Al-Kisah Mifzal Arsyad


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


ibu rs cam dah lama la x citer pasal budak kecik ibu tu kan..syik citer kisah ibu….dak tecik ni pun nak interframe kan..hehe
Umur Mifzal Arsyad skang dah masuk 2 tahun 2 bulan dah….dah besar dah anak ibu..makin besar makin banyak peel nya..

perkembangan mifzal skang ni alhamdulillah..terutama dr segi fizikal & mental..
mifzal kan..kalau tgk cam bukan budak umur 2 tahun…mcm dah 3 tahun ke atas..ya la rangka badan besar tp isi kurang..huhu..

perkembangan percakapan mifzal skang boleh dikatakan bagus..sbb dia dah pandai menggabungkan dua ayat..w/pun ayat2 yg simple je..sudah pandai mengenal huruf..w/pun x semua..pernah masa ibu isi minyak kat petronas..kan minyak situ namanya primax….sambil tunjuk kan huruf primax tu..mifzal duk la menyebut P, R, I, A & X…cuma huruf M je dia x sebut..lum kenal kot..hehe…masa tu ibu x de ajar pun..wah..ibu rasa bangga sgt sbb anak ibu dah kenal huruf n bolej mengeja..w/pun dia lum faham dgn apa yg dia eja tuh..pelan2 la kan……kalau jumpa benda bulat..x kira la apa..dia suka sebut as huruf O nga BALL..hehe..

sgt suka nga bola..jumpa bola je..terus mintak BALL..bola org lain pun dia rebut..pegi kedai pun..nampak bola terus mintak BALL..huhu..kopak la ibu..asyik beli BALL je..

ada satu peel mifzal ni yg kdg2 buat ibu hilang sabar..huhu…kalau tgk tv kan….x leh alih channel lain kecuali channel katun..suka tgk channel 611,612,613,615 & 616 je..tu pu citer yg dia suka je..cam Mickey Mouse, Ben 10 dan lain2…kalau la kebetulan masa tuh kita duk tgk citer lain kan..sure dia mengamuk kalau kita x alih channel yg dia nak….memula dia akan kasi kita remote suruh tekan..kalau ibu x layan..mmg dia hempas la remote tuh..n skang ni pun remote astro tuh mmg dah rosak n x le guna..terpaksa beli yg lain..huhu..kalau x remote..dia akan baling la apa barang je depan dia..huhu..risau ibu..garang anak ibu ni..
satu lg..skang ni..waktu tido dia semakin lewat..kalau x kul 2.00 – 3.00 pg..mmg x akan tido..main je..mifzal sgt2 aktif pd waktu malam..huhu..ibu yg terlebih dahulu terbungkang..ngantuk…tinggal la abah duk melayan dia..ibu pernah ckp kat abah..sbb abah la ni..kenan..adik suka tido lambat..sbb masa ibu mengandung dulu..abah suka berjaga malam..hehe..boleh x gitu? mcm semalam..3.20 pg baru tido..aduhai..mifzal..mifzal..
pasal makan plak..masih cerewet cam dulu..sgt2 memilih makanan..makanan yg x sedap mmg sesuap dua je la dia makan…kalau yg sedap tuh..sepinggan pun abih..tg mood dia jgk la..sgt suka makan biskut chipsmore tp yg saiz kecik tuh..yg saiz besar mifzal x nak…satu lg peel mifzal..kalau minum air kotak cam air milo kan..memula ok la minum..kalau dia dah kenyang n minuman tuh masih berbaki..dia akan tuangkan balance air tu ke lantai n sapu2 nga tangannya..dia buat cam main air paip….geram betul…so..kalau mifzal mintak air milo tuh..kena ada sekali nga dia la tgk dia minum….tp ada masa2 gak tau..kalau mood dia ok..elok je dia letak air kotak elok2 walaupun x abih..x dak plak dia main2..huhu..mcm2 kan peel2 anak ni..sementara dia nak membesar..menjadi ibu & bapa mmg sgt2 memerlukan kesabaran yg tinggi..mcm2 ragamnya kan..huhu..

:: ini gambar terbaru mifzal..pipinya dah x tembam dah..huhu ::

:: gambar ni diamik ms cuti sekolah bulan 3..masa kt kg ibu kt pasir mas, kelantan ::

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


4 Responses

  1. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    zura —> itu la..aktif sgt…mana x hilang lemak..melompat je keje nya..hehe

  2. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    arol –> nasib baik nurin suka channel 104..ada gak citer n drama..ni mifzal..channel katun je..huhu..

  3. fazilzura berkata:

    mmg pun beb .. makin beso , diorg makin kurus..
    mmg aktif ler kan ..

  4. aRoL berkata:

    emmm..sama le, kalau nurin channel 104 je, tak merasa nak tengok berita utama..hehe,

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge