Awstat (Statistik Blog) @KMA Bagi Bulan Jan – Mac 2012


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pagi, terasa seperti nak berkongsi pencapaian trafik blog Keluarga Mifzal Arsyad , bukan nak show off, sbb x ada apa pun yg leh dibanggakan pun..tapi sekadar pembakar semangat untuk ibu dan kawan2 untuk terus kekal dlm dunia blogging ni..tahu lah kan..mood blogging ibu skang ni kan mcm dah suam2 kuku..update blog pun dengan memaksa diri ni je..huhu sebab sayangkan BE yg sedang running yg mampu menjana duit w/pun tidak sebanyak mana tp syukur la kan…

kalau diikutkan kebanyak trafik pada bulan Januari, Februari & Mac, mostly datang dr trafik organic (search engine) dari entry-entry yang lama sbb tiga bulan ni mmg ibu sgt jarang mengupdate blog..rasanya x sampai 5 entry pun pada bulan terbabit kecuali bulan Mac, akhir bulan baru rajin sket update..huhu..alhamdulillah..w/pun jarang sgt update blog, tapi trafik boleh dikatakan maintain..

w/pun suatu ketika dulu, trafik sebegini berpeluang utk apply innity, tp entah kenapa, innity masih x berkenan dengan blog KMA ni..berapa kali mohon n asyik kena reject..katanya “inappropriate content”. setiap kali apply, setiap kali tu la alasan yg sama..ibu pun dh malas nak kisah dah..dah x reti nak godek2 dah..tambah2 masa ibu utk berblog adalah sgt terhad…almaklum lah, full worker & part time student, tu blm campur nga tugas2 surirumah lg..selalu online guna handphone je..

skang ni bila syarat nak apply innity makin ketat..n kalau ikut trafik sekarang mmg dah x layak la… sekurang2nya nak 40K unique visitor n 200K pageviews sebln..huhu..x lalu dah ibu nak mengejarnya..hehe..ok kita tinggalkan kisah innity tu, hehe..

ps : If ada yg berminat nak iklankan produk2, blog or apa saja (bukan yg terlarang la), boleh contact ibu di ibu_mifzal@ymail.com. Bayaran? percuma untuk sebulan je.



Pertama Kali Dapat Lebih 500,000 Pageviews Dalam Masa Sebulan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

hoho..ibu sangat teruja…sebab? ini adalah pertama kalinya blog ini dapat mencapai angka lebih setengah juta pageview dalam masa sebulan…500k pageviews ini dicapai pada bulan lepas iaitu bulan Oktober 2011.

gambar : statistik ini diambil dari awstats – Cpanel.

ย ketika dulukala..berblog sejak 3 tahun lepas..ibu x pernah terfikir pun trafik blog ini mampu mencecah lebih 100k pageview sebulan..apatah lg berangan2 nak lebih 500k pageviews… namun kali ini dapat merasa jugak..w/pun ibu x tahu berapa lama trafik sebegini mampu bertahan..ya lah perlu kerajinan sebenarnya dlm dunia berblogging ini..ibu x berani jamin sbb kerajinan ibu ni selalu ada pasang surutnya..

kelebihan trafik bagi bulan lepas adalah disebabkan oleh keyword bajet 2012..mmg betul2 hangat keyword tersebut…

apa pun ibu gembira sbb usaha untuk meningkatkan trafik blog tercapai..

ps : entri ini sekadar pembakar semangat dlm dunia blogging…

Monthly Bandwith Transfer Blog Ini Sudah Merah

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

huhu..baru tergerak hati tadi nak tgk cpanel blog KMA ni..selalu mmg x kisah sgt..kali ni bila bukak..terkejut ibu sbb tetiba ada warna merah @ warning di dashboard cpanel tuh..uhuk..rupernya monthly bandwith dah nak capai limit la…alamak..mmg tinggal nyawa2 ikan je bandwith ni..if dah exceed, mmg blog ni x akan dapat diaccess sehingga hujung bulan sbb counternya akan direset semula pada awal bulan..huhu..

cemana..cemana ni..dah mostly 97% dah digunakan dah la bandwith ciput je..dlm 30GB je…ala masa beli dulu x tersangka plak trafik blog ni makin naik..bulan ni je agak nampak peningkatannya..huhu..sblm ni mmg x de..huhu

so ibu td, hantar la email ke AnjungHostingCafe utk mintak help cemana nak extend limit bandwith ni..n cepat je staff Anjung HostingCafe ni balas by call.. so disyorkan utk upgrade package la…tp memandangkan ni pun dah nak akhir bulan..ibu nak tgk dulu cemana..

in case kalu blog ni x dapat di access dlm 2-3 hari ni..sahlah limit bandwith ya..so kenalah korek tabung utk upgrade pakej sbb ibu mengharapkan makin banyak trafik di masa2 akan datang..huhu

ps : x pe..berkorban demi blog..

Update : ibu dah upgrade pakej dah..hihi