Beriklan Dengan Komli Pula :)


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Akhirnya, permohonan untuk beriklan dengan Komli diterima. Dulu, Komli ni dikenali sebagai Admax. Sekarang dah tukar nama Komli selepas diambil alih oleh Komli Media. Ibu pun baru tahu ni. Sebelum ini dah banyak kali juga mohon untuk beriklan dengan Admax, tapi langsung tiada maklum balas. Bila baca kat blog Ajumohit {dot] Com, baru lah dapat link baru untuk register komli ni.

iklan komli

Lama juga permohonan ibu diproses. Lebih 3 minggu. Selepas berbalas email dan mengisi borang keahlian, akhirnya ibu diberi script iklan pada 7 Disember 2012. Dek semangat, terus pasang script itu di blog, walhal belum ada lagi campaign ads yang diterima. hehe. Baru semalam dapat 1 campaign ad. Tapi tempoh iklan tu pula, tahun depan baru start..hehe. Tak apa lah, harap hari-hari mendatang, makin bertambah iklan yang ditawarkan.

Baca Lagi



Beriklan Dengan Google Adsense Pulak!

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

korang perasan x..sejak seminggu lepas, blog ni dah x beriklan dengan Nuffnang dah…kenapa? saja je..mcm dah boring lak nga Nuffnang (merajuk kot sbb earning ciput..hehe $$$$)

sebaenarnya, ibu dah lama dah ada akaun google adsense ni..sejak mula2 berblog lebih kurang 3 tahun lepas…tapi ibu jarang amik kisah sbb masa apply google adsense dulu dengan blog BI…google adsense mmg x di approved kan if apply nga blog BM..so ibu saja2 je apply..pas tu x de komitment dah nak update blog BI tu..ibu lebih tumpu kan blog ini..so ibu guna je lah Nuffnang..alhamdulillah..dengan Nuffnang..ada juga merasa wang nya w/pun x banyak..4 kali cash out..

so skang ibu letak la iklan google adsense plak..memula ingat iklan x kuar sbb blog BM..tp dapat lak.. 😀

prestasi nga google adsense..ok la..dlm seminggu ni letak dapat la dlm $4..ok la kan utk permulaan…kalau $4 darab RM dah lebih RM12..kalau nga Nuffnang..mana nak dapat seminggu RM12, kalau ada BE boleh la..kalau harapkan click je..seminggu baru dpt RM0.50..huhu

tp google adsense ni bila dipaparkan dlam blog berbahasa melayu..iklan-iklan yang muncul banyak ikla- iklan mengenai produk malaysia..kebanyakan iklan ni iklan yg murah n x byk generate earning..tp x pe lah..kalau tamak sgt nnt rugi gak…huhu

ps : beharap sgt application utk Innity diluluskan..nak la beriklan ngan Innity lak..baru masyuk..please!!…huhu tamak kan ibu ni…

 

Susahnya Nak Capai Target Pageviews

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

walaupun susah tp ibu tetap bersyukur bila mana traffic blog KMA semangkin meningkat…jeles lah tgk trafik blog kengkawan semua..sehari saja UV (Unique Visits) dah riban…belum lg kira PV (Pageviews)..mahu yg tu puluh2 riban..x mustahil ada yg cecah ratus riban kan sehari..huhu…

kalau ikut sejarah blog KMA ni dah lama gak berblog tp traffik..cam biasa2 je..hhuhu nak tgk UV sehari dlm 100 pun susah..uhuk..ya la..mungkin content blog ni biasa2 saja…mcm ownernya juga..sbb ibu lebih suka bercerita ttg hal keluarga, personal, kerja n lain2 yg berkaitan je..yg x berkaitan spt isu2 semasa sgt2 jarang ibu ulas..sbb ibu pun jenis x reti nak menulis sgt..idea kurang la..

tp dek kerana teringin jugak nak merasa trafik kencang..so ibu pun google la juga..cari2 tips…w/pun byk yg ibu x paham tp ibu cuba jugak..ibu banyakkan entry mengenai isu semasa n hal2 lain..kemudian ibu letak target..sekurangnya dapat 700 UV sehari dan 3500 PV sehari..hehe..awat target sket sgt? x boleh la terus target tinggi..yg ciput ni pun susah sgt nak lepas..

ok hasilnya…pada trafik minggu lepas…malu sebenarnya nak tunjuk sbb x de la banyak mana pun..tp ini ibu nak buat catatan utk ibu n untuk menaikkan semangat berblog..hehehe..

ok..kalu tgk analytic nuffnang kat atas ni..kiranya target utk 700 UV sehari dah lepas la..sbb ada hari yg cecah lebih 1000 UV..CUMA yg susahnya nak lepas target PV..yg paling tinggi ibu dapat smlm dlm 2700 + je PV..huhu..korang x minat baca entry lain ke? uhuk..

ok..ni plak statistik Count Per Day (plugin yg ibu install kat wordpress ni utk tunjukkan statistik visitor n total reads. plugin ni ibu installed pd 9hb Ogos 2011..so bacaannya di kira dr hari tersebut la..

ok..kalau tgk statistik plugin Count Per Day ni berbeza pula..ibu x tau la mcm mana benda alah ni detect sbb lain plak nga Nuffnang Analitik tuh..smlm blog KMA di baca sebanyak 3330 kali (dibaca or PV ni ibu assume sama la)..bilangan visitor juga berbeza dlm 200 visitor…

apa2 pun..w/pun agak susah nak capai target PV..tp ibu akan berusaha lg…chaiyok..

ps : ibu tengah berangan ni..kalau dpt maintan 700 UV n 3500 PV sehari selama sebulan dah layak dah nak apply Innity ni..hehehe..tp bila masanya akan sampai x tahu lah…huhu