Tips @ Petua Menahan Lapar Di Bulan Puasa


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

note : entry ni ibu up balik..sebenarnya dah dikongsi pada tahun lepas..n untuk memudahkan kengkawan mendapatkan tip menahan lapar di bulan puasa ni..so ibu up kan balik entry ni..x pe naaa…

puasa

Sumber Gambar : Google

Sharing is caring… 😀

Ramadhan Al Mubarraq datang lagi …

mungkin ada antara kita yg sedang train anak anak berpuasa penuh … mari kita sama sama beri TIPS @ galakan untuk kengkawan kita yg bakal menghadapi cabaran mendidik anak ke jalan Allah. Sambil kita tukor tukor pengalaman, jom le citer pengalaman kita berpuasa eh …

below ada beberapa tips nak kurangkan dahaga dan lapar di bulan ramadhan (esp utk anak anak yg baru cuba berpuasa)

1. Mesti sahur.

2. Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorang Islam.

3. Gumpalkan nasi sebanyak 3 ketul. Baca Surah Al Ikhlas 1 kali dan makan nasi segumpal. Baca lagi, makan lagi. Jadi 3 kali lah kita baca surah Al Ikhlas.

4. Dah habis 3 gumpal tu makanlah seperti biasa.

5. Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji. Sebelum makan, bacakan selawat 1 dan makan buah kurma, baca lagi makan kurma lagi..sampailah 7 kali.

SEBENARNYA:-

Surah Al Ikhlas itu adalah ayat yg dapat menguatkan segala sendi dan tulang dalam badan kita dengan izin Allah swt.

Buah kurma itu, 7 biji kalau kita makan dlm sehari, iblis tak kan dekat dengan kita. Dan ianya adalah amalan Rasulullah, selain dari memberikan tenaga.

Cuba lah dengan izin Allah swt. Wallahualam.

Sumber : Forum CARI

ps : bukan untuk budak2 baru nak belajar puasa je..yg dewasa pun leh cuba petua or tips ni..bila dah puasa mmg la akan rasa lapar kan..pada yg x berapa tahan or ada masalah gastrik tu mmg digalakkan la..sekurang2 1 usaha utk kita dapat menjalani ibadah puasa ni dengan jayanya.. 🙂 Selamat berpuasa semua…hari ni dah masuk hari ke-2 😀

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


9 Responses

  1. hafizul berkata:

    Wahhh menarik nya..baru tahu ni..nak share lahh..haha
    Jom baca entri di blog hafizul : Pancing SEO Dengan Umpan Lagu Pondok KecilMy Profile

  2. dennis berkata:

    Ohh. . . Info yg sgt berguna. Baru tahu nie
    Jom baca entri di blog dennis : LOADING TIME BLOG MYKELEDEKMy Profile

  3. Jebeng Otai™ berkata:

    tips yg menarik ni..terima kasih dgn perkongsian ini.. 🙂
    Jom baca entri di blog Jebeng Otai™ : Bot dan Bounce rate : Apa kaitannya ?My Profile

  4. juanita berkata:

    Salam,

    terima kasih berkongsi info
    saya lapo tu idak. tapi haussss jee 😀
    Jom baca entri di blog juanita : WORDLESS WEDNESDAY #2 :DerMa DarahMy Profile

  1. 9 Mac 2019

    […] BACA INI : Tips @ Petua Menahan Lapar Di Bulan Puasa […]

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge