donut gebu di Whatsapp group  kami. Jadi hajat dihati pun tercapai. Memang gebu pun donut ini. Sedap pun sedap. Kalau rajin memang boleh jual. Thanks pada kawan ibu yang kongsikan resipi ni. Dan, pada owner resipi. Minta halal ya...

sambal hitam pahang 5

Resipi Sambal Hitam Belimbing Buluh (Sambal Hitam Pahang)

 Hari ini, ibu nak share resipi makanan kegemaran ibu. Resipi sambal hitam belimbing buluh. Memang gemar sangat-sangatlah. Sebelum ini tak pernah cuba masak sendiri. Beli sahaja dengan kawan. Tapi kali ini, ibu cuba masak sendiri. Kebetulan pula, ada stok belimbing buluh yang Abah Mifzal bawa balik. Sambal hitam belimbing buluh ini, kalau dimakan dengan nasi...

8

Resipi Burger Homemade Sedap

Teringin nak makan burger homemade. Asyik makan yang frozen jemu. Kebetulan ada stok daging kisar dalam peti ais, ibu pun mencubalah resipi mudah yang ibu google kat internet. Mudah dan ringkas je rupanya resipi burger ni. Dulu, ingat susah, macam2 kena masuk rupanya ringkas yang amat :p. Resipinya pun bukan setakat senang tapi sedap juga....

resipi jeruk epal asam boi 1

Resipi Jeruk Epal Asam Boi

Kecur Liur dengan jeruk. Viral dekat media sosial pasal jeruk mangga asam boi. Terliur ibu tau. Nak cuba buat mangga asam boi tapi mangga muda tak ada. Dek kerana nak juga makan jeruk ni, ibu gantikan kan dengan apple hijau. Ada rasa masam-masam. Sedap juga. Boleh kalah jeruk mangga dengan jeruk epal asam boi kan....

resipi puding gula hangus tanpa telur yang mudah 7

Resipi Puding Gula Hangus Tanpa Telur

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera. Semalam, entah macam mana datang semangat nak mencuba resipi yang ibu cilok dari myresipi.com. Jadi, tengahari itu ibu keluar ke pekan Tapah untuk membeli semua barang yang diperlukan. Ibu memang cari resipi yang jer simple sahaja sebab nak membaking ke apa ke, sila maklum yang ibu tak ada oven dan peralatan membaking...

7

Resipi Mi Kari

Ini menu semalam sebenarnya. Rasa mengidam pula ibu nak makan mi kari. Saja nak try buat. Selalunya ibu makan mi kari kat gerai sahaja. Sebab rasa leceh nak masak. Kita kan tak pandai masak sangat 😀 Jadi kali ini nak rasa air tangan sendiri pula. Sedap ke tak sedap belakang kira. Belasah sahaja lah. Haha....

9

Resipi Kek Batik

Ibu malu sebenarnya. Hehe, ibu tak pandai masak. Hari Jumaat yang lepas, entah cemana, teringin pula hendak makan kek batik. Ini gara-gara tengok kek batik Eda a.k.a Mama Aina lah ni. Hehe, tengok gambar pun dah meleleh ayaq liuq. Lepas itu datang pula keinginan nak mencuba buat kek batik. Memang sebelum ini ibu tak pernah...