Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Sekadar Luahan Hati Ibu


hmm..hari ni ibu cuti..saja amik cuti sbb nak kemas rumah yg amat berselerak..smlm seharian ibu x online sbb ibu ada keje luar..buat promosi sempena hari ladang kat pejabat pertanian…adusss..mmg penat sgt..dari hari sebelum tu lg..ibu kena berjaga menyiapkan barang2 basah untuk demonstrasi masakan produk2 Agromas..terasa penat sbb ibu sorg yg menyiapkannya..nak mintak tlg staff lain..rumah x de peti ais..cemana nak simpan2 brg2 basah ni..yg staff lelaki x yah harap la..tp ibu x kisah la..sbb mmg keje ibu jgk..kan ibu buat unit promosi gak..ihik..

cuma promosi smlm..x seronok spt yg biasa..ntahla..x tau ibu nak cerita cemana..ibu agak terkilan…utk pengetahuan semua..keje ibu handle unit pengembang (yg selalu buat kursus), unit pasar tani (urusetia), unit iks (uruskan usahawan iks yg nak majukan lg bisnes derang), unit promosi (buat promosi brg Agromas) n sediakan laporan bulan aktiviti pejabat..banyak ke? ihik..banyak gak ibu rs..staff opis ibu ada 3 org yg jawatan yg sama cam ibu..yg lain semua lelaki..so ada 9 unit kt opis ni..kami2 bagi2 la unit kan..

ok..selalunya..kami akan tolong menolong antara satu2 unit..x kisah la unit mana2 pun..ada program..semua tolong..tp yg buat ibu terkilan semlm..pasal persiapan gerai kat tapak program..bos ckp ibu x yah pikir pasal persiapan gerai sbb dia dah arahkan staff yg lain pi buat..so ibu lega..ibu hanya sediakan brg2 basah..lmbt jugak la ibu tido malam tu..potong2..ayam..sayur, udang n mcm2 la..ala nak masak kan..jd pepagi tu..ibu terus ke tapak program..skali dlm perjalan staff opis ibu telepon..ckp x de sedia apa lg kat tapak..suh ibu ke opis utk amik brg2 yg diperlukan..ya Allah..akhirnya..semua keje ibu kena buat sendiri gak..konon smlm ada keje persiapan gerai tu..depa pi berlenggang jer..just gi tgk tapak..bila tanya..derang leh ckp mana diaorg tau nak bawak apa..dlm hati ibu mmg bengang sgt..bukan sekali dua buat program cam tuh..dah byk kali..x kan x tau lg apa yg perlu dibuat..bukan budak kecik..nak kena org bgtau semua..lebih ckp nnt kata lagak cam boss lak…aduss..ibu geram..kalau unit derang..ibu banyak tolong..tanpa atau dengan arahan bos..tp bila unit ibu perlukan pertolongan..deme..buat cincai jer..x per la derang buat cam tu..tp ibu x sampai hati nak buat cam derang..

ok la..ibu anggap ini la dugaan keje kan..x per kita buat je la keje semampu kita..dah reda sket sakit hati ibu tu..benda lain plak yg timbul…hmm..sampai2 kat tapak..ada la staff pejabat fama lain yg kami jemput buat jualan.. baru je ibu kuar dr pintu keta nak angkat barang..staff A ni leh ckp kat ibu depan staff2 yg lain (lelaki pompuan ada).. “budak gemuk ni..bla..bla..bla..” ibu dgr derai ketawa staff lain mengajuk ckp staff A ni…Ya Allah..hati baru sejuk..dh rs panas balik..ibu mmg terasa bila staff A tu ckp cam tu..bukan kali pertama dia ckp cam tu..ibu tau dia bergurau..dia pun dah pangkat pakcik2 dah pd ibu..dek kerana dia org tua..ibu buat dek jer..yg ibu sedihnya..sbb org lain gelakkan ibu..kenapa berdosa ke jadi org gemuk? salah ke? hina ke? sampai jd bahan ketawa..masa tu mmg ibu emotional..hati dah la x berapa best dah masa tuh..rs nak menangis je..tp ibu tahan sbb ibu ada keje yg kena dibuat..ibu buat cam biasa jer….mujur ibu leh handle situasi cam tuh..kalau x mau berjurai dah air mata..sedih la..bila jd bahan ketawa cam tuh..x per la..biar la apa yg org ckp n buat kat ibu..ibu harap ibu ada kesabaran yg tinggi..Insya Allah..

