Waktu Berbuka Puasa & Imsak Bagi Seluruh Negeri Di Malaysia (Tahun 1438H / 2017)


(Waktu Berbuka Puasa & Imsak Bagi  Seluruh Negeri Di Malaysia (Tahun 1438H / 2017) )

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tinggal 2 minggu sahaja lagi, kita sebagai umat Islam kan menunaikan kewajipan ibadah puasa bagi tahun 1438H / 2017. Bagi memudahkan untuk kita menyemak waktu berbuka puasa dan imsak, suka untuk ibu kongsikan di sini jadual waktu berbuka puasa dan imsak tahun 1438H / 2017 bagi seluruh negeri-negeri di Malaysia.

jadual buka puasa dan imsak
Salam Ramadhan 1438H

Tarikh mula puasa dan raya adalah tertakluk pada pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia. Sila klik pautan zon di bawah untuk mengetahui waktu berbuka puasa dan imsak di kawasan anda. Klik kiri untuk paparan lebih jelas manakala untuk muat turun pula, sila klik kanan pada pautan dan klik “save image as”.

Waktu Berbuka Puasa & Imsak Bagi Tahun 1438H / 2017 (Seluruh Malaysia)

Baca Lagi



Mandi Manda Di Taman Eko Rimba Kledang Saiong

(Mandi Manda Di Taman Eko Rimba Kledang Saiong)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Cerita tahun lepas sebenarnya, tetapi disebabkan tahun lepas blog ibu banyak sawang dan ibu pun malas nak update blog (konon busy sangat lah..hehe), jadi entri untuk cerita ini tertangguh lama. Mujur ada lagi gambar-gambar yang ibu simpan walaupun banyak gambar yang ibu dah delete sebab nak kosongkan ruang simpanan dalam telefon ibu ini. Sebenarnya, ibu, abah dan Mifzal serta juga keluarga mentua ibu ada berkunjung ke Taman Eko Rimba Kledang Saiong ini pada bulan September 2016. Tarikh lebih tepat ibu dah lupa. Pergi atas ajakan keluarga mentua. Ibu pun baru tahu ada taman eko rimba di Ipoh rupanya. Mifzal apa lagi, bila diberitahu hendak pergi mandi manda, seronok bukan main..hehe.

berkelah di taman eko rimba di meru

Taman Eko Rimba Kledang Saiong terletak di Meru, Daerah Kinta, Perak. Ia merupakan kawasan eko-pelancongan hutan rimba yang berkeluasan 2,188 hektar. Terletak 4.5 kilometer dari Persimpangan Plaza Tol Jelapang, Lebuh Raya Utara-Selatan dan 14.2 kilometer dari bandar raya Ipoh. Kalau dari Bidor, kami perlu menempuh perjalanan sejauh lebih 70 kilometer. Dek kerana keterujaan hendak mandi manda di sini, kami telah terlepas tol Ipoh Selatan untuk exit. Aduhai, terpaksa meneruskan perjalanan sehingga tol Kuala Kangsar dan berpatah balik semula. Mifzal sudah bising-bising marahkan abahnya kerana tersalah jalan…hehe.

Baca Lagi

Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma

(Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tika Mifzal masih kecil, dalam lingkungan umur 3-5 tahun, agak kerap juga diserang sesak nafas. Pernah juga ibu kongsikan di blog ini, rintihan ibu bila Mifzal, kesayangan ibu terpaksa mengambil nebulizer kerana susah hendak bernafas. Kerap terjadi jikalau Mifzal menghidap selesema dan batuk. Ibu perasan yang Mifzal alah dengan cuaca sejuk. Sekarang, Alhamdulillah, Mifzal sudah jarang mengalami sesak nafas atau asma. Last kena masa Mifzal darjah 2. Mungkin betul, penyakit ini akan menghilang bila pesakit meningkat umur.

asma dan kanak-kanak

Ibu ada terbaca info di facebook terdapat senaman yang boleh menghindarkan atau mengurangkan kekerapan serangan asma. Boleh ibu praktikan untuk Mifzal. Walaupun sekarang ini, sudah jarang Mifzal kena sesak nafas, tapi ibu masih belum boleh menarik nafas lega. Setiap kali Mifzal selesema dan batuk, hati ibu masih sangat risau. Jadi, untuk manfaat bersama, ingin ibu kongsikan info yang ibu perolehi di facebook ini. Senaman terbaik untuk penyakit asma. Ada 4 jenis senaman yang elok diamalkan. Ini boleh menghidari penyakit ini daripada kerap menyerang. Lihat Mifzal dulu menarik nafasnya sahaja, ibu sudah rasa seksa apatah jikalau sendiri mengalaminya. Ibu juga ada sejarah penyakit  ini semasa kecil. Mujur tidak kronik.

Baca Lagi