Sepagi @ Taska Permata Negari, Tapah


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

mmg ada niat hari ni nak join aktiviti kanak-kanak comel di Taska Permata Negara, taska yg ibu hantar Mifzal setiap hari…mmg menjadi peraturan n syarat wajib bagi setiap Taska Permata Negara utk setiap ibu-bapa kanak-kanak bersama-sama join aktiviti or program rutin di taska.. sekurang-kurang 4 jam sebulan @ sejam /seminggu..

so pagi td..kebetulan mifzal mula2 sampai kat taska nga mengantuk n nak beriba je nga ibu, so terus ibu lepak situ la itu sejam..dah mintak izin nga bos nak masuk opis lambat sket…seronok betul ibu tgk2 kanak2 di situ..semua gembira…even ibu x dpt join aktiviti lain tp waktu melayan anak2 ni bersarapan dan gosok gigi pun dah ┬ámencabar..salute ibu nga kesabaran pendidik2 taska melayan karenah anak2..ya la 12 org kanak2 ni mcm2 ragam..ibu, dak mifzal sorang dah x larat..heheh…

aktiviti di taska permata

gosok gigi

gambar : antara aktiviti di Taska Permata Negara..ada lg tp ibu x sempat join..

masa duduk borak dengan pendidik2 kat situ…kami berbincang pasal mesyuarat yg baru2 di adakan pd hari rabu lepas..dlm mesyuarat tuh ada ibu-bapa yg complaint pasal menu makanan..budak2 x patut diberi menu cam daging n ikan bilis..tp pada ibu kena bagi jgk..cuma cara penyediaan tu perlu la bersesuai dgn umur kanak2 disitu..jgn la bagi daging yg besar2..potong2 kecik2 la..

bila berborak nga pendidik2 tu..baru ibu tahu ada gak ibu bapa yg cerewet ttg penjagaan anak2 mereka..bila anak ada calar sket dah siap pergi mengadu kat SUK..n pendidik2 tu pun dah kena surat warning…hmmm…kesian jgk…ya..cerewet itu perlu cuma jgn la keterlaluan..

pada pandangan peribadi ibu plak..sepanjang ibu hantar mifzal ke Taska tersebut, lebih kurang 2 bulan, ibu amat berpuas hati…calar2 tu biasa lah..budak2 tgh membesar…ada je aktiviti nak dibuat..bukan senang nak kawal anak2 yg ramai..even anak2 kita pun..depan mata kita pun buleh jatuh..buleh luka..itu baru jaga seorang dua..kalau jaga berbelas2 anak2 mcm mana? ibu rasa mmg x salah nak cerewet sekali pun tp agak2 la..kalau hal tu kecik..x yah la diperbesar2kan..berbincang la dgn pendidik2..taska tu pun baru dibuka..masih bertatih lg..org kata masih boleh diperbaiki..ibu pun dah rasa dah pengalaman mcm mana nak control anak2 seramai 12 org tu dlm satu masa…mmg x terlayan.. ­čÖé

mungkin jugak ibu bapa tersebut nak tutup silap derang yg x ikut peraturan taska..hantar anak ikut suka hati derang je..ada ke hantar anak ke taska kul 3 petang…baik x yah hantar terus..lain la kalau ada hal..taska percuma x leh la nak buat mcm taska berbayar..dah dapat subsidi kerajaan ni pun dah cukup baik..ramai lg ibu bapa yg perlu bayar beratus2 ringgit utk semata2 penjagaan anak kat taska swasta..itu pun bukan tentu puas hati..byk jgk kes yg teruk2 seperti kes dera pun ada..

ibu x de la menyebelahi mana2 pihak..cuma ibu rasa bila kita dah hantar anak kita utk org lain jaga..mmg kita kena terima risiko yg ada..bukan anak kita seorang di taska tuh..para pendidik cuba memberi perkhidmatan yg sebaiknya dan kita sebagai ibu bapa harus berkerjasama utk sama mendidik2 anak2..

moga2 anak2 kita sentiasa dilindungi dan dijauhkan dr perkara2 x elok..

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


3 Responses

  1. asmida berkata:

    slm..nk tnya cna nk apply msuk taska tu ye?bp umo ank yg bley msuk ctu?ble bkk permohonan

  2. shakirah berkata:

    salam…
    taska permata mmg xperlu bayar ker???

    • Ibu Mifzal Arsyad berkata:

      wslm…mmg x dikenakan yuran pun..bayaran RM20 /sebulan tu adalah yuran persatuan ibu bapa & pendidik..duit tu pun biasanya digunakan utk membeli makanan sampingan kepada anak2 di situ..kira taska ni fully sponsored la..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge