Awstat (Statistik Blog) @KMA Bagi Bulan Jan – Mac 2012


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pagi, terasa seperti nak berkongsi pencapaian trafik blog Keluarga Mifzal Arsyad , bukan nak show off, sbb x ada apa pun yg leh dibanggakan pun..tapi sekadar pembakar semangat untuk ibu dan kawan2 untuk terus kekal dlm dunia blogging ni..tahu lah kan..mood blogging ibu skang ni kan mcm dah suam2 kuku..update blog pun dengan memaksa diri ni je..huhu sebab sayangkan BE yg sedang running yg mampu menjana duit w/pun tidak sebanyak mana tp syukur la kan…

kalau diikutkan kebanyak trafik pada bulan Januari, Februari & Mac, mostly datang dr trafik organic (search engine) dari entry-entry yang lama sbb tiga bulan ni mmg ibu sgt jarang mengupdate blog..rasanya x sampai 5 entry pun pada bulan terbabit kecuali bulan Mac, akhir bulan baru rajin sket update..huhu..alhamdulillah..w/pun jarang sgt update blog, tapi trafik boleh dikatakan maintain..

w/pun suatu ketika dulu, trafik sebegini berpeluang utk apply innity, tp entah kenapa, innity masih x berkenan dengan blog KMA ni..berapa kali mohon n asyik kena reject..katanya “inappropriate content”. setiap kali apply, setiap kali tu la alasan yg sama..ibu pun dh malas nak kisah dah..dah x reti nak godek2 dah..tambah2 masa ibu utk berblog adalah sgt terhad…almaklum lah, full worker & part time student, tu blm campur nga tugas2 surirumah lg..selalu online guna handphone je..

skang ni bila syarat nak apply innity makin ketat..n kalau ikut trafik sekarang mmg dah x layak la… sekurang2nya nak 40K unique visitor n 200K pageviews sebln..huhu..x lalu dah ibu nak mengejarnya..hehe..ok kita tinggalkan kisah innity tu, hehe..

ps : If ada yg berminat nak iklankan produk2, blog or apa saja (bukan yg terlarang la), boleh contact ibu di ibu_mifzal@ymail.com. Bayaran? percuma untuk sebulan je.



Pekeliling Perkhidmatan 1/2012 : Sistem Saraan Malaysia Yang Baru & Kalkulator Pengiraan Gaji SSM Baru

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Okay..yang ditunggu dah keluar pun…Pekeliling Perkhidmatan 1/2012 dan 2/2012 untuk Pelarasan Gaji dalam Sistem Saraan Malaysia yang baru (yang ditambah baik). jenuh gak menunggu kan..kisah gaji kakitangan awam ni dari pas bajet 2012 hari tu lagi..semua kakitangan x senang duduk sbb belum tahu gaji Β baru memasing..okay sekarang dah leh tarik nafas legas..dah ada dah lampairan gaji dlm perkeliling..so x dak la tertanya-tanya lg..di laman web JPA pun ada kalkulator pengiraan pelarasan gaji ni..so boleh la ringan2 kan tangan utk mengira…hehe

Pekeliling2 tersebut boleh la dilihat di link di bawah (KLIK untuk lihat ya πŸ™‚

Pekeliling Perkhidmatan 1/2012 – Kenaikan Gaji Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia

Pekeliling Perkhidmatan 2/2012 – Kenaikan Gaji Bagi Perkhidmatan Polis DiRaja Malaysia Di Bawah Sistem Saraan Malaysia

Pekeliling Perkhidmatan 3/2012 – Kenaikan Kadar Bantuan Sara Hidup

Kalkulator Pengiraan Gaji Baru (SSM)

Klik SINI untuk mengira gaji baru.

ok..skang dah tau dah kan gaji memasing..alhamdulillah..pas tu leh la kira berapa gaji naik setiap tahun..lega jugak sbb KGT lebih banyak berbanding SSM lama kan..

ps : hope harga barang jangan la melampau2 naiknya..kalau x, x de kesan gaji naik..huhu

31 Mac 2012 : Earth Hour 2012

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

hari ini, jom sama-sama kita support Earth Hour 2012, x lama sejam je..dari kul 8.30 pm – 9.30 pm je.

bil elektrik kt umah ibu ni pun makin lama makin meningkat, dari x lebih RM50 (tahun 2009) hinggalah skang dah melebihi RM150 / sebulan..teruk kan!! gini la jadinya bila x ingat nak berjimat.. lampu yg x perlu dipasang.. tp setiap malam mmg 1-2 lampu kena pasang, mean dlm umah n lampu luar rumah..tahu la sini kawasan tersorok sket..kalu x pasang lampun mcm senang lak mat2 dadah melilau kan..it’s okay, if pasang lampu utk keselamatan kan..tp yg bil2 melambung ni bukan takat pasang 2-3 lampu kan..hehe..laptop dipasang 24 jam..mana la bil x melambung, ditutup bila hari hujan n kilat berdentum-dentum je..itu pun sebab risau laptop or pc kena kilat..

aduhai..kena insaflah..x boleh membazir2 mcm..membazir2 ni kan amalan syaitan..x nak aih jd se species plak..huhu…okay…jd kan earth hour ni satu permulaan..chaiyokk!!

ps : jom sama-sama kita πŸ™‚