Kadar Dividen ASB Tahun 2012


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pelaburan-ASB1

Kadar dividen ASB bagi tahun 2012 telah giumumkan pada 21 Disember 2012 oleh Pengerusi Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid.

Pada tahun 2012 ini, pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen 7.75 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2012. Sejumlah 7.82 juta pemegang unit, yang kini memiliki sejumlah 110.2 bilion unit ASB, juga akan menerima bonus sebanyak 1.15 sen seunit.

Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata bahagian agihan pendapatan membabitkan jumlah pembayaran sebanyak RM8.13 bilion manakala bayaran bonus sebanyak RM712.21 juta.

Sumber : BERNAMA.

Wah…naik sedikit kadar dividen ASB berbanding tahun 2011. Okay lah. Ibu pun kena cari balik ni mana simpan buku pelaburan ASB ni, nak check ada berapa baki.. hehe

Para pelabur ASB boleh mengeluarkan pulangan dividen dan bonus ni bermula minggu pertama Januari 2013 nanti. Wah!! senyum lebar nampak 😀

Untuk contoh kaedah pengiraan dividen ABS, boleh rujuk SINI 

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


7 Responses

  1. hairulafiz berkata:

    tahun depan kena banyakkan menyimpan kurangkan pengeluaran
    Jom baca entri di blog hairulafiz : Keputusan Penuh Kejohanan Jemputan 4 PenjuruMy Profile

  2. syaifuddin alias berkata:

    saya memang tak ada ASB …haha

  3. Hazmin Hamudin berkata:

    Lepas ni berderet la pelabur keluarkan duit atau kemaskini akaun ASB tu kan.. Saya je takda ASB.
    Jom baca entri di blog Hazmin Hamudin : Mencari Mood Menulis SemulaMy Profile

  4. Hafizul berkata:

    Nanti lepas check boleh la belanja keluarga makan besar,.hehe
    Jom baca entri di blog Hafizul : Responsible Blogging CampaignMy Profile

  5. ohcikgu berkata:

    bolehlah belanja nanti ye. hehe..
    Jom baca entri di blog ohcikgu : 7 Sebab Maybank2u tetap dihati saya.My Profile

  6. ajumohit berkata:

    wahh rezeki hujung tahun ni ibu, alhamdulillah
    Jom baca entri di blog ajumohit : Tanda-tanda rezeki yang berkatMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge