Beli Buku @ Trak Book2U


(Beli Buku @ Trak Book2U)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

2 Minggu lepas, Mifzal sangat teruja bercerita tentang trak Book2U daripada Syarikat Karangkraf akan datang ke sekolahnya pada minggu lepas. Surat edaran dari sekolah juga ada menjemput ibu bapa untuk sama-sama hadir memeriahkan program jualan buku oleh Book2U di sekolah. Mifzal berkali-kali memesan Ā pada ibu agar jangan lupa datang. Ibu janji akan datang semasa waktu rehat.

Jualan buku oleh Book2U
Trak Book2U

Pada 8 Mei 2017 (Isnin), program jualan telahĀ diadakan bermula jam 9.00 pagi sehingga 10.00 pagi. Ibu yang ralit memyiapkan kerja di pejabat lupa seketika akan janji ibu pada Mifzal untuk ke sekolahnya pada waktu rehat. Rehat pada jam 10.10 pagi. Jam 10.25 pagi baru ibu teringat. Apa lagi, kelam kabut ke sekolahnya. Mujur dekat. Walaupun terpaksa menempuh 2 trafik light yang melambatkan ibu sampai ke tempat dituju.

Baca Lagi



Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak

(Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak)

Assalamualaikum WBT Ā & Salam Sejahtera

Dah dua minggu sekolah dibuka selepas cuti seminggu tempoh hari. Sebelum bercuti, peperiksaan Ujian 1 telah dijalankan. Sekolah anak ibu tidak terkecuali. Kesian Mifzal kerana terpaksa menghadiri peperiksaan ujian 1 walaupun tidak sihat. Mifzal demam, batuk dan selesema. Dapat pakej pula tu. Hati ibu mana yang tidak risau tambah-tambah musim peperiksaan kan. Walau bagaimana pun, mujur lah cikgunya memberi kelonggaran kepada Mifzal untuk mengambil peperiksaan gantian bagi subjek yang beliau tidak hadir. Ibu tidak mengharapkan apa-apa keputusan yang baik kerana tahu kondisi si anak yang tidak sihat. Itu pun, pasti Mifzal sudah mencuba yang terbaik. Bukan di sekolah kebangsaan sahaja ada peperiksaan, sekolah petang (sekolah agama) pun ada peperiksaan ujian bulan Mac. Kesian betul.

Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak

Minggu lepas, ibu dah semak dah keputusan peperiksaan Mifzal, seperti yang ibu jangka, keputusan peperiksaannya menurun terutamanya bagi subjek teras. Jauh beza dengan peperiksaan akhir tahun lepas. Tidak mengapa. Nanti Mifzal usaha lagi ya. Ini pun sudah cukup baik kerana menjawab di dalam keadaan diri yang tidak sihat. šŸ™‚

Dalam entri ini, ibu nak kongsikan link dan cara semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak yang sekarang boleh disemak secara atas talian. Dah tidak ada report card yang keras tu. Senang sekarang, cikgu pun hanya perlu cetak sahaja salinan untuk diberikan kepada ibu bapa. Ibu bapa sendiri pun boleh semak sendiri. Mudah kan.

Baca Lagi

Daftar Kemasukan Ke Tahun 1 Secara Atas Talian

(Daftar Kemasukan Ke Tahun 1 Secara Atas Talian)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 14/2002, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melaksanakan pendidikan wajib sekolah rendah bermula pada 1 Januari 2013. Sehubungan dengan itu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah membuat pengumuman melalui kenyataan akhbar bertarikh 22 Mac 2017.

pemohonan penempatan tahun 1 sekolah kebangsaan

Pemohonan penempatanĀ ke Tahun 1 Sekolah Kebangsaan (SK) bagi tahun ambilan sesi persekolahan tahun 2018 dan 2019 kini dibuka bermula 1 Mac hingga 1 April 2017. Terdapat dua kaedah untuk membuat pemohonan penempatan tersebut.

Kaedah Pertama (Manual)

– Merupakan kaedah sedia ada di mana ibu bapa / penjaga boleh hadir ke sekolah dan mengisi borang permohonan penempatan ke Tahun 1, atau

Kaedah Kedua (Atas Talian / Online)

– Sekiranya mempunyai kemudahan talian internet, ibu bapa / penjaga boleh mengemukakan permohonan melalui Sistem PendaftaranĀ Atas Talian (SPAT)

Permohonan Penempatan / Pendaftaran Kemasukan ini dibuka kepada kanak-kanak Ā berikut :-

Baca Lagi