Entri Pertama


(rehat sekejap di kala kerja yang menimbun..)


Assalamualaikum wbt..

Hai kawan-kawan…sy mickey..nak tgk rumah club mickey..jom sebut ayat ini..miska muska mickey mouse ..ahak..apa lak yg ibu melalut ni..teringat lak citer katun ni..sbb selalu teman mifzal tgk..feberet citer dia la tuh..

ok..la..berbalik pd tajuk..entri mmg merupakan 1st entry ibu pada tahun 2010 ni..huhu..jeles nga kewan2 blogger yg selalu update blog memasing…ibu skang ni agak sibuk..tp x la sesibuk bulan Disember 2009 ari tu..tp tu la keje x pernah abih..siap task skang…dpt task baru lak..huhu..jenuh la nak tunggu keje abih..

sebenarnya..ada gak beberapa perkara yg ibu nak kongsi kan kawan2 semua..tp tu la..ibu x dan l g nak berkongsi di sini..masa tu rs suntuk je bila buka internet..tp ari ni ada time free sket..tu yg upaya gak menaip nih..

:: ini budak tidak mau pandang kamera..haiiiyaa.. ::

ibu nak kongsi sket pasal perkembangan Mifzal Arsyad..

Perkembangan fizikal mifzal ibu rs sgt bagus.. badannya pun dah bertambah berisi sket..kalau tgk mifzal..biasanya org ingat mifzal dah umur 3 thn..sedang bulan februari br nak masuk 2 tahun….skang ni agak kuat makan..kecerdasan otaknya pun ibu rskan bagus…mifzal faham apa yg kita katakan..cuma yang membuatkan ibu sedikit gusar..pertuturannya..

mula2 mengenai perkembangan pertuturan mifzal..ibu rskan seperti kanak2 lain..yang agak lambat bercakap..bukan x buleh ckp lgsg..cuma lambat..org2 ckp kalau budak yg dpt jalan dulu..kebiasaannya lambat ckp..betul la kot apa yg org2 ckp..sbb banyak jgk kes yg mcm tu kan..so memula ibu x de la risau sgt…tp apabila suatu hari, pengasuh mifzal memberitahu ibu mengenai perbualannya dengan seorang Doktor Pakar Kanak2 di Hospital Slim melalui telefon. Pengasuh mifzal tuh..tanya la kat doktor ni..pasal mifzal yg masih lambat berckp ni..pengasuh tu bg tau doc mifzal dah umur 2 thn lebih (sedangkan x cukup lg)..n..doc tuh ckp..perkembangan pertuturan mifzal x normal n suruh refer doc pakar..masa pengasuh tu cerita kat ibu..luluh hati ibu..bila dia ckp anak ibu x normal…..dalam hati ibu ni..menafikannya sekeras2nya..sbb ibu rs perkembangan pertuturan ibu x de la teruk sgt..sbb banyak gak perkataan yg mifzal dah boleh sebut..antaranya :-

aabah = abah
mickey = ki
ikut = gi
jam = jam
gol = gol
na nak = tak nak
ma = mak (pengasuh)
aaya = ayah (pengasuh)
ai = air
sebut huruf pun dah pandai contoh mcm A, B, Ci

selain tuh…mifzal sgt faham apa yg kita ckp..kalau suruh menari..dia menari sambil golek punggung..kuat menjerit n menyanyi (bahasa dia la)

mungkin ada yg rs perkembangan pertuturannya agak lambat..sbb kalu nak dibandingkan dgn sepupu2 nya.. yang sebaya..mifzal cepat jalan n sepupunya pulak lambat jalan…tp cepat dpt mulut..

Mil ibu pun ada suarakan kerisauannya ttg mifzal..n..ibu rs sgt susah hati..

tp x per la..ibu akan refer jugak kat doc..minggu depan ada appointment mifzal kat klinik..n ibu akan minta surat referrence..

pada kengkawan yang mungkin ada pengalaman mengenai pertuturan anak yg agak lambat..boleh x kongsi tip2 n cara2 cemana untuk ajar anak bg cepat n petah cakap?



Jom Kongsi!

Related Posts:

137 Dibaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


7 Comments

  1. Dayah

    Ainey
    kalau nak tau psl pertututan anak, boleh refer pada HAna Seman. kat blog dayah ada link dia..dia ni keja kat hosp bahagian pertuturan..speech teraphist..try la tanya dia..dia pun byk bagi tips kat blog dia..dia ada dua blog.masuk ja mana2..

  2. mamashasha

    yup betul rajin2 ckp ngan dia…mcm aku everyday aku akan g keje dgn shasha..balik pun dgn shasha aku akan bercakap apa shj dgn shasha cthnye apa yg aku nampak, lalui (ade kete brek mengejutke), or apa yg merisaukan kepala aku….paling best kalau aku nk singgah kedai aku mesti ckp mcm ni…ok jap lagi kite singgah kedai beli sawi,telur,ikan….sampai kat kedai aku akan tny shasha kite nk beli apa…saje ngetest DAYA ingatan dia…alhamdulillah dia ingat….kadang kalau ade masalah kat opis pun akuu citer gak kat dia….dr dlm perut aku dok berinteraksi dgn dia…sekarang aku pulak yg tak terlayan…kadang kalau aku borak ngan papa pun dia menyampuk & kalau blh tak bg aku borak ngan papa….dia nk papa ckp ngan dia je….

  3. Ibu Mifzal Arsyad

    ryn –> aku memula pun rs cam biasa je..tp bila dah ada yg ckp x normal tu yg aku jd cam x sedap hati ni..itu la..skang aku selalu ckp nga dia..tp kengkadang kalau ,mifzal x mau ikut apa yg aku ckp..geram gak..kdg2 tu aku marah gak..teruk kan aku ni..x sabar..huhu..lg satu aku percaya setiap anak pekembangannya x sama..ada yg cepat ada yg lambat..aku sebenarnya agak x kisah cepat atau lmbt..tiba masa..dia akan ckp juga..itu yg buat aku jd terasa hati nga pengasuh aku tuh..ntah..tp pengasuh aku tu pun x salah gak..bagus gak dia care psl anak aku..huhu..ntah…

  4. Ryn

    ainey, pd aku, takde laa lambat pn..sama stage ngn adam jugak…kan pernah sekali aku wat entry adam tak lancar lg…but now br aku phm…kite kena rajin cakap dengan dia…

    now adam terlebey rajin copy paste org berckp…even bunyi hujung2 je…jd laa kan…

  5. Ibu Mifzal Arsyad

    mamashasha–>tq bed..insya Allah..aku mmg nak jumpa pakar gak..risau la..tmbah2 bila ada yg ckp x normal..mmg aku selalu practice ckp nga mifzal..tp satu je peel mifzal ni..akan ikut kita ckp ikut mood dia..bila dia sebut kita x leh ajuk ckp dia..kalau ajuk terus dia x mau ckp dah..huhu..tp skang ni aku rs perkembangan dia ok sket dr dulu..kira dah ada dah bunyi perkataan yg dia dah buleh sebut..

  6. mamashasha

    AINEY….setahu aku normal la at least mifzal blh bertutur cuma belum lancar..anak buah aku lelaki jugak….ko bayangkan ye dia pandai panggil ibu umo 3tahun….umo tahun br lancar berkata2….jgn sedey & down ye….apa kata bwak mifzal jumpe pakar dulu….dlm masa yg sama bykkan bercakap dgn dia…sebut betul jgn pelat….apa yg aku practice ngan shasha dr 8 bulan lagi aku takk pernah sesekali cakap pelat dgn dia….kalau dia salah jgn ko marah…ko ajar dia lagi….jgn la ko give up….pasti boleh…shasha pulak bile dgr budak2 baya dia ckp tak betul cthnye ade yg sebut boya…sebenarnye bola….dia lak yg ngajuk…..cepat2 aku betulkan…