Nebulizer Lagi


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Hari Jumaat lepas, Mifzal Arsyad kena sedut gas lagi. Aduhai, kesiannya kat anak ibu seorang ni. Rasanya baru je sembuh dari demam dan cirit-birit minggu lepas. Sekarang ni, batuk, selesema dan lelah pula. Start hari Khamis lepas kena masa ibu ambil dari taska permata. Masa hantar tak ada lagi kena batuk dan selesema. Masa ambil tu, ibu dah perasan kat dalam taska lagi dah batuk-batuk. Ibu memang sangat risau bila Mifzal Arsyad dah start batuk-batuk..sebab selalunya kena ambil nebulizer.

image
kasihan anak ibu, nampak penat

Bila tanya Mifzal Arsyad, ada main air ke kat school? Mifzal Arsyad jawab “ibu, boboy mintak maaf. Boboy main air dalam tandas tadi ” Ibu tanya jugak tandas mana. Jawabnya tandas school. Memang ibu agak tandas taska dia sebab kalau tandas kat rumah..boboy tak panggil tandas, dia panggil tandas tu bilik air ibu atau bilik air abah. Bila ibu tanya cikgu-cikgu taska tu..ada aktiviti main air ke hari Khamis tu..Diaorang cakap tak ada. Ibu pun assume mungkin Mifzal Arsyad main air masa mandi kot. Mifzal Arsyad ni bukan tak boleh main air tapi tak boleh lama-lama sebab dia tak tahan sejuk. So, ibu pun pesan lah supaya pantau jangan bagi Mifzal Arsyad main air dan jangan bagi tidur dalam bilik ber air-cond. Ubat pun ada ibu bekal kan masa hantar ke taska pagi Jumaat tu.

Baca Lagi

Pertama Kali Kena Nebulizer

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Hari jumaat lepas…ibu ambil cuti kecemasa bila kesihatan Mifzal Arsyad tidak menampakan kemajuan…batuknya semakin teruk..lain benar bunyinya..ubat dari 2 buah klinik dh ibu bagi…mula2 ubat dari klinik kesihatan kerajaan..pastu g check plak kat klinik panel FAMA..pun x de nampak baik..

Itu yg hari jumaat tu ibu bawak plak Mifzal Arsyad ke Klinik Dr.Wong kat Bidor. Klinik swasta biasa je…sbb kat area sini mmg x de klinik pakar kanak2…paling dekat kena g Ipoh..yg memakan masa perjalanan hampir 2 jam..alahai..mcm ni la kalau duduk jauh dr pekan besar…hmmm

Mula2 doktor check, nafas Mifzal Arsyad mmg berbunyi kuat, tapi doktor cakap dia sangat pelik…walaupun asma tapi x nampak penat lgsg..aktif je…ibu pun x tau nak explain apa sbb boboy mmg mcm tu..dia demam ke..x semput ke..mmg dia aktif…ada je benda dia nk buat..dr kecik…opss..rsnya dr dlm perut lg mmg aktif.. 🙂

So…doktor decide utk bg 1st nebulizer… Mifzal Arsyad, muka2 okay..nmpk mcm teruja nak pakai mask tu…tp lepas tu..dia rasa x selesa..tarik2 nak cabut…alahai…susah gak kasi dia pakai…abih segala pujukan dah..ckp nak belikan kereta mainan 3 biji lah..nak gi pantai la…nak g sekolah besar lah..lepas habis sedut gas…terus dia mintak main angry bird kat phone ibu..

image
1st time ambil nebulizer

Pastu doktor check lg..n dapati nafasnya masih ada bunyi n kena ambil 2nd nebulizer..aduhai..kali kedua, boboy menangis2 x mau pakai…last2 doktor suruh kasi main game angry bird..baru okay…itu pun ada ms dia x mau jugak..huhu…lepas ambil 2nd nebulizer…doktor ckp dah okay sket tp masih ada gak bunyi sket…so doktor akan bagi ubat…if dlm sehari dua ni nafasnya masih laju…terus bawak pi hospital.

image
Bekalan ubatan

Serius…ibu x sangka asma boboy agak teruk kali ni….mcm doktor ckp td la…dia pun pelik yang boboy sangat aktif walaupun semput…maafkan ibu ya sayang…bila anak x sihat mcm ni..rasa nak je tukarkan segala kesakitan n rasa tidak selesea itu dengan ibu…biar ibu je yang tanggung semua..ibu x sihat x pe..tapi jgn anak ibu…mengalir air mata bila ingat time kena nebulizer tu..mesti boboy sangat2 rs x selesa..kesiannya anak ibu…ibu minta maaf ya sayang…ibu x jaga boboy dengan baik. :'(

ps : susah hati sangat2 bila anak x sihat…

Posted by WordPress For Android