Hal Rumah…


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


ok..seperti yg ibu bgtau dlm entry sblm ni..ibu nak citer pasal rumah yg ibu nak beli tuh..tp korang jgn la jemu yer…ibu ni cam x dak benda lain je nak citer..heheh

ok..petang semalam..ibu ke Bidor utk berjumpa nga developer..untuk uruskan dokumen perjanjian pembelian rumah kat Bidor tuh..lenguh ibu tandatangan..dah 4 copy..setiap muka surat kena tandatangan..last2 sampai dah x jadi dah ibu punya signature tuh..mcm2 bentuk kuar…

ok..ibu nak citer gak..2 minggu seblm tu..developer ada offer ibu utk tukar design plan umah…sblm ni design type A..n rumah contoh yang derang buat pun jenis design type A..mcm yg kat bawah ni…

:: Design Type A ::

manakala yg type B plak..mcm ni…

:: Design Type B ::

bezanya cuma 2 je..

1) kalau Type A – Living Hall & Dining Hall separate…pastu Bath Room untuk MAster Bedroom belah dalam
2) Kalau Type B – Living Hall & Dining Hall sekali..bathroom untu master bedroom plak..belah depan.. (nnt refer pd gmbar ya..hehe..ibu x reti nk explain)

kalau kami tukar design..kami dijanjikan rumah kami tu akan disiapkan awal..dan proses pembinaan akan dimulakan pada minggu depan sbb nak jdkan rumah kami tu sebagai rumah contoh untuk design type B…katanya skang ni lum ada yg pilih type B tuh…rumah contoh yg ada semuanya type A..

so dek kerana terpikar nga janji rumah kami akan disiapkan terlebih awal berbanding nga rumah2 yg lain..ibu pun bersetuju la untuk pilih type B..cuma..ada gak ciri2 yg ibu x baper berkenan sbnrnya..

1) Living Hall kalau leh x mau sekali nga dining hall..
2) bathroom master bedroom plak terkedepan..mcm x cantik je..org nnt dtg..tgk2 dah nampak tingkap jamban..huhu..

tp abah ada pujuk ibu la..ala..

abah : ” ala..nnt leh ubah..tanah pun luas lg..”
ibu : ” ubah pun kena pakai duit gak “

tp sebenarnya..itu bukan la masalah besar…ibu still leh terima design tu..cuma bukan nga sepenuh hati..apa2 pun dah ckp setuju dah kat developer tuh..adeh!!!..hmmm x kisah la janji siap awal..

hehe..x sabarnya nak duk umah sendiri… 🙂

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


8 Responses

  1. cikgu isza berkata:

    pampasan lewat siap rumah saya dah 3 tahun tak dapat2.. anak pun nak masuk lagi satu ni.. harap2 ader rezekilah tahun ni..

  2. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    Lepat —> thanks..alhamdulillah..ada rezeki utk beli rumah tahun ni..

    Kie-yu —> hehe..2-2 cantik eh..kalau sy lg suka design type A lg..

    Nur —> tq

    Sitisifir10 —> tq

    bed —> hehe..tu la..mmg lenguh kan..dah la banyak mukasurat..pas tu ada 4 copies lg yg perlu disign..huhu..

  3. mamashasha berkata:

    haha bab signing tu mmg melengohkan..initial lagi….

  4. Sitisifir10 berkata:

    🙂 tumpang seronok member2 dah ada rumah sendiri 🙂

  5. Nurshahfamily berkata:

    wahhh tahniah ye dh ade rumah sendiri…

  6. Kie-yu berkata:

    wah, rumah baru~
    dua2 design pun cantek!

  7. Lepat Pisang berkata:

    Takperlah..nanti kalau ada rezeki boleh modified sendiri rumah..yg penting dapat rumah baru..tahniah puan!mesti syok kan dapat rumah baru!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge