Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak


(Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak)

Assalamualaikum WBT  & Salam Sejahtera

Dah dua minggu sekolah dibuka selepas cuti seminggu tempoh hari. Sebelum bercuti, peperiksaan Ujian 1 telah dijalankan. Sekolah anak ibu tidak terkecuali. Kesian Mifzal kerana terpaksa menghadiri peperiksaan ujian 1 walaupun tidak sihat. Mifzal demam, batuk dan selesema. Dapat pakej pula tu. Hati ibu mana yang tidak risau tambah-tambah musim peperiksaan kan. Walau bagaimana pun, mujur lah cikgunya memberi kelonggaran kepada Mifzal untuk mengambil peperiksaan gantian bagi subjek yang beliau tidak hadir. Ibu tidak mengharapkan apa-apa keputusan yang baik kerana tahu kondisi si anak yang tidak sihat. Itu pun, pasti Mifzal sudah mencuba yang terbaik. Bukan di sekolah kebangsaan sahaja ada peperiksaan, sekolah petang (sekolah agama) pun ada peperiksaan ujian bulan Mac. Kesian betul.

Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak

Minggu lepas, ibu dah semak dah keputusan peperiksaan Mifzal, seperti yang ibu jangka, keputusan peperiksaannya menurun terutamanya bagi subjek teras. Jauh beza dengan peperiksaan akhir tahun lepas. Tidak mengapa. Nanti Mifzal usaha lagi ya. Ini pun sudah cukup baik kerana menjawab di dalam keadaan diri yang tidak sihat. 🙂

Dalam entri ini, ibu nak kongsikan link dan cara semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak yang sekarang boleh disemak secara atas talian. Dah tidak ada report card yang keras tu. Senang sekarang, cikgu pun hanya perlu cetak sahaja salinan untuk diberikan kepada ibu bapa. Ibu bapa sendiri pun boleh semak sendiri. Mudah kan.

Baca Lagi