Kemeriahan Durian Fiesta 2016

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.

Hujung minggu lalu ( 29 – 31 Julai 2016) telah berlangsung program Durian Fiesta 2016 yang dianjurkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA). Fiesta ini diadakan di 4 buah lokasi iaitu Dataran Merdeka KL, Raub Pahang, RTC Gopeng Perak & Balik Pulau, Pulau Pinang.

bunting durian fiesta 2016

Pelbagai aktiviti diadakan termasuklah Jualan buah-buahan seperti durian, manggis & rambutan. Selain itu turut diadakan pelbagai pertandingan seperti Durian Hunt, pertandingan memasak, Mengukir Buah-buahan, mewarna dan sebagainya. Sangat- sangat meriah.

kemeriah di fiesta durian RTC Gopeng

Ibu juga tidak ketinggalan untuk turut serta di fiesta tu. Berdekatan dengan lokasi ibu, Durian Fiesta di RTC Gopeng dikunjungi oleh peminat-peminat durian. Selama 2 hari fiesta ini berlangsung di RTC Gopeng, berpuluh-puluh tan durian habis dijual. Walaupun ibu tidak makan durian dan bukannya peminat durian, tetapi ibu sangat seronok melihat keghairahan pengemar-pengemar durian menikmati buah itu di situ. Dengan tarikan “Pilih, Timbang, Bayar & Makan, pengunjung digalakkan untuk terus menikmati buah durian sama ada varieti kampung mahupun klon di situ juga dan sekiranya buah yang dibeli tidak elok, buat itu boleh ditukar.

suasana makan durian

Durian Fiesta ini dijangkakan akan diadakan setiap tahun. Kepada yang tidak berkesempatan kali ini boleh la turut serta pada tahun hadapan.

licin buah durian habis dijual

Jom Kongsi!

About Ibu Mifzal 1590 Articles
Ibu Mifzal - Seorang isteri, ibu berkerjaya & blogger separuh masa

Related Posts :Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge