Persediaan Menghadapi Jerebu

Jerebu dah sampai ke kawasan tempat ibu. Bacaan Indeks Pencemaran Udara IPU menunjukkan peningkatan daripada hari semalam. Walaupun bacaan tidak tinggi tetapi kualiti udara sudah tidak sihat.

app iphone utk indek pencemaran udara ipu jerebu
Aplikasi Indeks Pencemaran Udara

Risau kerana kami anak beranak ada lelah. Termasuk dalam golongan berisiko tinggi dalam keadaan jerebu ini. Persediaan awal, ibu beli topeng dan ubat yang berkaitan. Jika ada serangan asma, ada juga ubat nanti. Ibu risaukan si kecil ibu itu. Udara yang tidak sihat boleh mengakibatkan penafasan terganggu.

BACA INI : Jerebu di Pulau Pinang Susulan Gempa Bumi Di Utara Sumatera

Sebagai persediaan menghadapi jerebu kali ini, ibu telah siap sedia membeli alatan keperluan seperti pelitup muka dan juga ubat penat atau lelah untuk si kecil ibu. Mungki ada yang sedia tahu, anak ibu Mifzal ada sejarah asma dan pernah dimasukkan ke ward hospital. Jadi, ibu sangat bimbang situasi udara tidak sihat ini jadi meruncing dan ini akan membahayakan kesihatan Mifzal.

alatan dan ubat hadapi jerebu
Pelitup muka dan ubat lelah

Cepat-cepat situasi ini berlalu…

 2,976 jumlah dibaca,  1 dibaca hari ini

Jom Kongsi!
About Ibu Mifzal 1507 Articles
Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*