Resipi Donut Gebu


(Resipi Donut Gebu)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Lama dah teringin nak buat donut sendiri. Biasakan beli aja..Mujur kawan ibu ada kongsikan resipi donut yang gebu di whatsapp group kami. Jadi hajat dihati pun tercapai. Memang gebu pun donut ni..sedap pun sedap. Kalau rajin memang boleh jual. Thanks pada kawan ibu yang kongsikan resipi ni. Dan, pada owner resipi..mintak halal ya resipi ini. Memang sedap and gebu donut yang dibuat..hehe

resipi donut gebu dan sedap

Okay, jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.. Resipi ini simple aja..bahan-bahan pun memang dah ada di rumah..

Resipi Donut Gebu

Bahan A :

1 Paket Yis Mauripan
2 Sudu Besar Susu Pekat
1 Cawan Air Suam
2 Sudu Besar Gula

Bahan B :

4 Cawan Tepung Gandum
2 Sudu Besar Marjerin
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh Garam

Cara Membuatnya :-

1. Campurkan semua bahan A di dalam bekas / cawan. Biarkan sehingga berbuih
2. Campurkan bahan B dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. Campurkan bahan A dan bahan B dan gaul rata.
4. Tutup adunan selama sejam.
5. Tumbuk atau uli adunan untuk membuang angin.
6. Canai adunan menjadi bentu donut dan biarkan 30 minit kemudian goreng.
7. Donut yang telah digoreng digaul dengan gula atau dibubuh topping.

resipi simple donut gebu



Jom Kongsi!

Related Posts:

946 Dibaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


2 Comments