Aduhai Mifzal Arsyad!!



:: gambar di atas di amik ms nak gi tesco ::

aduhai mifzal arsyad…sejak akhir2 ni..mifzal makin susah nak tido..penat ibu dodoi br la mata tu nak pejam..lg satu peelnya yg sampai skang ibu rs pelik sungguh..bangun tgh malam utk main n tgk tv..

cam malam2 seblm ni..ibu layankan aja bila mifzal bangun tgh malam dlm kul 12.00 mlm..bangun2 terus tarik tangan ibu yg tgh tido kat sebelah dia suruh bukak tv… x pun ajak main bola tetengah malam tu..kalau x layan..mifzal bantai menangis mcm sakit2 je..ya Allah…leh hilang kesabaran ibu melayan karenah mifzal yg satu ni..

mcm kisah semalam..pagi bangun dlm kul 9.00 pg..terus suh bukak tv…pas mandi n makan (sikit je makan..jenuh paksa..skang badan dah makin susut)…dia bantai main bola n mcm2 la..sampai petang..dlm kul 3 ptg..ibu paksa tido..mifzal tido la sekejap..dlm kul 4.30 ptg..mifzal bangun…n sambung main gan tgk tv..

malam lak..kul 9.00 merengek nak tido..so ibu pun dodoikan…jenuh berdodoi..br la mata tu lena..ibu pun ikut sekali tido….dlm kul 12.00 mlm..mifzal jaga merengek..ibu kasi susu..x mau..mifzal dah siap tarik2 tangan ibu tunjuk remote..suh bukak tv la tu..tp dek kerana mengantuk…ibu malas nak layan…ya Allah..dia menangis sungguh2..slagi x layan apa yg dia nak..bayangkan tetengah malam tu..dgr bunyi jeritan budak..nasib baik bulan posa..x la rs seram bila mendengarnya…

dah ibu x layan dia..mizal bangun pi cari abah yang tgh mengadap laptop tuh..ibu ckp kat abah..x yah layan..sbb nak suh dia tido gak..x nak ajar dia bangun tetengah malam utk main…pujuk2 suh benti nangis x jalan..last2 ibu hilang sabar..ibu cubit n tampar peha mifzal..dah geram sgt..nsb baik x meroyan..(ihik bukan dlm pantang..)..apa lg..makin kuat la mifzal meraung…huhu..dgr dia meraung tuh..rs kesian la plak..pastu abah lak hilang sabar..sbb mifzal makin kuat nangis….abah dah malas nak layan..

dek kerana rs kesian (nsb baik cepat reda marah n geram ibu tu..kalau x tau la apa jadi..penderaan kanak2 kot..huhu..mintak jauh la)..akhirnya ibu pun bukak la tv..channel kesukaan mifzal, channel 613…masa tu citer noddy make a way..tau x..magik..terus senyap dr menangis..mifzal leh gelak2 lg sambil mata ralit tgk tv…aduhai..x larat nya ibu nak meneman mifzal tgk tv..kan kul 4.00 pg nak bangun siapkan sahur lak..nasib baik..2-3 hr ni cuti….cam minggu lepas..abah layan karenah mifzal ni..sbb abah cuti sekolah seminggu…esok dua2 keje..sapa la nak layan plak..mau pening pala ibu x tido..layan mifzal..

cemana nak buat ya korang..ibu rs benda ni dah makin berlarutan dah..makin menjadi2 lak mifzal ni x mau tido malam…pagi plak..dia bantai tido sampai tengahari..sbb ngantuk…tolong la..ibu dah cuba x kasi dia tido siang hari..tp malam cam tu gak..lg awal dia tido malam..lg cepat dia bangun tgh malam tuh..tiap2 malam bangun main n tgk tv..susah hati btl..

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


14 Responses

  1. Bed berkata:

    ya allah siannye ko ainey…nape mifzal ni?shahsa paing lewat tido pukul 1 itu pun aku yg zzzz dulu…kahh…pernah jugak laki aku pun tertido sama…penat kan bile dah letak pale jalan lah….shasha main sorang2 pikir2 balik sian kat anak aku tuh..tapi yg bagusnye dia tak kejut aku & laki aku pulak…agaknye suke le main takde sape yg larang…sekali teringat takut jugak dia main bende yg bahaya….siang apa xtvt mifzal?kes ni mcm kene kat anak buah aku…mlm berjaga siang tido sampai ke tengah hari…tapi skrg dah normal…nanti aku tny apa adik aku buat kat anak dia…

  2. nome berkata:

    parah kalau cam ni ainey..time table tdo dia tu dah salah..tp nama pun budak2 kan..mmg ler aktif…lebih2 lg dah selalu layan tv…mmg terbawak2 la tgk tv sampai ke pagi..sbb tu mak aku pesan jgn bg anak aku tgk tv masa malam…takut dia susah nak tdo..cuba ko try slowly ubah time table tdo dia..and then kurangkan sket aktiviti dia tgk tv…cuba try berkesan ke tak…

  3. KasiH berkata:

    yup betol cko aieza…pernah terjadi pada adam…sugar rush…hyper semacam…kena kontrol makanan jajan yg manis2 tuh even air pun…

  4. AieZa berkata:

    ainey.. lg satu jgn bg dia mkn manis2 sgt.. means air ribena ke.. chocolate ke.. kek ke.. bole bg.. tp jgn selalu.. kurang kan.. sebab budak2 leh jadi hyperactive klu mkn byk bnda manis2..

