Resipi Ikan Talapia Masak Taucu


(Resipi Ikan Talapia Masak Taucu)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, hari ini dah tiga hari kita berpuasa. Dah fikir-fikir dah apa menu untuk berbuka nanti? Ibu bercadang hendak memasak menu biasa-biasa sahaja hari ini. Orang tak berapa pandai masak macam ni lah. Menu biasa-biasa boleh lah campak-campak dalam kuali. Kalau menu yang tak biasa tu kalau cuba entah menjadi entah tak. Ikan Masak Taucu ini memang selalu ibu masak sebab resipi ini antara resipi kegemaran si hero kecil ibu tu. Kalau makan memang bertambah-tambah nasinya. Mifzal sangat sukakan kuah taucu itu.

resipi masak taucu
Ikan Talapia Masak Taucu

Ibu selalu guna ikan talapia sebab stok ikan talapia di dalam peti ais biasanya tak pernah putus. Al-maklumlah, Abah Mifzal kan kaki pancing. Selalu memancing dapat ikan talapia pelbagai saiz. Alhamdulillah, rezeki lauk sentiasa ada. Untung, jimat belanja..hehe. Selalu yang ibu masak saiz sederhana dan kecil. Kalau dapat talapia yang saiz besar biasa bagi dekat kawan-kawan Abah saja. Sebab ibu tak reti sangat nak masak ikan saiz besar-besar ni. Okay..jom kita usha resipi ikan masak taucu yang sangat simple dan sedap.

Resipi Ikan Talapia Masak Taucu

Baca Lagi



Resipi Donut Gebu

(Resipi Donut Gebu)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Lama dah teringin nak buat donut sendiri. Biasakan beli aja..Mujur kawan ibu ada kongsikan resipi donut yang gebu di whatsapp group kami. Jadi hajat dihati pun tercapai. Memang gebu pun donut ni..sedap pun sedap. Kalau rajin memang boleh jual. Thanks pada kawan ibu yang kongsikan resipi ni. Dan, pada owner resipi..mintak halal ya resipi ini. Memang sedap and gebu donut yang dibuat..hehe

resipi donut gebu dan sedap

Okay, jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.. Resipi ini simple aja..bahan-bahan pun memang dah ada di rumah..

Resipi Donut Gebu

Bahan A :

Baca Lagi

Resipi Burger ‘Homemade’

(Resipi Burger ‘Homemade’)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Teringin nak makan burger homemade. Asyik makan yang frozen jemu. Kebetulan ada stok daging kisar dalam peti ais, ibu pun mencubalah resipi mudah burger homemade yang ibu google kat internet. Mudah dan ringkas je rupanya resipi burger ni. Dulu, ingst susah, macam2 kena masuk rupanya ringkas yang amat :p. Resipinya pun bukan setakat senang tapi sedap juga.

resipi burger
hehe..abaikan warna burger tu ya..terhangit sedikit..kikiki :p

Resipi Burger Homemade

400 gm Daging Kisar
1 biji Bawang Besar Holand (Dicincang)
3 biji Bawang Putih (Dicincang)
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Lada Sulah
Garam
1 biji Telur

Cara Membuat :-

Baca Lagi