Bila Nak Tambah Anak?


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


hehe..senyum simpul ibu baca tajuk entry ni…selalu jgk skang ni ibu ditanya dengan pertanyaan itu…x kira la sapa..keluarga ke..kawan2 ke…mesti ada yg tanya bila nak tambah anak? bila mifzal nak dapat adik? bila nak kasi mifzal adik? kasi la mifzal ada teman? macam2 bentuk ayat pertanyaan ttg nak menambah bilangan ahli keluarga ni…

ada kawan ibu ni..bila chat nga ibu je..sure tanya bila nak tambah anak? itu mmg soklan wajib dr dia..hehe..ibu hanya leh jawab..lum ada rezeki lg..

kalau ikutkan mmg kesian jgk kat mifzal ni..main sensorang je..x dak kawan..huhu…

kalau ikut perancangan ibu n abah mmg kami nak jarakkan anak..mungkin bila mifzal umur dah 4-5 thn baru nak kasi dia adik..itu pun..kalau dia mintak la..hehe leh ke gitu..saja nak kasi mifzal puas bermanja dulu…

lg satu..ibu terkenang la zaman ibu ngandungkan mifzal dulu..ibu mengalami alahan yg agak teruk…3 kali admit ward sbb muntah yg teruk…huhu..bila masuk ward..berpuluh-puluh botol2 air masuk dlm badan br la rs cergas sket..kalau x melepek la jawabnya..udah la masa tu..ibu jauh nga abah..ibu kat Pahang..abah kat Perak….ibu sorang2 kat Pahang..masa tu ibu masih keje di Lipis…jauh dr suami..jauh dr keluarga….

skang ni..mmg la dah dekat nga suami…tp ibu kena pikir gak..tempat keje ibu jauh nga umah..kalau ibu alahan nnt sapa nak nganta ibu ke tmpt keje…leh ke ibu drive nnt..kalau dulu leh la dekat je nga tmpat keje…

ala2..mcm2 je alasan ibu kan…hehe…x dak la..bukan ibu x nak tambah anak lg..ibu nak..tp..ibu rs lum sampai masanya lg kot..hehe..

kat opis kan..ibu pun selalu diajukan nga soalan2 gini..pernah bos ibu tanya kat ibu..pasal tambah anak ni la..so ibu ckp la kat..boleh bos..nak tambah anak…tp sy nak apply awal2 la cuti tanpa rekod..sy alahan teruk dulu..hehe..pas tu bos ibu ckp balik..kalau cam tuh..x pe la..awak x yah ngandung dulu la..

hehe..tp bila pikir best plak ya..bila banak nnt..dpt cuti 2 bulan..hehe..x yah pening nga masalah keje..huhu..duk rumah layan anak2 je..ihik…

nnt la..kena bincang nga abah dulu…..

“abaaaaah!!!”

panggil abah mifzal sambil wat gaya lentok sket..hahaha…

:: windu plak zaman dak mifzal ni masih baby lg ::

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


9 Responses

  1. mamashasha berkata:

    soalan yang sering diajukan, tambah pulak shasha dh masuk 3 tahun & mama dh 30 tahun ni…huhu

  2. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    umi nuha —> sama la kita..mmg soklan cepu mas kan..huhu..kdg2 x reti nak jawab..

    nasz —> harap2 cam tu lah..

    lepat pisang —> insya Allah..hopefully dapat girl plak..hehe

    jue –> x sure lg jue..tgk rezeki cemana…

    nabilah —> hehe..kalau cam tu cepat la nabilah kawen..rugi kawen lambat..cam sy ni..hehe

    ryn –> hehe..kau dah dapat dah..aku x tau bila lag..huhu

    alyani –> ha ah..pd ainey mmg rs teruk la..tp mak n kakak ainey lg teruk alahannya..lg kuar masuk hospital je..huhu..harap2 nnt dipermudahkan la..

  3. alyyani berkata:

    teruk gak alahan ainey ye. kalo alya tu nangis kot.1st time ok lg. kalaungandung and alahan time ada anak, agak susah gak. mungkin next pregnancy tak alah ke kan? insyaAllahn akan dipermudahkan ye

  4. Ryn berkata:

    moh ler kite beramai2..

  5. nabilah_2908 berkata:

    hrumm…takpe…slow2 dulu…

    lumrah la tu…bila dah ada ank org akn sibuk tnya bila nk tmbh lagi..

    macam sy ni…org sibuk tnya bila nk kawin..huhu..

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    HARI YANG CERIA

  6. Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata:

    masuk list 2011 ek..??

  7. Lepat Pisang berkata:

    Insyallah..kalau ada rezeki,puan mesti dapat anak lagi..bagus gak puan plan awal2 dengan suami puan..

  8. nasz berkata:

    Allah pasti memudahkan. berdoala semoga dipermudahkan

  9. Umi Nuha berkata:

    huuhuhu..soalan2 sama yang menghantui saya..fuh..mmg betul2 barhantu :p

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge