Penjelasan Mufti Pulau Pinang Mengenai Larangan Membaca Al-Quran Menggunakan Pembesar Suara Sebelum Subuh


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Petikan daripada Akhbar Berita Harian, mengenai penjelasan Mufti Pulau Pinang mengenai larangan tersebut dibuat setelah diambil kira semua aspek.

Larangan baca al-Quran guna pembesar suara ambil kira semua

GEORGETOWN: Jabatan Mufti Pulau Pinang menjelaskan larangan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara sebelum Subuh bukan fatwa melulu, sebaliknya nasihat hukum yang diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang berdasarkan kepada permasalahan umat Islam di negeri itu.

Nasihat hukum itu dikeluarkan kerana jabatan berkenaan sering mendapat aduan dan pertanyaan daripada umat Islam di negeri itu sendiri mengenai hukum membaca al-Quran sebelum Subuh menggunakan pembesar suara sejak kebelakangan ini.

Nasihat hukum itu dibuat atas tanggungjawab membantu dan menasihati Yang di-Pertuan Agong sejajar Seksyen 45 Enakmen Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) dan bukan tekanan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Hassan Ahmad, berkata pihaknya bertanggungjawab menyelesaikan kemusykilan dan permasalahan berkaitan hukum Islam di negeri itu dan nasihat hukum dibuat atas rasa tanggungjawab berdasarkan dalil yang sahih.

“Arahan meminta dielakkan bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar serta dalam masjid memang amat wajar dan ia bukannya isu politik tetapi untuk menjaga martabat Islam sebagai agama harmoni.

“Saya amat kesal dengan tuduhan pelbagai pihak yang menyatakan kononnya Jawatankuasa Fatwa Negeri membuat fatwa melulu dan di bawah arahan pihak tertentu berkaitan isu berkenaan,” katanya di sini, semalam.

Minggu lalu, Berita Harian melaporkan JHEAIPP mengeluarkan larangan berkenaan selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri yang mendapati amalan itu bercanggah hukum syarak dan mengganggu orang lain.

Berikutan itu, pelbagai reaksi yang diterima termasuk menyokong dan membantah keputusan berkenaan. Malah, ada yang mengaitkan keputusan itu seolah-olah Jabatan Mufti ditekan oleh kerajaan negeri supaya mengeluarkan larangan berkenaan.

Hassan berkata, keputusan mesyuarat itu tidak diwartakan dan ia adalah satu keputusan hukum sebagai panduan serta menjelaskan pandangan Islam berhubung amalan berkenaan untuk dipatuhi oleh umat Islam.

Katanya, banyak pihak menyalah tafsir nasihat hukum itu sebagai fatwa dan oleh kerana ia tidak diwartakan, maka pihaknya tidak perlu memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong selaras Seksyen 48 Enakmen Agama Islam (Negeri Pulau Pinang).

“Rasulullah SAW melarang umatnya mengangkat suara bacaan di masjid sehingga mengganggu orang lain yang sedang beribadat dan yang beribadat juga turut dilarang berbuat demikian.

“Justeru, mana mungkin untuk menguatkan bacaan menerusi pembesar suara sehingga mengganggu mereka yang berada di luar masjid dan kita tak boleh memaksa orang lain untuk mendengar bacaan al-Quran dan zikir kita,” katanya.

Hassan berkata, pihaknya akan membawa nasihat hukum yang diputuskan ke mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan akan datang bagi membincangkannya dengan mufti dan ulama lain.

“Saya difahamkan melalui media bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir ingin berjumpa dan kami bersedia untuk memberi penjelasan lanjut berkaitan isu ini,” katanya.

ps : diharap dengan penjelasan Mufti Pulau Pinang ini, rakyat tidak keliru lagi..yg ibu pelik kenapa ramai yg membantah sedangkan Nabi Muhammad SAW melarang perbuatan membaca Al-Quran sebelum subuh dengan kuat sehingga mengganggu org lain..selalunya..pada ibu sebenarnya, yg x tahu tu cepat melatah..kalau yg tahu x gitu gayanya..hmmm…jom sama2 kita muhasabah diri..apa guna mendengar org lain baca Al-Quran tp diri sendiri x mahu membaca dan menghayati maksud Al-Quran?

Jom Kongsi!

Ibu Mifzal

Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa. Graduan UUM. Blogging sebagai hobi dan amat meminati k-drama dan Modern Talking.


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge