Menyesal!!


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Setelah menjadi owner pada sebuah telefon bimbit berjenama BlackBerry Torch selama 5 bulan..ternyata ibu rasa sangat menyesal membelinya…

pada ibu..spec n performance handphone ini tidak setanding dengan harganya…RM2250 ketika ibu membelinya..

Ibu memang peminat gadget terutamanya handphone…kalau sapa yg ada mengikuti entry2 ibu sebelum ini mengenai handphone..ibu ni kira jenis org yg suka bertukar2 handphone..asal ada alasan sket yg munasabah utk menukar handphone..pasti ibu beli yg baru tp ketika itu pun kena pastikan duit cash ada di tangan la..kalu x de duit cash..telan air liur je la…huhu

Ok..berbalik pada tajuk…kenapa ibu rasa BlackBerry Torch ini x berbaloi ibu beli..ibu akan comparekan dengan Handphone HTC Wildfire ( yg pernah ibu pakai sebulan sebelum disedekahkan kepada adik kesayangan..ihik)

1. Data Plan – if nak guna Blackberry secara maximum..perlu subcribes data plan…(Ini mana2 smartphone pun perlu)tp bagi blackberry bukan data plan saja tetapi Blackberry Internet Service (BIS) sgt penting utk dilanggan..jika tidak..if ada data plan aja pun x berguna..Blackberry is useless without BIS..TAPI ketika menggunakan HTC Wildfire..ibu cuma perlu melanggan data plan saja..(Ibu amik DiGi Smart Plan Unlimited Usage)..dengan BlackBerry ibu perlu bayar RM78 / sebulan (RM68 data plan + RM10 BIS) TAPI dgn HTC Android ni just byar RM68 / sbulan utk data plan…see kalu guna handphone Android boleh jimat RM10 sbln…

2. Application – BlackBerry : mmg byk application yg free dr App World tp tetap x sebanyak application untuk Android..yg paling ibu keciwa sekali..bila Blackberry Maps x de voice guided…jenuh cr application yg sesuai..if ada pun berbayar..trial with limited access..huhu…ibu suka handphone yg semuanya in one..semua application ada dlm ni..mcm GPS Navigation..kalu Android phone leh install Google Maps Beta yg ada voice guided..leh install PaPaGo X5 dlm lain2..tp BlackBerry sangat la limited (if ada yg tahu ada application navigation yg free n siap ada voice guided..bgtau ibu..mgkin ibu x abih explore..huhu..trial x nak..hehe)

3. Screen Kecik – ok..yg ni ibu admit la mmg silap ibu..dh tau screen kecik awat beli jgk..tapi masa tu ibu cam dh boring nga handphone yg touch screen…huhu..paling besar screen blackberry ni hanya 3.2 inci je..berbanding handphone Android yg harga lebih kurang mcm ni gak like Samsung Galaxy S, screen 4.0″..besar…tp x mau la besar sgt cam Ipad tu..susah nak masuk poket…

Ihik..x de la byk sgt ketidakpuasan hati tu…hehe..tp ibu yg pakai..ibu tau cemana perasaan membeli sesuatu barang yg kita expect ia lebih bagus tp realitynya pada kita ia x sebagus seperti yang disangkakan..

ps : Ibu nak tukar handphone..tp fulus x dak lah..abih wat bayar Yuran UUM..huhu..(Alasan sebenar..nak tukar handphone upernya…:-p )

Posted with WordPress for BlackBerry



Jom Kongsi!

Related Posts:

  • No Related Posts
229 Dibaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


2 Comments

    1. Ya ke..bestnya..ainey minat nga hp Samsung Galaxy S2 skang ni..huhu mana nak cr RM2000 lebih tuh..kalu x byr yuran UUM tu mmg rembat dah sebiji..nak trade in BB Torch ni cam sayang plak..sbb adik2 pun 2-3 org cam chop hp ni..hehe…

      Ainey ni jenis yg minat gadget sbb tu keinginan tu tinggi je..tp kemampuan agak kurang jugak..huhu..x pe..ada rezeki kan tukar.. 🙂