Diet & Berat Badan


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

ok…mungkin ada yg dah tau kan..ibu skang ni on diet..tgh mencuba untuk menguruskan berat badan ibu yg sememangnya sgt berat ni..huhu….ibu dah ada buat entry seblm ni..kalau nak baca KLIK SINI

ok..lagi..ibu start try JM5 ni awal bulan 4 lepas kan..tp masa tu, JM5 yang ibu dapat tuh….adalah pemberian FIL ibu….bila dah benda free tuh tau la kan..diet pun cincai la..memula tu ibu poyo gak diet ikut aturan dia..so dapat la turun 2.2 kg..after seminggu minum..sbb godaan makan banyak2 tambah2 selalu bermeeting..so selalu la makan free..akhirnya diet ibu tersungkur..huhu…masuk minggu kedua..ibu dah x minum..n dah x control makan..so berat ibu pun naik la balik..huhu..rugikan..naik dekat 1.4 kg tuh..

pas tu kan..bila dah naik balik berat tuh..x leh jadi ni..ibu nekad nak diet balik..n ibu start semula amik JM5 ni 24 April 2010 n continue sampai ke hari ni…ibu sgt2 berharap..diet ibu kali ini berjaya..lagi pun baru2 ni..ibu dah beli lg 3 kotak JM5..kira pelaburan duit yg agak besar la kan..so..nak x nak..ibu kena gak nekad utk kuruskan badan ni…huhu

so..bermula pd 24 April 2010 baru2 ni…setiap hari ibu kena pastikan pengambilan kalories daily x leh melebihi 1000 kcal..seperti yang disarankan..lepas tu..ibu top up gak misi diet ni dengan melakukan senaman skipping 2-3 hari sekali..selama 1/2 jam..

result utk minggu pertama kembali diet ni..ibu berjaya turunkan berat badan sebanyak 3.4 kg (24hb April – 3hb Mei 2010)..total penurunan campur ngan seminggu yg memula amik hari tuh..ibu dah berjaya turunkan 4.2 kg (untuk 2 minggu minum JM5)

huhu..masih jauh perjalanan ibu untuk menghilangkan 30 kg lebih lg lemak2 di badan ni…mampu kah ibu? ibu harap ibu mampu? bukan apa..ibu ni kan..kdg2 suka hangat2 ta** ayam tau..

korang doakan ya..ibu berjaya dlm misi ibu ni…

oh ya..ibu juga antara peserta2 yang akan join program The Biggest Losser Malaysian Blogger – Season 2 ...mana tau..sambil berdiet..sambil leh menang hadiah kan…hehe

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


12 Responses

  1. nasz berkata:

    tahniah ainey.. harap pelaburan tu tak merugikan la. semoga dpt berat yg diidamkan ye

  2. Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata:

    caiyok…!! semoga berhasil… 🙂

  3. cikgu isza berkata:

    kuatkan iman tau.. saya dah rasa hasilnya.. memang bagus.. makanan mmg kena control trutama nasi.. jangan lupa xcersice.. moga dapat berat ideal.. saya kena tangguh dulu 🙂

  4. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    zura —> hehe..tu la risau gak kan..bila dah stop takut naik balik berat..x per nnt aku mentenkan..nga ko nyer MAB..hehe

  5. fazilzura berkata:

    wah ko .. JDM yek ..
    good luck beb , leps ni ko kene menten ler.. takut wat nye ko stop naik 5 kali ganda plak .. so diet secara sihat , bwk ler mifzal lari2 kat padang time sabtu ahad (x keje).. kuor peluh , syok oooo ..

  6. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    alyyani –> jeles tgk alya kurus..ainey nak kurus gak..huhu…best kan..jd kurus n makan banyak2 pun bdn still x naik…

  7. alyyani berkata:

    ainey boleh! jgn sampai memudaratkan diri ye 🙂

  8. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    nabil –> sila2..selalu la jalan2 kat sini..

    nome —> jom mie..sama2 la kita menjayakan misi ini..hehe

    bed –> gud luck 4 u too bed..moga kita berjaya..

    arol –> hehe..x terkejar sy nak main kejar2 nga mifzal..aktif sgt..alih2 ibu dia yg melepek..x larat..hehe

  9. aRoL berkata:

    diet..jangan tak diet..rasanya main kejar-kejar ngan mifzal pun boleh kurus gak..hak..hak..hak…
    ok good luck.

  10. mamashasha berkata:

    gud luck ainey….chaiyok2….

  11. nome berkata:

    gud luck ainey! semoga berjaya menurunkan berat badan….moh la kita sesama…

  12. nabil_potter berkata:

    jalan kat sini 🙂

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge