Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pertama Kali Dapat Sitelinks Dari Google


Petang ini masa buat carian blog KMA di Google, rasa macam ada kelainan sedikit paparannya. Baru ibu perasan. Eh! Dah dapat sitelinks dah. Eh! Seronoknya. Teruja rasa, tapi tak tahu lah selama mana bertahan sitelinks tu. Okay, bagi yang belum arif pasal sitelinkย (sama la ibu pun ย belum arif lagi. Huhu), ibu nak kongsi info mengenai sitelink dari Google dari blog Reliablesoft

sitelinks google

Carian di Google

Sitelinks Google adalah links-links dibawah nama blog atau web yang muncul di hasil carian Google, Sitelink ini sebenarnya untuk pengetahuan rakan-rakan blogger akan dihasilkan secara automatik, jika sebuah blog atau web memenuhi algoritma sitelink yang dimiliki oleh Google. Sitelink diberikan kepada sebuah blog atau web agar pengguna lebih mudah melayari sebuah blog atau web.

Kelebihan Sitelinks Google ni?

Antaranya :-

  • Blog atau website yang mendapat kedudukan teratas bagi sesuatu carian Google.
  • Blog atau website mudah diakses oleh spider.
  • Blog atau website mengalami aliran traffic yang tinggi.
  • Mempunyai high natural search traffic.
  • Outbound links yang useful.
  • Inbound link dari site berkualiti tinggi (bertrafik tinggi).
  • Blog atau website yang berusia setahun atau lebih.
  • Visitor lebih mudah untuk mencari blog atau website tersebut dari carian Google (engine search).
  • Peratus carian oleh spider-spider Google akan lebih tinggi.

BACA INI :ย Dapat Voucher RM150 Dari Pakcik Google

Okay, kira banyak kelebihannya if dapat sitelinks daripada Google ini kan? Memang tak rugi kalau dapat.

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


16 Responses

  1. Huraizah Zakaria berkata:

    Salam Ibu Mifzal Arsyad,
    Bila dapat reply, terus saya tengok link yang Puan berikan. terima kasih banyak-banyak. By the way, iklan-iklan pasal travel tu dapat income tak?
    Jom baca entri di blog Huraizah Zakaria : SHAKLEE GLA – Kandungan GLA yang lebih tinggi dari EPO untuk kebaikan maksimumMy Profile

    • Ibu Mifzal berkata:

      wslm..sama2. sebenarnya kalau google kat internet byk tutorial yg blogger lain ada kongsikan bab iklan2 ni..

      yg iklan travel tu pun leh jana duit gak..

  2. Huraizah Zakaria berkata:

    Salam untuk mama,
    Boleh tolong saya pasal nak tambah income dengan iklan-iklan? Saya belum faham sepenuhnya. Masih tiada iklan di blog saya. Jemput ke blog saya, manalah tau, ibu dapat bantu kat mana boleh?
    Terima kasih.
    Jom baca entri di blog Huraizah Zakaria : SHAKLEE GLA – Kandungan GLA yang lebih tinggi dari EPO untuk kebaikan maksimumMy Profile

  3. Hafizul berkata:

    Wahhh.. Tahniah. haha. Emm apa pandangan ibu pasal iklan google adwords??
    Jom baca entri di blog Hafizul : Boleh Tak Tolong Lelaki Kacak Ni???My Profile

    • Ibu Mifzal berkata:

      Thanks..sbnrnya sy x pernah lg menggunakan khidmat google adwords ni..pernah dpt voucher…tp x pernah guna..kalau google adsense biasa la guna..skang pun guna adsense..setakat sy guna adsense ni mmg ok lah.walaupun earning x byk mana2 tp boleh la buat tambah income. ๐Ÿ™‚ yg best sbb dibyr dlm USD tu..so nilainya lg tinggi dr duit RM.

  4. mama pipie berkata:

    mama pipie tumpang lalu
    Jom baca entri di blog mama pipie : Syafi demam dan meraban tgh mlm..My Profile

  5. Malaysia Coin berkata:

    Tahniah.
    Bukan senang nak dapat sitelink tu kan? Kira blog power-power jer dpat ni.
    Tahniah sekali lagi…. ๐Ÿ™‚
    Jom baca entri di blog Malaysia Coin : 5 sen siri keduaMy Profile

  6. TopiJerami90 berkata:

    owh,kalau macam 2 xdapat la…
    domain nie baru 4 bulan…
    beli dalam bulan 1 hari 2…
    nampak cam menarik je sitelink nie…
    mesti rasa macam dihargai oleh google gak kan?
    wishlist baru nk sitelink gak…
    ๐Ÿ™‚
    Jom baca entri di blog TopiJerami90 : Gambar Zara Shafruddin Kahwin Nicholas RuddMy Profile

    • Ibu Mifzal berkata:

      Selalu domain baru lmbat sket dpt..x pe byk masa lg..akak dh 2 tahun lbh berdomain..skang br dpt..tu pun pas verified owner blog nga google webmaster..

  7. titan berkata:

    tahniah. dapat juga akhirnya..
    Jom baca entri di blog titan : Red Bubbles Clown yang Kacak.My Profile

  8. puanbee berkata:

    Dah ade sitelink tu kena jaga , kalau ubah theme nanti cepat2 masukkan tag dia balik , takut hilang ..
    Jom baca entri di blog puanbee : Ulang Tayang Entri Meraih Undi Untuk Contest Gadget ImpianMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge