SBPA? Ibu Dah Sign Dah!!


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

sure ramai dah kan penjawat awam yang dah sign SBPA atau Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam. Ibu baru selesai semalam sign..

Sebenarnya..pada ibu, SBPA ni..tidak memberi pilihan pun kepada penjawat awam utk menerima atau tidak w/pun hakikatnya mmg terpulang pd kita mahu menerima atau tidak..jika dikira dari segi kelebihan SBPA, pada ibu yang skarang nampak cuma kenaikkan gaji tahunan yang lebih dari SSM. ya la..sapa x mau naik gajikan..tapi bila fikirkan term-term dlm SBPA seperti Dasar Pemisah mmg rs kecut perut jugak..bukan risau sbb berprestasi rendah tp risau takut dimanipulasikan..tp mujurlah..JPA ada bgi jaminan yang dasar pemisah x akan dpt dimanipulasi dgn kehadiran cuepac as pemerhati. cuma yg rs agak terkilan, andai tidak menerima SBPA, x ada kelebihan apa juga..malah pada ibu..lg teruk sbb gaji dah la x naik..tp dasar pemisah n etc seperti di perenggan 93 di dalam pekeliling perkhidmatan 11/2011 turut terpakai..mmg x kelebihannya juga menolak SBPA. so nak x nak kena la sign..kiranya tiada pilihan diwaktu ada pilihan..boleh faham x maksud ibu..atau lebih kurang kena paksa di kala tiada paksaan..(if x faham jugak..buat2 faham lah..)

ps : apa2…sbpa dah selesai di tandatangi..

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge