Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Impian Hampir Menjadi Realiti


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


ok..ni nak citer pasal wishlist ibu…rujuk SINI untuk post berkaitan

antara wishlist ibu untuk tahun ini

  • nak beli rumah – dalam proses
  • nak beli kereta – tangguh dulu
  • nak tukar hp baru – sudah beli semalam (22.4.2010)
  • nak tukar baru mesin basuh n peti sejuk – kiv dulu (tunggu umah siap)
  • nak beli komputer sudah tercapai pd 16.01.2010 (kalau x silap la tarikhnya..lupa dah)

ok..petang semalam jgk..ibu pi tgk rumah yang ibu nak beli tuh..nasib baik ada kosong lg..so semalam booking dulu..n kena siapkan dokumen2 yang diperlukan..memula kan ibu nak buat loan bersama..sekali salesmen tu ckp..kelayakan pinjaman perumahan cukup untuk abah buat pinjaman seorang sahaja..so decide abah je yang pinjam..sbb kalau ibu pun buat pinjaman bersama ni..nnt kot2 ada rezeki nak beli umah lg ..dah x leh buat 100%..

:: ini la umah idaman hati ::

kami decide beli yang corner lot..mahal sket je dr yg standard..luas tanah 70′ x 80′..kira buleh buat sebuah rumah lg kat tepi..hehe..abah ckp..nnt kalau mifzal dah besar..nak buat kenduri kawen..khemah x yah letak kat atas jalan depan umah..letak kat laman umah je..haha..jauh gak imaginasi abah ni..mifzal kecik lagi la abah..sunat pun belum lg..hehe..mcm mana nak kawen..ihik..

rumah tu ada 4 bilik tidur n 2 bilik air..rsnya dah cukup selesa kot..boleh la kan..rumah 1 tingkat..ibu x suka umah 2 tingkat..nnt x larat nak naik tangga..hehe..ibu ni dah la selalu sakit lutut..uhuk..

:: pelan rumah ::

lg pun umah ni ibu suka sbb rumah lot… x bersambung nga umah org lain..ada tanah kiri kanan & belakang.. so..nnt x de la dgr2 jiran sebelah tgh buat apa kan..hehe..kalau umah bersambung (teres)..nak buat projek pun kena senyap2…x leh bising..nnt jiran sebelah dengar plak..hahaha..

rege rumah yg kami beli ni dlm RM222K lebih sket..murah ke mahal? Standard rege RM173K lebih sket nga keluasan tanah 45′ x 80′..sbb ibu amik yg corner lot kena tambah rege sket la….tp ramai gak yg ckp murah..sbb kalau ibu banding rege rumah yg ibu beli ni nga rumah br nk buat kat Tapah..1 tingkat berkembar n luas tanah 35′ x 80′ pun dah RM218K lebih sket..kira kecik lg tanah dr rumah yg ibu beli ni..so..setakat ni ibu rs sgt2 berbaloi n berpuas hati la..

tp…cuma ada satu perkara lg..yuran guaman..pembeli kena urus sendiri..pemaju x msukkan sekali nga pakej..huhu…ada kawan abah ckp..apasal x cari umah yg tawarkan yuran guaman free? sbb kebanyak rumah yg yuran guaman free tuh..rumah teres..kami x minat..kami suka rumah lot2 mcm ni..kat perak ni..menurut pemaju..cuma 2 tempat je yg depa buat rumah mcm ni..satu di Bidor n satu lg di Kuala Kangsar..so..menurut pemaju..kena la spend RM4000 – 5000 untuk yuran guaman…uik..nsb baik x terlompat ibu..mahalnya…..x der yg murah ke? depa ckp panel peguam derang ada..tp bab fees tuh kena bincang nga peguam tuh sendiri la..patutla peguam ni kaya2 ya..nak uruskan agreement pun dah riban2 cam tuh..tu belum kes2 yg lagi berat ya..uhuk..

ptg semalam..ada amik gambar umah contoh nga tapak umah yg kami booked tuh..tp pakai hp camera abah..lupa lak nak uplaod..(kang ibu tambah balik umah nnt..hehe)..derang dah siap bahagikan lot dah..salesmen tu ckp..kerja pembinaan dah dimulakan..br mula la..lum pacak tiang lg pun..n…dijangka siap lg 2 tahun (2012) tp selalunya dia ckp kurang dr 2 tahun dah siap..hopefully berjalan lancar la..kan..n siap on time..lg awal lg bagus hehe..

so..wishlist ibu utk tahun ni..diharap menjadi realiti…n semoga proses permohonan pinjaman perumahan kerajaan abah x dak masalah n dapat diluluskan…(x sabarnya nak duk rumah sendiri)

:: ni gambar umah contoh nya ..saiz yg standard ::

:: kat atas tanah ni la..akan terbinanya rumah impian..hehe..insya Allah ::
(abah tanya kat salesmen tuh..kerbau2 yg berkeliaran tu termasuk dlm rege pakej tu ke..kalau masuk..untung la..dpt kerbau free..hahah..ntah2 apa2 ntah abah ni )::

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


12 Responses

  1. mamashasha berkata:

    ainey…mmg aku pun byk tny mcm ko…laki aku lagi super duper byk tanya dr aku……kahhh aku rasa loan gomen ni special sikit than private…takpe janji kita get ready kan…

  2. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    bed —> ooo mcm tuh…aku dulu dah cuba cr kat internet tp x dak info psl developer ni..hr tu depa ada ckp dah siapkan projek kat kampar..umah teres..n siap on time..n semua dah abih dijual..aku x dak la menanya org yg dah beli umah ngan derang..x per..nnt aku akan tanya..sbb aku lum lg submit borang ni..tgh tunggu slip gaji terkini…lun dpt lg..maybe minggu depan..aku ada tanya pemaju tuh..dia ckp loan gomenn lambat sket prossesnya..mungkin dlm sebulan 2..tp aku pun x paham memula dia ckp MT tuh akan disediakan after loan approved..pas aku tanya lg..dia ckp akan buat seblm proses loan..aku x paham dia ke..dia x paham aku..hahah..interest tu interest apa? interest nga bank ke? or pemaju yg caj? or legal fees?..hehe banyak tanya aku ni..sbb aku mmg x reti la bab2 ni..kan lum ada pengalaman..kalau loan gomen ni..after 2 tahun dr lulus loan br dia potong..w/pun rumah siap awal..itu yg salesmen ckp..lega gak..sbb skang ni mmg banyak sgt potong..huhu..

  3. mamashasha berkata:

    ainey aku tak bape reti sgt….cuma yang pakcik aku ajar ko survey la dulu kat intenet pun buleh latar belakang pemaju….kalau dah ade neighbour kat situ just tanya lah progress dgn developer mcmana…bukan ape ini penting utk kita berjaga2..developer yg well known lain diorang akan berhati-hati dari dpt komplain sebab jaga reputasi..xpe tak rugi kite wat survey kan…misal kata developer tu baru nk start projek kat situ, maybe ade project diorang tempat lain…try la survey apa kata pembeli…or kalau ada community forum..harus la ko jointkan…korang kene bayar legal fees kan so bila dh loan approved sementara nk dpt memorandum of transfer tu makesure lah jgn lebih dr tempoh yg ditetapkan utk nk elak interest…aku tak bape tau sgt gov. staff nye loan cemana process..

  4. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    yananur —> tq..tu la x sabar ni nak duk umah sendiri..puas dah menyewa..mmg sy cr umah cam ni..dapat ni sgt la lega..sgt x minat umah teres..

    zura –> alhamdulillah..ada rezeki sket

    wanita mutalib —> tq..biasa je..

    bed –> umah kau 2 tingkat kan bed..mmg la mahal..pas tu area kawasan kau tu..mana nak dpt umah murah cam tempat aku ni..hulu ni..cmna nak wat survey tuh..nak start kat mana..aku ni kurang reti la bab2 ni..lg pun choice pemaju sini x banyak..

  5. mamashasha berkata:

    ainey…congrats….syukur impianmu menjadi realiti tahun ni….dgn keluasan 70×80 , CORNER Lot lagi rege 222K sgt2 berbaloi tambah pulak 100% loan……untung sgt…..compare dgn aku huhu 20×65 tapi rege 300K….before proceed aku cadangkan ko wat sikit survey pasal developer ye..bukan ape ini penting tau dlm pembelian rumah..nanti ko masuk umah ni aku akan pastikan yang aku akan sampai ke situ…huhu…..

  6. Wanita Mutalib berkata:

    wah…cantiknya umah kakkkkk 🙂

  7. fazilzura berkata:

    FULAWEII .. besh nye beli umh basooo

  8. YanaNuar berkata:

    Wahhh tahniah..best kan nak ada umah sendiri nih..bertambah2 sonok agi kalau dapat umah yg ada tanah lapang kiri kanan blkg depan..tak ler berserabut ngan umah jiran… =)

  9. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    suhida –> Alhamdulillah..syukur su..moga kita semua sentiasa dimurahkan rezeki..

    honey –> errk..beli keta lg tu yg x tahan tu..dlm wishlist gak..tp duit lum ada..huhu

  10. Honey berkata:

    Wahhh … Lepas nih kena beli keta lakss… Ada tiga parking lot tu … huhuhu…

  11. suhida berkata:

    alhamdulillah..murah rezeki ainey sekeluarga.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge