Mifzal & Percakapannya…


td..ibu br jengah blog Suhida a.k.a Mak Razzi & Izzat. seronok lak kalau layan anak yg dah pandai ckp ni kan..

anak ibu? mifzal sgt susah nak dgr ckpnya…kalau datang mood dia nak bercakap..bukan kita paham pun..dia ckp bahasa german dia la…namun kebelakangan ni..mcm dah nmpk improved sket..dah adalah perkataan-perkataan yang mifzal sebut n ibu paham..

antara perkembangannya percakapan mifzal yang terkini :-

dulu – mifzal kan kalau dia nak apa..dia just tarik tangan kita n tunjukkan pd benda yg dia nak..mulut senyap..
Skang – mulut bising ckp bahas german masih tarik tangan n tunjuk pada benda yg dia nak

dulu – kalau mifzal nak ikut abahnya naik motor..tangan tunjuk n mulut merengek
skang – dah pandai ckp “gi..gi..gi” (maksud nak ikut la tu) sambil tunjuk motor.

dulu – kalau nak tgk citer katun mickey mouse, mifzal unjukkna remote kat ibu
skang – mifzal sebut “ki..ki..ki” (maksud nak tgk mickey mouse la tu) sambil kasi remote suh alih channel tv yg dia nak tgk tu.

dulu – bila tanya adik ada ke x de? mifzal jawab “tatak” (maksud x de la tu)
skang – bila tanya apa saja cth adik nak pergi mana?, mifzal jawab “na nak” (maksud tak nak la tu)

dulu – ckp Allahuakbar, tgk tv (selalu dgr azan kat tv)
skang – ckp Allahuakbar, mifzal angkat tangan takbir.

dulu – bila suh sayang, cium pipi
skang – bila suh sayang..ckp muaah sambil buat flying kiss

dulu – kalau berak..x pandai ckp..
skang – bila berak, tarik tangan ibu pi bilik ayaq..mulut bising ckp german (belum pandai sebut beyak lg)

itu la sedikit perkembangan percakapan mifzal..n mmg agak lambat la kalau dibandingkan dgn sepupu yg sebaya dengannya…org ckp mungkin sbb mifzal cepat jln tu yg lmbt ckp..betul ke? kalau ibu ckp nga mifzal..mifzal paham..cuma mifzal belum pandai nak jawab… apa pun..ibu tetap gembira dan bangga dengan perkembangan mifzal positif.

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


7 Responses

  1. kakngah berkata:

    walaupun mifzal berbahasa jerman..
    ibu tetap faham kan..
    org lain tak faham 🙂

  2. alyyani berkata:

    heheh.. okla tu ainey. mungkin betul teori cepat jalan tp lambat ckp. asalkan dia paham ape kite cakap tu lg ok kan? esok da pandai cakap, sure letih nak semabgn 😀

  3. fazilzura berkata:

    kalau layan ckp .. huihhhh sgt2 le penattt..
    now akil ckp cm gaya org tua tau … aduyaiiii

    tp dlm masa sama tu sgt2 ler sonok.. leh ado kwn borak

  4. mamashasha berkata:

    heee bagusla tu ainey…kira mifzal cepat jugak ni,,,anak buah aku lelaki umo 3 tahun baru ade bunyi mcm tu taw….org kata kalau jalan dulu mmg ckp lambat sikit…kalau ckp dulu…jln lambat…

  5. Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata:

    syok layan dia kalo bercakap.. nnt makin lama makin bijak bercakap.. penat gaks nak menjawab soalannya yang bertalu2 dan berulang.. paper pun, ia tetap sebagai memori yg indah.. kan..?

  6. MAS berkata:

    Tersenyum mas bila baca perkembangan Mifzal..Dulu mas layan Anas bercakap..Bila dah 2 tahun baru dapat cakap sikit..Sekarang ni melayan Nabil pulak..lebih kurang sebaya Mifzal..Nmpak gaya Nabil lebih petah dari Anas dulu..Lebih advance..Kadang2 Abang yang mengikut adik..terbalik pulak..Nabil kalau dengar azan..dia ambil sejadah dan kopiah..pastu tertonggeng2 sujud..kahkah..kelakar tgk gelagat anak2 nie..macam2 nak diceritakan..

  7. Ryn berkata:

    Semakin hari semakin bijak…hehehehe…
    Sama je ngn Adam, even ada masa ntah ape dia ckp..adalaa sesikit basic word yg leh phm…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge