Tip Dapatkan Banyak Buffered Earning Nuffnang


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

dek kerana entry Buffered Earning Nuffnang Yang Ke 20 @ 2010 ini yg ibu post dulu..ada la jugak kawan2 blogger yg menanyakan cemana nak dapatkan banyak BE ni…mmg ibu x banyak citer pun cemana nak dptkan banyak BE ni…ya la sbb ibu pun sebenarnya..x dak la ariff sgt ttg BE nuffnang..

bukan ibu kedekut ilmu tau…cuma ibu x sure apa sebenarnya tips yg boleh membuatkan pihak pengiklan nuffnang memilih blog kita untuk memaparkan iklan mereka..

memula ibu rasakan trafik tu adalah sgt penting…ya mungkin juga sgt penting…tp bila ibu baca entry DarkBatman pasal BE blog beliau..ibu terpikir gak..x kan la blog pemes gitu..br dpt BE maksudnya untuk tahun ini la..sedangkan blog ibu yg sgt2 la ketinggalan pemesnya ini dah dpt 20 Buffered Earning..terkejut jgk tuh..tp pada ibu banyak atau tak BE itu terpulang pada rezeki jgk..kan..w/pun hanya dengan 2-3 BE je pun..tp earningnya masyuk..ibu rs x perlu la kita rasa sedih..bayangkan dengan hanya 1 ketul BE blog leh meraih CTR Bonus sampai dekat RM100…sgt2 teruja kan..ya la kalau ada banyak BE yg boleh menyumbang kepada earning yg banyak lagi bagus sebenarnya..hehe..

ok berbalik pula pada BE di blog ibu..mmg betul untuk tahun ni sahaja ibu dah dapat 20 Buffered Earning dari Nuffnang…tp yg tengah running skang cuma 2 BE je..iaitu iklan Anmun & Nescafe Kit Start… performance earningnya..mmg la x sebanyak blog DarkBatman tu..sgt2 jauh ketinggalan..w/pun banyak BE di blog ibu tp rsnya still x dapat nak mengatasi earning blog2 yg dah pemes2 tuh..sbbnya blog ibu kurang pengunjung berbanding dgn blog2 deme ni..hehe

so..ibu rs..apa yg ibu tahu la..cemana nak dapat BE yg banyak mungkin melibatkan banyak faktor..pada pandangan ibu n apa yg ibu study sket pasal nuffnang ni..

1) Trafik – trafik yang maintan bukan naik turun ya..trafik banyak itu x penting..yg penting maintan..kalau sehari kita leh dptkan 100 pengunjung..so kekalkan jgn plak menurun sampai 50%..naik x per ya..lg bagus kalau trafik naik..cemana nak kekalkan or naikkan trafik? kena la rajin update..sekurang2nya sehari sekali..pastu rajin la blogwalking ke blog lain dgn harapan ada yang sudi singgah balik…hehe

2) status Glitterati – ini tersangat la penting…kalau status bukan Glitterati..jgn la berangan nak dpat kan even seketul pun BE ya..sbb status ini sgt2 memain peranan..pihak nuffnang akan mendahulukan senarai blogger yg setia dengan mereka ni (Glitterati) untuk dipilih oleh pihak advertiser..cemana nak dapatkan status Glitterati ni? hah..jgn ngada2 nak bubuh code iklan selain dr Nuffnang ya..contohnya..mangga-ads, advs, innity or..lain la..setia pada yg satu ok…

3) Bubuh Ketiga2 Code Iklan Nuffnang – means code intuk iklan LB (Leaderboard), LR (Large Ractangle) & SS (Skyscrapper)..means lg LB untuk header, LR untuk antara post n SS untuk sidebar…(pada yg x tau lg la..)..yg ibu perasan..kalau kurang satu dr code2 iklan ni…mmg la kurang dapat BE…dlm erti kata lain..wajib ado la yo…cara2 nak add iklan tuh..boleh klik sini

4) Update Survey Blog di Nuffnang – ada yang kata penting..tp ibu mmg sgt la jarang mengupdate survey blog ni kat akaun Nuffnang ni..derang ckp..survey tuh penting untuk advertiser pilih blog yg derang suka n related pada iklan derang la kan..tp honestly mmg ibu jarang sgt update survey tu..setahun sekali pun susah kot..ntah la malas kot..tp korang leh la cuba tips ni..mana tau berkesan..kan..sbb kalau x benar org x kata kan..

5) Nuffnang Star Rating – juga memainkan peranan penting pada ibu..star rating ni merujuk pada kepopularan klik2 di petak iklan means LB, LR & SS itu tadi..kalau istilah nuffnang.. “The stars to the right of your blog name(s) indicate your blog’s Click Rating. This is based on the CTR ( click through ratio ) of your previous paid ( i.e. non-global ) campaigns. This new feature is meant to provide feedback to you about the performance of your paid ads relative to click-throughs. “ – nak lebih jelas boleh check kat akaun nuffnang u all eh..contoh yg ibu punya
:: tgk bintang2 kuning tuh..n check kat akaun nuffnang memasing – iklan akan masuk selalu untuk yg bukan BE ni jika bintang yg menyala tuh hanya 3..tp ibu rs kalau nak dpt banyak BE kalau leh dptkan sekurangnya 4 bintang yang menyala..bintang2 ni la yg mengambarkan prestasi iklan yg muncul kat blog kita..ada x org klik..banyak mana org suka nga iklan tuh..kalau prestasi klik tuh bagus so..peluang nak dpt banyak BE tu agak cerah la..sbb advertiser akan pikir blog kita mampu memberi pulangan yg bagus pd mereka means mendatangkan klik yg banyak pada iklan mereka.. ::

apa lagi ya…tu je kot..sbb ibu ni menulis x dak draf..so main tulis apa yg terlintas di otak je..kalau ada lg tips yg ibu rasakan related nnt ibu bubuh..tp rasanya setakat ni yg ibu tahu yang ni la..tips yg selalu diperkatakan..berkesan atau x..hanya blogger sendiri la yg leh menilainya..

buffered earning:: eceh..tunjuk lagi..huhu bukan nak meriak ya kengkawan..tp bila kita dapat BE ni mmg menjadi satu sbb kita bersemangat utk update blog kan… ::

ps : kalau korang nak tau..w/pun BE blog ni banyak..tp earningnya x da la masyuk sgt..tp boleh la untuk blog picisian cam blog ni..alhamdulillah..tetap bersyukur..sbb itu la rezeki untuk ibu kan..



Jom Kongsi!

Related Posts:

286 Dibaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


17 Comments

  1. cikmin

    salam dear…sampai hari ni susah cikmin nak paham pasal buffered ni..camne advertisor menilai blog kita..mengikut pengalaman,walaupun cikmin dah takde status geli tu,buffered tetap jugak diberi,pastu blog hubby cikmin yang xde pengunjung tu dan tak update berbulan pun,tetap jugak buffered dapat..cuma tu la kan..bila dah dapat buffred tp trafik tak kencang..earning pun ke laut la.. 😛

    p/s makasih sharing tip2 ye.. 🙂

  2. mamashasha

    ainey, thx for sharing the info, aku sangat setuju kalau study betul2 mmg byk faktor kita blh dapat BE…Macam aku 1st time dpt BE rasa syok tak terhingga sehinggalah BE bertambah dah bertambah….apa pun aku bersyukur padan la dgn usaha aku…