Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma


(Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tika Mifzal masih kecil, dalam lingkungan umur 3-5 tahun, agak kerap juga diserang sesak nafas. Pernah juga ibu kongsikan di blog ini, rintihan ibu bila Mifzal, kesayangan ibu terpaksa mengambil nebulizer kerana susah hendak bernafas. Kerap terjadi jikalau Mifzal menghidap selesema dan batuk. Ibu perasan yang Mifzal alah dengan cuaca sejuk. Sekarang, Alhamdulillah, Mifzal sudah jarang mengalami sesak nafas atau asma. Last kena masa Mifzal darjah 2. Mungkin betul, penyakit ini akan menghilang bila pesakit meningkat umur.

asma dan kanak-kanak

Ibu ada terbaca info di facebook terdapat senaman yang boleh menghindarkan atau mengurangkan kekerapan serangan asma. Boleh ibu praktikan untuk Mifzal. Walaupun sekarang ini, sudah jarang Mifzal kena sesak nafas, tapi ibu masih belum boleh menarik nafas lega. Setiap kali Mifzal selesema dan batuk, hati ibu masih sangat risau. Jadi, untuk manfaat bersama, ingin ibu kongsikan info yang ibu perolehi di facebook ini. Senaman terbaik untuk penyakit asma. Ada 4 jenis senaman yang elok diamalkan. Ini boleh menghidari penyakit ini daripada kerap menyerang. Lihat Mifzal dulu menarik nafasnya sahaja, ibu sudah rasa seksa apatah jikalau sendiri mengalaminya. Ibu juga ada sejarah penyakit  ini semasa kecil. Mujur tidak kronik.

Baca Lagi



Pertama Kali Kena Nebulizer

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Hari jumaat lepas…ibu ambil cuti kecemasa bila kesihatan Mifzal Arsyad tidak menampakan kemajuan…batuknya semakin teruk..lain benar bunyinya..ubat dari 2 buah klinik dh ibu bagi…mula2 ubat dari klinik kesihatan kerajaan..pastu g check plak kat klinik panel FAMA..pun x de nampak baik..

Itu yg hari jumaat tu ibu bawak plak Mifzal Arsyad ke Klinik Dr.Wong kat Bidor. Klinik swasta biasa je…sbb kat area sini mmg x de klinik pakar kanak2…paling dekat kena g Ipoh..yg memakan masa perjalanan hampir 2 jam..alahai..mcm ni la kalau duduk jauh dr pekan besar…hmmm

Mula2 doktor check, nafas Mifzal Arsyad mmg berbunyi kuat, tapi doktor cakap dia sangat pelik…walaupun asma tapi x nampak penat lgsg..aktif je…ibu pun x tau nak explain apa sbb boboy mmg mcm tu..dia demam ke..x semput ke..mmg dia aktif…ada je benda dia nk buat..dr kecik…opss..rsnya dr dlm perut lg mmg aktif.. 🙂

So…doktor decide utk bg 1st nebulizer… Mifzal Arsyad, muka2 okay..nmpk mcm teruja nak pakai mask tu…tp lepas tu..dia rasa x selesa..tarik2 nak cabut…alahai…susah gak kasi dia pakai…abih segala pujukan dah..ckp nak belikan kereta mainan 3 biji lah..nak gi pantai la…nak g sekolah besar lah..lepas habis sedut gas…terus dia mintak main angry bird kat phone ibu..

image
1st time ambil nebulizer

Pastu doktor check lg..n dapati nafasnya masih ada bunyi n kena ambil 2nd nebulizer..aduhai..kali kedua, boboy menangis2 x mau pakai…last2 doktor suruh kasi main game angry bird..baru okay…itu pun ada ms dia x mau jugak..huhu…lepas ambil 2nd nebulizer…doktor ckp dah okay sket tp masih ada gak bunyi sket…so doktor akan bagi ubat…if dlm sehari dua ni nafasnya masih laju…terus bawak pi hospital.

image
Bekalan ubatan

Serius…ibu x sangka asma boboy agak teruk kali ni….mcm doktor ckp td la…dia pun pelik yang boboy sangat aktif walaupun semput…maafkan ibu ya sayang…bila anak x sihat mcm ni..rasa nak je tukarkan segala kesakitan n rasa tidak selesea itu dengan ibu…biar ibu je yang tanggung semua..ibu x sihat x pe..tapi jgn anak ibu…mengalir air mata bila ingat time kena nebulizer tu..mesti boboy sangat2 rs x selesa..kesiannya anak ibu…ibu minta maaf ya sayang…ibu x jaga boboy dengan baik. :'(

ps : susah hati sangat2 bila anak x sihat…

Posted by WordPress For Android