ini adalah sekadar luahan hati ibu..ibu x der niat nak burukkan sesapa..ibu pun bukan manusia sempurna jgk..tp seboleh2nya ibu cuba utk menjaga hati org2 di sekeliling ibu..Ibu mintak maaf ya jika ada yg terasa..huhuuhu…

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


11 Responses

  1. shah-ila-ain berkata:

    kesiannye pd ko ainey…mulut org ainey kite memang tak leh nak tutup…sabar jerr lah yeee…ade hikmah sebalik kesabaran kita…

  2. ayuZack berkata:

    sabo byk2 ainey,
    manusia ni bila berkata2 selalu lupa..
    untuk ayu, selalu take it in a positive way jek.. lantak la ainey mulut org.. mmg sakit telinga kita dengar.. tapi bila kita layan plak manusia2 yang x berapa nak bijak ni, nnti kita pon terikut sama.. so biarla dia lemas bersama labu2 nya..

  3. Dayah berkata:

    resam bekerja dgn orang..saabar la Ainey……

  4. AieZa berkata:

    ape le org tua tu.. dh la malas wat keje.. ngata org plak.. ni la dia.. gomen mmg rugi ada pekerja yg mcm tu.. tp org bkn gomen selalu kata mostly org gomen pangai gitu.. tp diorg xpenah tau pun ada pekerja yg dedicated dgn job diorg.. sungguh xbest kn..

  5. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    to alya : ya la..sabar je alya..kalau x sabar..mmg kena pakcik tuh..huhu..x faham tul tau..ainey sampai2 je terus panggil kita cam tuh..apa salah pn x tau..adeh..ainey anggap dia gurau..w/pun mmg melampau..huhu…seb baik tabah hati lg ni..

  6. alyyani berkata:

    amboi, melampau nye ainey. pakcik2 yg suka lepas mulut ni nak kite marah, tua dari kite. takpe ainey, pekak kan telinga. dia dpt dosa, kite dpt pahal. sabar ye. lain org lain ragam, mcm2 la yang kite kena hadap..

  7. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    to nur : huhu..tu la..org sedap mengata jer..x per la..org2 cam tu x leh layan sgt..nnt hati lg sakit..

  8. nurshah80 berkata:

    tak sangka kan masih ada org cam ni… sabar ye ainey … nur pun ada gak join ngan org2 pertanian ni… kengkadang diaorg ni lupe diri… nk pandang yg slim&cantik jer.. paku dulang paku sepih, ckp org dia tu lg lebih… org umh dia lagi besar kot…

  9. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    to kasih : huhu..tu lah..thanks ryn..skang ni aku sbar jer..buat keje semampu aku jer..

    to bed : uhuk..sedih bed bila org jdkan kita ni bahan ketawa..x per masa derang..masa kita akan sampai gak..tp bukan utk gelak2 org..huhu..

  10. Bed berkata:

    subhanallah….sian ko ainey…sabo ye…mujur ko boleh handle situasi tu…hangin mmg hangin kan…saper buleh tahan…itulah ainey kadang kita kene pentingkan diri sendiri jugak….kite punya le jg molot kita supaya tak nak org terasa hati dgn kita walaupun kita tak bermaksud pun…tapi org tak pandai pun jaga hati kita!!!

  11. KasiH berkata:

    MELAMPAU!!!!!!! Siap perli2 mcm tu plak…dah ler keje takmo wat sama2…tau nak senang je…memg ada segelintir mcm tu…

    Ainey, ko sabar byk2 eh…dugaan tu..ada hikmahnya nnt…pikir +ve je…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge