Kisah Pembelian Rumah Kami


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Balik je td, sampai rumah..ibu ternampak sampul surat besar daripada Bahagian Pinjaman Perumahan, Putrajaya..terus ibu teringat ttg permohonan pinjaman perumahan yg dh dipohon oleh Abah Mifzal..

Ibu : “Abah, surat rumah eh?”
Abah Mifzal : “ha ah…tak lulus..depa silap hantar surat ni..”
Ibu : “eh..x lulus? Napa lak..?”

Ibu sgt terkejut..mcm mana boleh x lulus sedangkan layak n jumlah pinjaman x lebih had pinjaman pun..pelik..sgt2 pelik…awat lah byk sgt aral dlm pembelian rumah kami ni…

Selepas ibu selidik n baca surat penolakkan tersebut..alasan penolakkan kelulusan n pertimbangan pinjaman perumahan tersebut disebabkan oleh

pinjaman hanya akan diluluskan jika tanah tapak rumah tersebut masih didaftarkan di atas nama penjual

Dalam kes kami ni..pemaju telah tersilap menukar sementara tanah tersebut ke atas nama pembeli means ibu n Abah Mifzal…so pinjaman perumahan jenis II (pinjaman membeli rumah di dalam pembinaan ) x layak lah..patutnya kena apply pinjaman perumahan jenis III (pinjaman utk membina rumah di atas tanah or tapak sendiri)…so kira kesilapan teknikal daripada pihak pemaju la…tetiba plak kami dpt tanah free (milikan sementara 99 thn)…hahah

huhu..geram, lawak n x sabar pun ada ni…sbb rasa dah lama dah booking rumah ni..tp x settle2 lg psl pinjaman rumah..rumah pun x start bina lagi..aduyai…susahkan..kan best kalu duit banyak..beli cash je..uhuk..terbatuk ibu…mana nak cekau RM222K ++ tu..huhu…

Esok nak kena hantar balik surat n dokumen tu ke pemaju…haiya..bikin manyak kelija la..

Posted with WordPress for BlackBerry

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


8 Responses

  1. Bakri berkata:

    Nasib baik anda beli rumah pada tahu 2011. Sekarang harga rumah dah meningkat dengan banyak dan ramai orang dah tidak mampu untuk beli.
    Jom baca entri di blog Bakri : Hidup Selesa Dengan RM1000 Sebulan di MalaysiaMy Profile

  2. Bro Nasa berkata:

    Salam,

    Senang cerita, BPP macam taik buat kerja. Lembab dan menyusahkan orang. Wife saya beli rumah dan segala borang sudah dihantar pada bulan 11 2012, tapi sampai sekarang xsiap proses lagi.. Bila call, kata in proses, call lagi, trus xangkat telefon..puih lah..Interess still on going ni
    Jom baca entri di blog Bro Nasa : Seni Lukis Dari Ernest Zacharevic Di Pulau PinangMy Profile

  3. eily berkata:

    ibu beli rumah kat maner ni???
    macam2 kes kan…salah kerani tu, x pasal2 ibu plak yg banyak kerja
    Jom baca entri di blog eily : TOP COMMENTATOR GIVEAWAY : DI HUJUNG GARISANMy Profile

  4. citarasa rinduan berkata:

    Salam ziarah kembali..

    first time kak ayu singgah sini..
    nampaknya. kenalah kak tiak kamu adik… elok nama kan?
    apa yang sesuai ya??

    ttg kes pemaju tu.. kak ayu pulak senyum sendiri..
    biar betul si pemaju tu..
    heheheheh..
    rasanya, kerani salah buat kerja kot

    • wslm..tq kak sudi singgah…

      mungkin kerani la kot yg buat taip salah..tp yg peliknya pemaju tahu derang ada buat kesilapan teknikal..sbb ada surat dr panel peguam derang ada state dlm surat sblm hantar ke BPP, Putrajaya tuh..pelik tuh..huhu..saja nak wat banyak keje kot derang ni..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge