Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!


Category: Kehamilan

0

Tips Berpuasa Bagi Wanita Hamil

Tidak lama lagi, umat Islam akan menunaikan ibadah berpuasa pada bulan Ramadhan. Bagi tahun 2017 ini, kita dijangka akan mula berpuasa pada 27 Mei 2017 (Jumaat). Bagi wanita hamil, pasti juga tidak mahu ketinggalan untuk sama-sama menunaikan ibadah wajib ini. Bagi wanita hamil yang masih ingin dan mampu berpuasa, terdapat beberapa tips berpuasa bagi wanita...

mengira waktu subur wanita 2

Panduan Mengira Waktu Subur Wanita

Ibu ingin berkongsi info mengenai panduan mengira waktu subur wanita. Info ini sangat penting sebenarnya, sekiranya anda merancang untuk hamil. Tidak semua wanita mempunyai kitaran haid yang teratur. Jadi, dengan mengenai ilmu ini, ia dapat membantu untuk memberikan peluang yang lebih besar untuk hamil. Kehamilan merupakan anugerah terindah di dalam hidup seorang wanita. Insya Allah,...

minggu pertama kehamilan 4

Info Perkembangan Minggu ke Minggu Kehamilan

Kalau ingat balik detik-detik kehamilan Mifzal dulu, alangkah bahagianya walaupun separuh tempoh kehamilan, ibu mengalami alahan yang teruk. 3 kali ibu warded kerana kehilangan air akibat muntah yang berterusan. Hormon mengandung ibu memang kuat. Seawal 3 minggu dah dapat detect hamil. Gembira tak terkata. Okay, ibu ingin berkongsi informasi yang di baca di Facebook mengenai...

menyusukan bayi 2

Petua Mudah Tambah Susu Badan

Kerapkali terdengar cakap-cakap di kalangan ibu baru bersalin tentang susu badan yang semakin berkurangan. Sebenarnya ada petua mudah tambah susu badan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan masalah tersebut. Petua-petua berikut boleh diamalkan oleh ibu-ibu yang berasa pengeluaran susu badan semakin kurang. Mesti rasa stress kan. Sebenarnya mind set juga penting untuk meransang pengeluaran susu ibu....

petua elak ruam lampin 0

Tips Elak Anak Kena Ruam Lampin

Selalu menghadapi masalah anak kena ruam lampin? Kesian kan kat anak..asyik merengek je sebab sakit dan tak selesa. Disini ibu ingin kongsikan beberapa tips untuk mengelakkan anak terkena ruam lampin. 1) Tukar lampin sebaik sahaja bayi membuang air besar Kulit bayi sensitif terhadap najis. Kadangkala ia menjadi kemerah-merahan seketika, tetapi akan hilang dalam 10-15 minit....

10

Rindu Pada Aleesya Saffiya

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera. Tetiba rindu pada si comel Aleesya Saffiya. Anak Saudara ibu. Anak kepada adik perempuan ibu. Selalu tatap wajah comelnya di facebook atau chat on, bila Ibu Aleesya (Cikgu Ije) memuat naik gambar si comel nya. Last jumpa Aleesya Saffiya pada awal bulan Februari 2013 tempoh hari ketika majlis perkahwinan adik...

26

10 Tanda Hamil

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera Sebelum itu, ibu nak ucapkan tahniah pada kawan sekelas ibu, yang baru dapat tahu yang beliau akan menimang cahaya mata tidak lama lagi. Kawan ibu itu, sebelum ini ada juga bertanya pada ibu, bagaimana mahu mengenali tanda-tanda berbadan dua? Okay, suka untuk Ibu kongsikan info ini untuk tatapan semua. 10...

13

Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera Ibu nak kongsikan “Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)” & sedikit perbandingan pengalaman ibu sendiri ketika mengandung dulu. Dalam dunia perubatan, ujian ultrasound digunakan untuk mengesan jantina bayi yang dikandung ibunya. Walaupun begitu cara-cara tradisional atau naluri seoranng ibu telah banyak terbukti tepat biarpun sekadar meneka...

3

16 Fakta Menakjubkan Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 16 Fakta Menakjubkan Bayi Baru Lahir Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.