Patut Ke Ibu & Keluarga Pindah?


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

korang bagi cadangan sket..patut ke ibu & family pindah rumah?

tp..ibu x selesa la nga rumah sewa ibu skang ni..rasa cam nak pindah jer..kalau buleh skang jgk..huhu..tp ada beberapa perkara ibu perlu consider..

ni gambar rumah sewa ibu skang ni..

:: kalau nak tgk lg gmbr rumah sewa ibu ni..klik SINI ya ::

rumah ni mmg besar..4 bilik tido, 3 bilik air n sememangnya sgt besar untuk kami tiga beranak..sewanya hanya RM200.00. rumah ni milik kakak ipar ibu..so kadar sewa pun dikira mengikut kadar adik beradik la kan..

sebab2 ibu rs cam x selesa duk sini :-

1). jarak ke tempat kerja adalah 30 km..so ibu berulang hari2 pergi n balik dlm 60km sehari.
2). kos minyak keta agak tinggi..x padan nga gaji ibu yang ciput ni..
3). rumah ni agak besar utk kami..ibu plak bukan yg jenis rajin nak mengemas rumah..
4). tuan rumah selalu dtg spot check umahnya..terutama bila time ibu n keluarga  balik kg..(tp derang mmg kasi tau la nak tumpang tido semalam..ibu x kisah yg tuh..yg ibu kisah sbb bila rumah berselerak..segan plak..kalau tuan rumah tgk)
5) rumah ni jarak 3km dr pekan yg terdekat..jauh nak kuar beli barang..x der kedai runcit yg dekat..kalau nak gi pasaraya besar cam tesco kampar…jaraknya 55 km, TF Behrang – 50 km (bg ibu sgt penting ada pasaraya besar berdekatan dgn rumah..kedai runcit ni biasanya mahal rege nya)
6). bila hujan selalu ribut petir yg kuat..tu yg PC selalu rosak…mungkin wiring dah lama.
7) jalan ke rumah dr jalan besar sgt2 sempit n berlubang2 sepanjang jalan..cepat rosak tayar keta..n bila berselisih kena amik turn sapa jln dulu..selalu berselisih nga lori besar yg nak amik sayur kat TKPM berdekatan..x dak jln lain ke TKPM tuh..kena lalu jalan depan rumah.
8). kejiranan yang selalu berlaku kecurian..sampai kena buat rondaan tiap2 malam..tp w/pun setiap malam buat rondaan..masih lg berlaku kes2 kecurian tuh….risau sgt
9) ibu x baper mesra nga kejiranan sini..jiran sebelah rumah pun x bertegur sapa..mungkin silap tu dr ibu..tp cemana nak bertegur sapa kalau jiran sebelah  x kuar rumah n ibu pun bukan jenis yg suka duk melepak depan rumah jgk.
10). oh ya..ibu terlupa..jarak rumah dr klinik swasta terdekat adalah 15km..hospital plak 30km..klinik gomen 3km..kalau duk tapah..klinik n hospital x sampai 1km pn..
10). apa lg ek..hehe..cam banyak je..

ok tu yg buat ibu x selesa..tp kalau nak pindah..ibu kena consider gak perkara2 berikut :

1). kalau pindah dekat ngan tmpat keje ibu..abah pulak jauh nak berulang ke sekolahnya..Tapah ke Slim River jaraknya 50 km..pergi balik 100 km..naik motor lak tuh..kalau hari hujan cemana pulak..sure ibu kena hantar kan..kena amik..kan..abah pun katanya..bulan 4 @ 5 ni b r nak apply pulak mintak tukar  sekolah..sbb sebelum ni permohonan tukar sekolahnya x lulus..kalau duk sungkai ni..fair la kan..tengah2..
2) pengasuh mifzal – kalau pindah kena cr pengasuh lain..mifzal sgt2  mesra nga pengasuh skang n ibu pun sgt2 puas hati cr derang jg mifzal..pengasuh baru nnt adakah se ‘OK’ pengasuh lama?
3). kalau jd kami beli rumah tahun ni..so amik masa 2 tahun lg baru siap..kalau pindah skang..nnt umah dah siap..kena pindah lg..x larat nak mengemas..
4).  rumah sewa kat tapah lg mahal regenya..RM300.00 berbanding RM200.00 rumah yg ibu sewa skang..
5). tu je kot..apa lg ek..blank dah

so..apa komen korang..patut ke ibu pindah dlm masa terdekat ni? kalau ikut hati ibu mmg dah nak sgt pindah..tapi……………………………………..!!!

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


8 Responses

  1. fiza berkata:

    hai….ibu dok sini lg ke?
    kebetulan, sy dok cari umah sewa area Sungkai,
    ibu dah pindah rumah ke atau any suggestion utk contact owner rumah sewa area situ?

  2. Ibu Mifzal Arsyad berkata:

    thanks all sudi bagi pendapat

    Aieza –> bergantung pd tuan rumah za nak tukar wiring ke x? kalau aku nak tukar sendiri x berbaloi za..sure 1 rumah kena buat wiring semula kan..mau makan berapa duit tu..huhu

    zura —> skang ni mmg kitaorg duk tgh2 zura..fair n square..hehe..barang mmg x banyak pub beli..yg asas2 jer…

    mie —> jauhnya mie..lg jauh dr tmpat keje ainey tuh..x penat ke? ainey sgt2 penat bila balik keje..drive jauh2 cam tuh..mie lg la naik motor plak tuh..kalau ainey mmg dah serender la..huhu

    wanita itu —> tu la ..susahrs dibuatnya..sy punya opis hanya kat Tapah je..so cemana pun nnt yg paling dekat kena pindah tapah..asben sy plak..sekolah banyak boleh tukar..cuma masa la bila x tau dpt pindah…huhu

    lepat —> repair wiring tu kalau nak kuar duit sendiri rs x mampu kot..sbb rsnya 1 rumah nak kena tukar wiring baru kan..kalau owner nak buat x per la..sy pun dah maklum gak pasal PC selalu kena kilat ni..tp owner x dak kata apa pun…mean 2 mungkin depa x dak niat nak tukar wiring br kot..rumah sewa mmg la agak susah nak dpt kat Tapah yg agak murah..sbnrnya..kalau setakat 300 inggit sy n family leh afford jer..sbb kalau buat bajet pun..duit minyak ulang alik gi keje dah jimat kan..dr skang ni..sy kena spend separuh dr gaji saya utk minyak keta.

    bed –> itu la yg buat aku serba salah ni bed..nak ikut kata hati mati..nak ikut rasa binasa..huhu..pindah randah ni sgt2 menyeksakan..

  3. mamashasha berkata:

    ainey…susah jugak ni…byk yg tak selesa dr selesa tp aku setuju apa ko ckp tu selain dr yg tak selesa beberapa perkara yg aku nampak ko kene consider yang mana ianya lebih berat dr apa yg ko senaraikan dlm kategori x selesa tu…antara nya :

    1. berapa kali nak pindah. huhu sgt seksa pindah randah ni…percayalah

    2. keserasian mifzal dgn pengasuh…ini blh jadi masalah besar jugak kalau ko pindah…kat sana agak2 nye baper bb sitter ambik? belum kira keOKan future bb sitter dgn mifzal lagi…

    3.sian gak kat abah mifzal jauhhh gakk kann…

    so aku rasa terpaksa ketepikan yg tak selesa tu dulu buat sementara….then bila abah mifzal dpt tukar, korang decide la nk beli umah kat mana then dari situ baru plan pindah hny sekali terus ke rumah sendiri atau pindah dulu kat umah sewa…

    aku harap sedikit sebanyak pandangan aku ni dpt membantu kesulitan ko ye…

  4. Lepat Pisang berkata:

    kesian kat puan..macam2 problem kat area rumah sewa Puan..
    Hm,macam kata Kak Aieza,wiring tu kenalah repair..Sebab tu banyak pc dan laptop rosak.
    Then,Puan cuba tanye owner,ada tak rumah lain yang berdekatan dengan pasaraya Tesco ker,hospital ker,pekan ker
    Then,maybe Puan dan Suami cuba usha area dekat2 kat pekan.Maksudnya area perumahan,maybe ada rumah sewa yng kurang 200 atau exactly 200 hinggit.
    Kemudian,kalau tak der gak,Puan dan suami cubalah tanye kawan2 office yang duk area yang berdekatan.Manalah tau,kot2 ada yang tau.
    Rasanye tulah pendapat lepat mengenai masalah Puan.Memang tk dapat dinafikan masalah Puan agak berat gak..Apapun Puan tabah n tenangkan diri dan bertawakal kpdNYA supaya diberikan cahaya untuk jalan keluar masalah puan…

  5. Wanita Itu berkata:

    lagi banyak keburukan dari kebaikan tu ibu?

    kalu nak pindah, takde lagi yang lebih dekat ker?

  6. nome berkata:

    sama ngan mie ni ainey…dok kat kg melayu subang…pastu keje lak kat kl..ari2 merempit naik moto ulang alik…setiap hari..mula2 panas je montot..lama2 dah imune..

    jarak dari subang ke kl..dlm 50-60km..tu baru gi tuh..ulang alik dah bape…mmg lenguh ainey…tp nak pindah sayang plak..sbb dah sonok tinggal kat kg melayu subang tuh….

  7. fazilzura berkata:

    emmmm yg x selesa lg banyak dr selesa .. cmner tu …???
    kene bincang betui2.. ambik tgh2 antara opis masing2… kalau dok umh sewa patut nye brg x yah beli bnyk2.. so nk angkut x dak le seksa sgt.. tp kalau dh bnyk , kene sewa lori ler nnt..

  8. AieZa berkata:

    cari wireman cek wiring umah tu abis citer.. maklum je la kt tn umah tu ko nk cek wiring kt umah tu sbb pc ngan laptop asyik rosak…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge