Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan

Lebih kurang seminggu lagi, kita akan berpuasa. Sekejap je masa berlalu. Dah nak mula puasa semula untuk tahun ini. Insya Allah, kita dijangka akan mula berpuasa pada 10 Julai 2013 (Rabu). Tak sabar nak puasa dan berhari raya kan. Semoga ibadah puasa kita pada tahun ini diberkati oleh Allah SWT. Di sini juga, ibu ingin berkongsi lafaz niat puasa dan doa berbuka puasa untuk dijadikan panduan.

Lafaz Niat Puasa Sehari

lafaz niat puasa
Niat Puasa Esok Hari

Kalau rasa susah untuk nak niat puasa setiap hari, boleh juga kita berniat selama terus sebulan di bulan Ramadhan. Senangkan. Mana tahu takut terlupa niat, ada pula yang sengaja membuat alasan untuk tidak mahu meneruskan puasa. Kononnya, terlupa niat. Tak baik tau kalau macam tu, berdosa. Dosa dapat, puasa tetap kena ganti juga kan!!

Lafaz Niat Puasa Sebulan

 

Selepas seharian berpuasa, elok sekiranya semasa ingin berbuka puasa kita dahului dengan doa berbuka puasa. Tanda kita bersyukur kerana dapat melengkap puasa pada hari itu. Sama-sama berdoa bersama keluarga akan memeriahkan lagi acara berbuka puasa selepas penat berpuasa seharian.

Doa Berbuka Puasa

Dah mula puasa nanti, jangan lupa bersahur kerana banyak keberkatan bersahur ini. Selamat berpuasa 🙂

 839 jumlah dibaca,  1 dibaca hari ini

Jom Kongsi!
About Ibu Mifzal 1507 Articles
Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.

2 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. Waktu Berbuka Puasa & Imsak Bagi Seluruh Negeri Di Malaysia (Tahun 1438H / 2017) – Blog Ibu Mifzal

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*