  5. KasiH berkata:

    "kdg dia tido dr kul 5.00 pg tuh..samapi tghari la plak bangunnya…tp ada gak time dia bangun awal" >>>>> aku rasa timetable tido dia dah celaru laa ainey…try adjust balik…

    cuba kurangkan waktu tido siang…jgn bg tido lgsg ke…? tkpn kalo mlm tu dia dah tido ko cepat2 transfer dia masuk bilik…kalo tido kat bilik means malam & kena tido lama…

  6. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    to zura : tu la..aku pun rs mifzal ni jenis x penat..aku lak yg penat nengok dia main je..kalau dah x terlayan tuh..mmg aku biarkan jgk..main la dlm gelap2 tuh..yg aku risaunya..cr dia main tuh..mcm ada org lain yg duk melayan dia..aku risau ni..

  7. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    to el : tu la..terseksa jiwa ku…mifzal bgn memalam tuh…cam danish x per la..abahnya melayan…abah mifzal pun ngatuk gak nak layan..esok keje..huhu

    to alya : pg mmg dia tido..kdg dia tido dr kul 5.00 pg tuh..samapi tghari la plak bangunnya…tp ada gak time dia bangun awal..pastu tgh dia tido..petg x tido..malam baru tido..kira dah penat main..tp memalan bute tuh sure bgn jgk..cam dah jd kebiasaan dia bgn waktu tuh..

    to queen : mungkin la..skang ni tido dpn tv jer..tp masa dulu tido dlm bilik pun sama gak..dia akan bgn..tp x lama pas tu tido balik..x der la nak memain memalam bute tuh…pas ni kena tido dlm bilik smula la..

    to aieza : za..ko bayangkan la smlm mifzal..aku dah tutup tv n lampu..mmg gelap la..tp mifzal leh main dlm gelap..lompat2..tepuk2 tgn sambil gelak2 dlm gelap tuh..aku lak yg seriau tau..main cam ada kawan jer..

    to su : tu la..aku sbnrnya x sampai hati nak tampar n cubit2 cam tuh..tp dah geram sgt..hilang kesabaran aku..tp pastu cubit sure aku nangis..sedih n menyesal..huhu

    to mel : tu la..aku pun rs cam dah jd kebiasaannya mifzal bgn tengah2 mlm cam tuh..mifzal bukannya jenis yg pemakan mel..suap nasi..2-3 mulut je..pastu dia luah balik..kenyang nga susu je..pas isap susu..sambung main balik..huhu

  8. fazilzura berkata:

    lor sian nye ko .. aku rs2 ler mifzal x penat kut… kalau cm akil , kalau dia penat .. kenyg mmg for sure dia tido awl … cm sejak 2 menjak nye … kul 9 akil dh tido .. walau pun siang nye dh tido kat 4 jam .. makin tembam anak teruna ku itu .. tp kene layan ler kebuasan dia.. makin lasak.. and aku bior kan jek ..

  9. shah-ila-ain berkata:

    siannye ko ainey…dah terbiasa nnt lagi teruk ko ainey…siang2 ko ckp pd penjaga dia jgn tdokan sgt2…tp kalau dah mlm bangun sure siang dia nak tdo jerrkan..cubalah bg dia mkn ape2…mane tau perut kenyang baru nak lene tdo kott…hehe

  10. suhida berkata:

    cian ko ainey, tu ar aku pun skg ni slalu pukul razi.kesian gak.tp mmg nak kna marah mifzal. paksa gak dia tidur. aku mmg marah teruk2 kt razi klu dia tanak tidur.mmg nmpk kejam, tp takleh dilyn sgt, sbb kite kerja,kan..

  11. AieZa berkata:

    emmm hana pun susah nk tido mlm.. tp xdela mata tu ralit nk tgk tv je.. aku tutup je tv.. sorok remote sume.. xbg dia capai.. siang2 jgn bg dia tido smpai ke tghri.. tghri suh dia tido at least sekali.. mlm pn jgn bg dia tido awal.. slowly ajar mesti bole..

  12. QuEeN Of 2 Heroes berkata:

    saya setuju ngan pendapat alyyani tu…
    saya ade tgk satu rancangan pasal kanak2…masalahnye hampir sama cam akak….pakar kanak2 tu ade cakap…bezakan tempat main/tgk tv tu dgn tempat tido dia…jgn bagi dia main kat tempat tido…satu lg waktu tido kena sama tiap2 malam…ajar slowly…jgn ubah secara drastik..kalo x, x jadi…

  13. alyyani berkata:

    oh mifzal, nape jd cmtu. ke pg dia tido aniey? tak pum, siang tu jgn bg dia tido & bg dia main smpi penat. mlm mesti lena. mifzal tgh time lasak kot skang tu yg asyik nak main je. nanti bukan mifzal yg susut, ibu dia lak yg susut. 🙂

  14. el berkata:

    samalah ngan anak aku…danish
    tpi dia xlah bgn mlm2…cuma
    ms abah dia ada..dia buat pgai nak tgk tv smpi pagi bute…bila abah keje mlm..dia tido ngan aku ok jerk…siap tido awal lg
    mmgpun kalo kita x bkk tv…ngis cam kena pukul tau..aku pun kdg2 malu ngan jiran2 mlm2 budak ngis…huhuhu…tpi dah bukak tv…amek ko…syp terus..magik kan..kahhhh

    ntahlah mmg pesen budak cam gitu kot..or dah terajar tgk tv..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge