Kawan Mifzal ?


Assalamualaikum semua…

ok..hari ni hari cuti di Perak…ibu mcm biasa la..cuti2 ni x ada apa program pun..duk umah jer..3 hr cuti 3 ari la mepak kat umah jer..mood nak shopping ry belm ada lagi..tambah2 bonus lum tentu dpt ni yg buat lg malas nak shopping…huhu

ok la..sbnrnya nak citer pasal Mifzal Arsyad..ttg waktu tido…selepas seminggu, perkembangan tdo mifzal sgt baik..alhamdulillah..paling lewat mifzal tido dlm kul 12.30 pg…tu pun sbb siang hari tido 2 kali..kalau siang hari tido sekali je..lg awal la lena malam tu..mungkin sbb penat bermain..tp kalau mifzal tido awal…dia akan jaga dlm kul 12.00 pg ke atas…kalau dulu dai jg malam terus nak main n tgk tv kan..tp skang ni..w/pun jaga..mifzal x bangun dr katil..dia duk golek2 je atas katil tuh..pastu mintak susu..x lama dlm sejam duk golek2 atas katil tuh..mifzal lena semula..n..ibu teramat la lega sgt..waktu tido mifzal d ah kembali normal..

cuma nak cerita plak pasal semalam…mifzal tido siang 2 kali..tengahari n petang..n semalam agak lewat la tido…ibu plak..tersangat la mengantuk..dlm kul 10.00 mlm camtu ibu dah nak terlena..tp x leh lena sbb mifzal duk kacau….pas tu dlm kul 11 mlm lbh kurang..ibu decided nak tidokan mifzal..lgpun nak ajar dia tido awal..kalau ikutkan mifzal masih aktif bermain..ibu bawak masuk bilik..ibu dodoikan mifzal..ibu tgk mata mifzal cam dah nak lena..lama gak la ibu berdodoi tu..sampai lenguh kaki nga tangan ni..meriba dak mifzal tuh…ingatkan..nak lena..sekejap mata pejam..sekejap buka..ibu makin hilang sabar..pas tu dah malas nak riba..ibu baringkan mifzal atas katil..sekali dlm gelap2..tu dia bertepuk tangan la plak..huhu..apa lg..ibu pun..marah la mifzal…(kesabaran dah hilang..huhu)..tarik tangan mifzal bawak ke ruang tamu..kat tempat abah nya duk tgk tv..pastu ibu masuk bilik..n tido..ibu ngantuk sangat..biar abahnya plak yg layan..

masa ibu terjaga..ibu x sure kul berapa..tgk2 mifzal dah lena kat sebelah ibu..ibu agak..abah baringkan mifzal atas tilam sebelah ibu..so x pe la..ibu sambung tido..pastu dlm kul 4.45 pg..ibu jaga..nak bangun bersahur..sblm tuh buatkan susu kat dak mifzal dulu..

masa ibu nak kejutkan abah bangun sahur..ibu tgk tv terpasang n abah mifzal tido dpn tv tuh..pas kejut abah..n kami sahur…masa makan tuh..ibu tanya la abah..pasal mifzal..

ibu : abah…adik tido kul berapa smlm?
abah : ntah..abah x tgk jam..ibu angkat adik masuk dlm tu x tgk ke jam kul berapa?
ibu : eh..bila plak ibu angkat adik masuk dlm bilik..ibu sedar2..tgk adik dah ada kat sblh dah..
abah : abah tertido..tgk tv pun terpasang abah x tutup..
ibu : abih tu x kan..adik panjat katil sendiri…
abah : ntah2 kawan dia yg angkat!!
ibu : hey abah ni..kawan mana? jgn ckp cam tu..ibu takut..

meremang lak bulu roma ibu ni….tak kan kot…tp kami skang pun masih confuse cemana adik leh baring sebelah ibu…nak kata dia pandai panjat katil sendiri…hmm..x sure gak..sbb sblm ni..mifzal x pernah berjaya manjat katil tu..sbb katil berkaki n agak tinggi..kalau dia panjat sekali pun..x kan la ibu x sedar..mesti mifzal merengek kan..nak kata ibu tido mati smpai x dgr..hmm pun x sure gak..sbb ibu kalau bunyi sket pun ibu dah jaga…tambah kalau org sentuh badan ibu..lg la ibu akan terbangun…n kebiasaannya..sblm2 ini..mifzal kalau dia nak tido..mmg dia akan kejut ibu or abah..kalau kami yg tertido dulu..

lagi satu kan..ibu teringat kes yg pernah diceritakan oleh mil ibu pasal abg ipar ibu iaitu along abah..masa along tuh kecik lg..umur dlm 2 thn..mil cerita..along tu selalu kalau tido akan berubah tempat..kalau mlm tido dlm bilik..bangun2 tido kat tempat lain (dlm rumah gak lah) n satu lg..along ms kecik tuh dia dah pandai ckp…along bgtau mil pasal ada nenek ajak dia main..huhu..nenek tuh korang tau la sapa..sbb along tu je yg nampak..org dewasa x nmpk..

aduhai..jgn la benda2 gitu jadi kat mifzal..ibu takut…cemana nak buat ya..ptg nnt ibu n abah nak balik umah mil..nak minta fil buat air penawar…

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


6 Responses

  1. KasiH berkata:

    misteri nih…ke mifzal dah berjaya pnjt katil dgn jayanya??

    ko watlaa ait penawar + pagar keliling rumah ko balik mcm bed ckp tuh…takut gak mender2 nih…

    maybe dia ada kawan imiginasi dia tuh…ko jgn laa bio dia main bayang dia sendiri sgt tau…

  2. Bed berkata:

    ya allah….ko buat lah pendinding balik umah tu ainey oiiii…

  3. ibu_umairah berkata:

    amalkan yassin banyak2 yee……n ayat qursi

  4. Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata:

    biar betull…? seramnyerr.. kena pulih cepat2 nie.. takut gaks kalo tggl sorg2 nie..

  5. suhida berkata:

    ainey..mmg misteri nusantara tul..rajin2la baca yassin kat dlm rumah ye.

  6. el berkata:

    huhuhu seram gak cite ko ni…
    tu lahhh kdg2 ada benda
    ntahlah allahualam

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge