Nuffnang’s Earning


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
terpanggil ibu utk share kan sedikit info mengenai earning nuffnang yang ibu tahu n faham..di atas permintaan kawan blogger ibu iaitu Bed a.k.a MamaShasha

kempen iklan  nuffnang ni ada 3 jenis

a) CPM (Cost Per Impression) b) CPC (Cost Per Click)
c) MCPM (Metered CPM)
:: CPM :: @ CPM ni bermaksud Cost Per Impression. Earning yang kita dapat dari CPM ads ni la yang disebut sebagai buffered earning.@ CPM ads ni x memerlukan klik..earning kita bergantung pada jumlah purata pengunjung unique blog kita..semakin ramai visitors..semakin banyak la buffered earningyang kita dapat.@ mcm mana nak dapat kan CPM ads ni? nuffnang akan menentukan tahap kefemesan blog kita..semakin tinggi rank femes kita (purata pengunjung)..semakin tinggi peluang utk kita dapatkan CPM ads ini.@ Bagi setiap CPM ads yang dah diassignkan pada kita, akan dibayar dengan kadar tetap (ditetapkan oleh pihak nuffnang & advertiser). lebih banyak pengunjung ke blog kita..maka lebih tinggi earning yang kita akan dapat..ingat!! CPM ads tidak memerlukan unique click dr visitors ya..hanya memerlukan page impression sahaja..
@ kalau dah dapat CPM ads ni..so..rajin2 la kita update blog supaya traffic blog kita semakin bertambah..
:: CPC :: @ CPC ni adalah Cost Per Click di mana kita akan dibayar (means dapat earning) jika terdapat unique klik kat iklan yang dipamerkan. @ Maksudnya, bila ada iklan CPC ni muncul, kalau ada orang berminat klik iklan tuh..kita akan dapat earning..kalau x dak orang klik..so x dapat la earning kan..@ tempoh iklan ni plak..bergantung pada advertiser..selalunya x lama..contoh cam kempen CPC yang ibu dapat..tempohnya dlm 3 hari je..tp ini semua bergantung advertiser..lama mana tempoh derang nk iklan ni dipamerkan..@ so after derang dah dapat sasaran maksimun klik utk iklan tu..makan iklan tuh akan stop running. (rasanya CPC ni ramai orang dah faham kan-senang je..ingat bila klik baru dapat duit)..@ untuk mengenal CPC iklan ni..agak susah gak la..so untuk memudahkan iklan CPC ni muncul..setkan di Ads Preference tu untuk Show Global CPC Ads..supaya bila x der CPM nya iklan..makan CPC iklan akan mengambil alih..@ Earning akan dimasukkan kedalam akaun nuffnang kita (kempen or campaign earning) dalam tempoh 3 hari apabila berakhirnya kempen CPC ini.
:: MCPM ::
@ MCPM atau Metered CPM ads ni adalah..ads di mana, advertiser telah assignkan atau beli  sejumlah bilangan pengunjung blog kita..contohnya 1000 unique visitors. so, iklan MCPM ni akan running sehingga blog kita mencapai 1000 unique visitor…iklannya adalah sejenis iklan CPM juga..cuma sudah ditetapkan jumlah pengunjung yang diperlukan di blog kita oleh advertiser.@  Earning yang kita perolehi ketika kempen MCPM ini masih berjalan akan dimasukkan ke Buffered Earning dan iklan MCPM yang telah tamat tempohnya akan dimasukkan ke dalam Metered Earning.
Note :
so..amat bertuah pada blogger yang banyak dapat buffered earnings ni..x yah la keje keras nak suh2 orang klik ke..nak klik sendiri ke……lg pun skang kan nuffnang dh leh detect dah sapa yg buat fraud click ni..so berhati2 la.. yang penting selalu2 la update blog, selalu buat blogwalking n promote blog kita supaya traffic tinggi..bila traffic tinggi utk dapatkan buffered earnings ni mudah la…tp kalau ada visitor yang click iklan tu x salah..malah bagus jgk sbb nnt kita akan dapat bonus CTR… namun kitanya CTR (Click Through Ratio) ni kena lamelebihi 0.20%…tp ini hanya utk glitteri members je rasanya..ibu pun kurang ariff gak..kena banyak menuntut lg…maknanya..kalau dah dapat buffered earnings ni..x klik pun dapat duit..ada yg klik pun dpt jgk..hehe..faham x..rsnya ayat ibu ni dah berbelit2 dah..aduhai..jgn sampai ibu baca pun x paham udah la..uhuk… nak tahu lebih lanjut…boleh jgk rujuk kat Nuffnang – FAQ n..rsnya dah banyak blog2 yg menceritakan ttg bufferes Earning ni kan..kena la google2 sket..
   :: Gambar Hiasan ::

:: ibunya earning x seberapa..tp boleh la utk taraf blogger2 yang baru nak berkecimpung nga nuffnang ni..ibunya pengalaman sendiri pun..dah daftar nuffnang lama dah tahun 2008, tp x guna pun..x add pun code dia kat blog..so skang la baru nak aktif..sbb dah faham sket kan pasal nuffnang ni..rugi kan..org lain dan lama dan berjaya..hehe..tp x per la..sbb blog ibu pun x sefemes derang yang dah jd blogger2 otai ni ::

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


7 Responses

  1. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    zura —> kau ada column apa je? kalau campaign means ko br dpt earning dr kempen CPC, kalau dpt buffered earning means earning dr kempen CPM yang tgh running, kalau dpt metered earning means dpt earning dr kempen CPM yang dah tamat.

    pereka cerita —> br sekali je pernah cashout, hehe

    jue —> mmg pening jue..kalau ikutkan tempek je iklan tuh..yg penting kita kena tingkatkan traffic blog kita je..

    aieza —> mungkin kes kau sama cam zura kot..

    shafiqah —> aamin..insya Allah

    bed —> ur welcome..x per bed..yg penting kau bubuh ketiga2 kot nuffnang tuh..type apa iklan nak kuar x yah kisah sgt..cuma kalau dapt buffered earning tu sedikit untung la kan..

  2. mamashasha berkata:

    ainey tq so much…..frankly speaking aku masih samar…takpe ko jgn kecewa mungkin aku yang tak fokus lagi dgn apa yg ko smpikan ni…anyway ko tau la aku ni tak bape nak rajin google2 cari info nih ko mmg rajin kan pasal tu aku refer dgn ko….takpe slowly aku catch up sebab aku pk gini kalau org lain blh nape aku tak leh dpt income dgn blogkan….no wonder blog ko ni asyik melekatt je dgn iklan…tgk la baper byk ko dah dapat…….tq ainey….

  3. s h a f i q h a s h i m _____ berkata:

    tak lama lagi , femes la blog ni 🙂

  4. AieZa berkata:

    aku pun 1 je.. kenapakah??

  5. Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata:

    pening gak nak pham semua tue.. jue mls nak paham.. just add iklan dan biarkan.. cukup jumlah.. rasa nak cash out, jue buat.. kalo tak, biarkan jer dulu.. hehe yg bestnya sambil berblogging, duit pun leh masyuk..

  6. PEREKA CERITA berkata:

    wah dah ada type kat campaign. ni mesti dah pernah cashout earning kan…

  7. fazilzura berkata:

    emm nape ko ado 3 colom .. aku ado 1 jek

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge