Kelopak Mata Bergerak-gerak, Tandanya?


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.

2 – 3 hari ini, kelopak atas mata kiri asyik bergerak-gerak sahaja. Apa tandanya ya? Hehe.. selalu orang suka kaitkan kelopak mata kiri bergerak-gerak dengan akan berlaku kejadian yang tidak baik. Ada juga yang mengatakan akan mendapat kebaikan. Betul ke? Entahlah. Tak boleh percaya sangat ya. Nanti boleh rosak akidah pula.

Ibu, ada membaca info mengenai kelopak mata bergerak-gerak ni. Katanya ia dipanggil ‘Eye Twitching‘. Antara penyebab berlakunya eye twitching ini adalah :-

  1. Tekanan
  2. Keletihan
  3. Eye Strain (Ketegangan Mata)
  4. Mata Kering
  5. Pemakanan Yang Tidak Seimbang

Kebiasaanya kelopak mata bergerak-gerak adalah biasa dan bukanlah masalah yang serius, namun kadang-kadang ada juga kes disebabkan oleh keadaan saraf seperti ‘Blepharospasm atau kekejangan hemifacial. Keadaan ini adalah luar kebiasaan dan memerlukan rawatan doktor pakar mata.

ps : untuk keterangan lebih lanjut boleh baca info ini di Blog Ini

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


5 Responses

  1. hafizmd berkata:

    ooo..maknanya mata kita mintak rehatlah ni… =)
    thanks ibu kongsikan info ni
    Jom baca entri di blog hafizmd : Payah Sangat Nak Kuruskan Badan? Mai Baca 5 Cara Mudah Bakar 200 Kalori!My Profile

  2. Hafizul berkata:

    Pernah gak kelopak mata ni bergerak..biasa saya biarkan jer..lama kelamaan hilang lah..penat kot..hehe
    Jom baca entri di blog Hafizul : Wordless Wednesday #55 – Bila Si Dia Mula Memegang PenaMy Profile

  3. Abi Com berkata:

    kalo saya kurang tahu, soalnya saya bukan peramal..hehehe
    #phis
    Jom baca entri di blog Abi Com : Download uTorrent TerbaruMy Profile

  4. saimi berkata:

    pernah dengar jugak orang tua-tua cakap kalau kelopak mata bergerak-gerak tetapi entahlah.
    Jom baca entri di blog saimi : Buat Duit Online Dengan AssignjobsMy Profile

  5. ajumohit berkata:

    ic klu ikutkan mitos mcm2 maksudnya kan ainey, blog wahah baru, santekkk
    Jom baca entri di blog ajumohit : # DIY 3 | Rak TV simple dari IkeaMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge