Resipi Ikan Talapia Masak Taucu


(Resipi Ikan Talapia Masak Taucu)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, hari ini dah tiga hari kita berpuasa. Dah fikir-fikir dah apa menu untuk berbuka nanti? Ibu bercadang hendak memasak menu biasa-biasa sahaja hari ini. Orang tak berapa pandai masak macam ni lah. Menu biasa-biasa boleh lah campak-campak dalam kuali. Kalau menu yang tak biasa tu kalau cuba entah menjadi entah tak. Ikan Masak Taucu ini memang selalu ibu masak sebab resipi ini antara resipi kegemaran si hero kecil ibu tu. Kalau makan memang bertambah-tambah nasinya. Mifzal sangat sukakan kuah taucu itu.

resipi masak taucu
Ikan Talapia Masak Taucu

Ibu selalu guna ikan talapia sebab stok ikan talapia di dalam peti ais biasanya tak pernah putus. Al-maklumlah, Abah Mifzal kan kaki pancing. Selalu memancing dapat ikan talapia pelbagai saiz. Alhamdulillah, rezeki lauk sentiasa ada. Untung, jimat belanja..hehe. Selalu yang ibu masak saiz sederhana dan kecil. Kalau dapat talapia yang saiz besar biasa bagi dekat kawan-kawan Abah saja. Sebab ibu tak reti sangat nak masak ikan saiz besar-besar ni. Okay..jom kita usha resipi ikan masak taucu yang sangat simple dan sedap.

Resipi Ikan Talapia Masak Taucu

Baca Lagi



Resipi Karipap Gulung @ Sardin Roll

(Resipi Karipap Gulung @ Sardin Roll)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Ibu sebenarnya tak pasti sama ada ibu dah pernah kongsikan resipi karipap gulung atau sardin roll ini di blog IbuMifzal.Com. Tak mengapa lah, kalau dah pernah kongsikan sebelum ini pun, ibu tetap nak kongsikannya lagi. Supaya senang ibu nak rujuk nanti.

gambar karipap gulung

Ibu lebih selesa memanggilnya karipap gulung. Sebab asas bahan dan cara-cara membuatnya sama je dengan dengan karipap sardin. Cuma bentuk berbeza. Karipap ini sememangnya menjadi kegemaran ibu sekeluarga. Lebih-lebih lagi anak kesayangan ibu, Mifzal. Sepinggan tidak cukup hehe 😀

Baik lah, jom ibu kongsikan resipi dan cara membuat karipap gulung ini.

Resipi Karipap Gulung @ Sardin Roll

Baca Lagi

Nasi Berlauk Air Dingin Husna @ Tapah

(Nasi Berlauk Air Dingin Husna @ Tapah)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Alhamdulillah..akhirnya dapat juga Ibu merasa kelazatan Nasi Berlauk Air Dingin yang sangat-sangat popular di Kelantan walaupun ketika ini tidak berada di Kelantan. Makanan kegemaran yang pasti dicari bila balik kampung Ibu. Ingat hanya dapat makan ketika balik kampung sahaja. Mujur lah, Team Hijau #NasiBerlaukAirDinginHusna dah sampai ke Tapah. Boleh lah Ibu membelinya setiap hari.

Nasi Berlauk Air Dingin Husna @ Tapah

Sebelum ini hanya melihat di facebook sahaja promosi #NasiBerlaukAirDinginHusna sama ada Team Hijau (Northen Region) mahupun Team Kuning (Central Region). Oppss..lupa…yang mana tak tahu pasal #NasiBerlaukAirDinginHusna ini kan…. kalau kawan-kawan pernah dengan nasi berlauk yang famous kat kelantan yang naik kapal terbang untuk dipasarkan di luar Kelantan..ini lah nasi berlauknya 😀

Baca Lagi