“KFC Dah Tutup, Ibu Tak Ada Duit”


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

sekarang, hari2..Mifzal Arsyad akan ulang ayat ni.. “KFC dah tutup, ibu tak ada duit” bila lalu je KFC..heheh..menjadi gak taktik ibu..tp sebelum ni tak juga..mengamuk sakan si boboy ibu tu bila ibu x mau singgah KFC…huhu..bukan x mau singgah..tp byk alasan yg ibu rasa kukuh mengapa ibu x nak bawak Mifzal ke KFC even utk beli tapau makan kat umah..if Abah Mifzal x de…rasanya kalu yg ada mengikut blog ni..ibu pernah citer dlm beberapa entry sblm ni..

ok..disebabkan Mifzal Arsyad dah besar n peel dia pun macam2 sekarang..bila nak KFC..or apa je..x boleh ibu n abah kata tidak..mesti turutkan juga..if x turut, boboy akan menangis, menjerit, meraung, berguling, mencubit, menampar n etc..huhu..mcm2 kan peel dia..biasakah perlakuan ini pada kanak2 berumur 3 tahun? ibu anggap biasa…tp ibu tetap risau..ibu x mau marah2kan Mifzal if Mifzal buat perangai..sbb ibu rasa umur baya dia..kalau kita marah sekali pun bukan dia paham pun..kalau dia ikut pun sekejap..bila keinginan dia disekat dia akan meragam jugak kan…kanak2 seumur dia perlu dibelai n dimanjai..nak mendidik perlu kena caranya kan..

so ibu amik inisiatif berlembut dengan Mifzal, if dia meragam..ibu akan pujuk sampai dia berhenti meragam..contoh mcm bila dia mintak nak makan KFC..bukan x penuhi keinginan dia..seminggu sekali boleh la..bila g jenjalan..kalu setiap hari..mau jemu..kos pun tinggi gak kalu makan fastfood n not very healthy kan..so bila hari2 pergi n balik dari Taska Permata, Mifzal akan mintak nak ke KFC, so ibu pujuk n cakap :-

Situasi ke-1

Mifzal Arsyad : “ibu nak KFC, boleh la..boleh la”
Ibu : “Ala, KFC dah tutup la adik..tgk lampu tutupkan..
Mifzal Arsyad : “ha? dah tutup?”
Ibu : “Ya, dah tutup..kan gelap tuh”
Mifzal Arsyad : “Ya! dah tutup”

Situasi ke-2

Mifzal : Ibu, nak Kepci (KFC)
Ibu : Ala..ibu x de duit..nnt kita mintak duit nga abah ya!
Mifzal : Ini duit.. ( Sambil tunjuk duit syiling dlm tempat coin )
Ibu : tak cukup la sayang..nak banyak
Mifzal : ha..nak banyak ( sambil kutip duit syiling yg jatuh kt karpet keta)..

itu kalau mood Mifzal Arsyad ok..so dia akan terima apa alasan ibu dia..heheh but if mood x ok..

Situasi ke-3

Mifzal Arsyad : “KFC bukak..KFC bukak!!” (dengan nada jerit ya)
Ibu : “KFC tutup la..mana boleh bukak..x ada org”
Mifzal Arsyad : “ee…geramnya saya..geramnya” (sambil cubit ibu dia)
Ibu : “sampai hati adik cubit ibu (sambil buat gaya menangis)
Mifzal Arsyad : “ibu sedih”

Mifzal Arsyad kalau ibu buat gaya menangis, dari dia tgh meraung pun dia boleh jadi senyap..bila ibu dengar Mifzal cakap “ibu sedih” tu means mood dia dah ok la tu n dia terima pujukan ibu..heheh..menjadi..

itu yg sekarang, bila nampak KFC, dia ingat apa yg alasan ibu, “KFC dah tutup, ibu tak ada duit” hehehe, bila balik dari taska x de la dia meragam nak ke KFC je..dah la skang heboh video KFC tu…huhu tak lalu ibu nak makan..

kfc kampar
Gambar : Mifzal Arsyad @ KFC

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


4 Responses

  1. fazilzurakil berkata:

    dia suke ye kfc … cm akil ‘ ibuuuuuu , apa kata kite pegi kfc/mcd ? bley dak “…. “bley2, nnt kite pegi ye, tp now dh malm gelap.. siang2 baru bley makan “..

    wakakakakakak
    Jom baca entri di blog fazilzurakil : JEMPUTAN WALIMATUL URUS (ADIE & AIEN) ~~ ^_^My Profile

  2. eily berkata:

    hehe..cute jer mifzal..
    dhiya x gila sangat kat kfc, tapi kalau time ada iklan menan baru dalam tv, kana la jugak terjah..huhu
    Jom baca entri di blog eily : JUMPA BLOGGER GLAMOR LAGIMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge