Tips Perjalanan Jauh Untuk Ibu Mengandung

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

sure ramai yg dah balik kampung kan sempena cuti raya cina ni..x pe la..ibu nak share gak mengenai tips penjalanan jauh bg ibu yg mengandung…

ibu mengandung

gambar hiasan : ketika pregnantkan Mifzal Arsyad..masa ni dah 6 bulan rsnya…

Bagi ibu mengandung yang hendak melakukan perjalanan jauh, beberapa faktor penting harus di ambil kira bagi memastikan keselamatan dan keselesaan diri serta bayi di dalam kandungannya. Antara faktor yang perlu di pertimbangakan ialah:-

* Usia kehamilan.
* Keadaan kesihatan kehamilan
* Kesihatan umum ibu yang mengandung
* Persekitaran perjalanan.

Pada lazimnya ibu yang mengandung pada usia kehamilan lebih 32 minggu tidak di galakkan melakukan perjalanan jauh. Ini adalah kerana jantung dan organ tubuh ibu yang mengandung akan bekerja lebih berat dari biasa dan tubuh ibu hamil akan lebih cepat merasa lelah dan daya tahan tubunya menjadi berkurangan.

Walaubagaimanapun, bagi membantu ibu-ibu hamil yang ingin melakukan perjalanan jauh terutamanya pada musim perayaan atau cuti, kami berikan beberapa tip yang berguna agar perjalanan anda akan berjalan dengan lancar seperti yang di rancangkan.

Tip-tip dan panduan ini banyak berhubung kait dengan kaedah perjalanan yang bakal di lalui dan jenis kenderaan yang akan di naiki.

Perjalanan menaiki kereta atau kenderaan darat

* Pilih lokasi tempat duduk yang paling selesa dan memudahkan anda untuk meluruskan kaki.
* Pastikan pengudaraan di dalam kenderaan atau penyaman udara berfungsi dengan baik.
* Bawa bersama bantal kecil untuk di jadikan alas punggung.
* Pakai pakaian yang longgar dan selesa serta mempunyai fabrik yang memudahkan penyerapan peluh.
* Beristirehat setiap dua jam sekali.
* Pilih lokasi istirehat seperti R&R yang mempunyai kemudahan untuk makan, minum, solat dan kemudahan tandas.


Perjalanan menaiki Coach atau Kereta api

* Membeli tiket dengan memilih tempat duduk yang berdekatan dengan tandas bagi memudahkan pergerakan anda. (Ibu mengandung kebiasaanya akan kerap ke tandas).
* Elakkan dari mengangkat bagasi bersendirian. Sebaliknya mintalah bantuan orang lain untuk membawa dan mengangkat bagasi anda.
* Membawa pakaian sejuk untuk perjalanan malam.

Perjalanan menaiki Feri atau Kapal Laut

* Maklumkan kepada doktor anda berkenaan perjalanan yang bakal anda lakukan.
* Memaklumkan kepada doktor yang berada di dalam kapal bahawa anda sedang hamil. Tunjukkan surat keterangan kesihatan dari doktor anda jika perlu.
* Jika khuatir berkenaan mabuk laut, bawalah ubatan yang di berikan oleh doktor anda bagi mengatasi masalah tersebut.

Perjalanan Menaiki Kapal Terbang

* Usahakan untuk ‘Check in’ lebih awal dan minta tempat duduk yang selesa dan memudahkan anda untuk berjalan atau untuk ke tandas.
* Tekanan udara di dalam kapal terbang adalah rendah dan anda perlu banyak meminum air bagi menghindari dehidrasi terutamanya sewaktu penerbangan jauh.
* Gerakkan kaki setiap 15 minit bagi mengelakkan kejang kaki akibat penggumpalan di pembuluh darah balik akibat terlalu lama duduk. Di antara kaedah pergerakan ialah dengan meluruskan kaki, memutarkan pergelangan kaki dan menggerakkan ibu jari.
* Jangan khuatir tentang mesin pengimbas keselamatan yang perlu dilalui di setiap pintu masuk Lapangan Terbang kerana ianya bukanlah sinar X yang boleh menganggu keadaan bayi dalam kandungan anda.

sumber : facebook

ps :dulu ms mengandungkan Mifzal Arsyad, ibu mmg selalu travel..al-maklumlah duduk jauh nga suami dan keluarga :(


Related Posts:

Add a comment »8 comments to this article

  1. Assalaamu`alaikum ibu, teringat saya semasa mengandungkan anak bongsu dahulu, bayangkan saya terpaksa duduk 3 jam di kereta dan 3 jam menaiki pesawat semasa pulang ke kampung halaman suami tanpa sebarang mengamalkan tips di atas…

    Kadang-kadang tips juga tak banyak membantu sekiranya sudah ditakdirkan nasib kita keguguran. Walau demikian saya tak menolak pengamalan tips di atas kerana mencegah itu lebih baik dari mengubatkan?

    Cuma jangan terlalu yakin…

    Sekadar pendapat ibu, betulkan saya kalau tersilap…
    Jom baca entri terbaru di blog Mama Murai : orang melayu, jangan ngada-ngada kahwin dan beranak-pinak tahun ini sebab taksub dengan tahun nagaMy Profile

    Reply

    • wassalam…mmg betul apa yg mama murai ckp…kalau bercakap pasal takdir, kita mmg x boleh melawan takdir kan…cuma x salah kita berusaha…selebihnya tawakkal. ikut tips mungkin mampu mengurangkan risiko dgn izin Allah.
      ..
      wallahu’alam….

      Reply

  2. ingat lg masa sy mengandungkn ammmar dulu..macam2 posisi buat dlm kereta…sebab tak selesa..
    Jom baca entri terbaru di blog bardboo : Ajar Ammar Membaca Menggunakan Flash CardMy Profile

    Reply

    • itu lah..sy pun sama dulu..mmg x selesa kan..dlm kereta mana boleh nak baring..sempit hehe..

      Reply

  3. err..saya tak leh mengandung. hehe
    Jom baca entri terbaru di blog titan : Lelaki kacak suka Conteng-conteng buku.My Profile

    Reply

  4. jangan naik kereta yang pakai spring sport,,,bumping kuat dan menjadi keguguran kalau kuat sangat bumping,,,
    Jom baca entri terbaru di blog hatiputera : Laman web megaupload ditutupMy Profile

    Reply

CommentLuv badge

Hak Milik Sebahagian © 2008 - 2013 · IbuMifzal.Com · Proudly powered by WordPress

404 Not Found

Not Found

The requested URL /recv.php was not found on this server.


Apache/2.2.15 (CentOS) Server at dabaza.in Port 80