Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak


(Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak)

Assalamualaikum WBT  & Salam Sejahtera

Dah dua minggu sekolah dibuka selepas cuti seminggu tempoh hari. Sebelum bercuti, peperiksaan Ujian 1 telah dijalankan. Sekolah anak ibu tidak terkecuali. Kesian Mifzal kerana terpaksa menghadiri peperiksaan ujian 1 walaupun tidak sihat. Mifzal demam, batuk dan selesema. Dapat pakej pula tu. Hati ibu mana yang tidak risau tambah-tambah musim peperiksaan kan. Walau bagaimana pun, mujur lah cikgunya memberi kelonggaran kepada Mifzal untuk mengambil peperiksaan gantian bagi subjek yang beliau tidak hadir. Ibu tidak mengharapkan apa-apa keputusan yang baik kerana tahu kondisi si anak yang tidak sihat. Itu pun, pasti Mifzal sudah mencuba yang terbaik. Bukan di sekolah kebangsaan sahaja ada peperiksaan, sekolah petang (sekolah agama) pun ada peperiksaan ujian bulan Mac. Kesian betul.

Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak

Minggu lepas, ibu dah semak dah keputusan peperiksaan Mifzal, seperti yang ibu jangka, keputusan peperiksaannya menurun terutamanya bagi subjek teras. Jauh beza dengan peperiksaan akhir tahun lepas. Tidak mengapa. Nanti Mifzal usaha lagi ya. Ini pun sudah cukup baik kerana menjawab di dalam keadaan diri yang tidak sihat. 🙂

Dalam entri ini, ibu nak kongsikan link dan cara semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak yang sekarang boleh disemak secara atas talian. Dah tidak ada report card yang keras tu. Senang sekarang, cikgu pun hanya perlu cetak sahaja salinan untuk diberikan kepada ibu bapa. Ibu bapa sendiri pun boleh semak sendiri. Mudah kan.

Baca Lagi



Memancing Ikan Besar

(Memancing Ikan Besar)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Rezeki! Abah Mifzal dapat tangkapan yang besar. Ikan rohu seberat 9.0 Kg berjaya dinaikkan. Tak sangka ibu, petang semalam, balik daripada memancing, Abah Mifzal memanggil ibu dari luar rumah. Ibu ingatkan apa sebab bunyi pun macam kecoh juga. Rupanya, wow besarnya ikan. Tak pernah lagi rasanya dapat ikan sebesar ini. Patutlah, lebih setengah jam juga masa diambil untuk menjinakkan si rohu ini.

menangkap ikan besar

Hobi Abah Mifzal memancing, biasa di lokasi yang berdekatan dengan rumah saja. Ikan besar ini pun ditangkap semasa Abah Mifzal memancing di port biasa. Rumah kami berdekatan dengan sungai dan lombong. Memang sesuailah untuk kaki pancing..hehe

Baca Lagi

Tonton HyppTV Daripada TM

(Tonton HyppTV Daripada TM)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Terdahulu, ibu pernah bercerita mengenai pemasangan pakej Streamyx 8Mbps Bundle with HyppTV. Jadi, kali ini ibu nak berkongsi cerita pula mengenai HyppTV yang datang sekali dengan pakej Streamyx yang ibu langgan. Untuk makluman, pakej bundle ini hanya terpakai bagi pakej langganan Streamyx berkelajuan 4Mbps dan 8Mbps sahaja. Untuk pakej Streamyx 4Mbps, dekoder HyppTV tidak didatangkan bersama. Kena langgan pakej HyppTV dulu baru dapat dekoder HyppTV, manakala untuk pakej Streamyx 8Mbps pula akan dapat dekoder HyppTV dan 17 saluran percuma. Yang tak percuma tu kena la bayar ya kalau nak menonton.

tonton hypptv daripada tm

Selepas selesai pemasangan talian telefon dan Streamyx dan kelajuan Streamyx juga telah dinaik taraf secara manual ke 8Mbps, barulah ibu dapat claimed Set-Top-Box HyppTV ini. Sebenarnya ada masalah sedikit berlaku semasa manual tagging ke 8Mbps. Jadi, lambat jugalah ibu dapat set-top-box ini. Lebih kurang 3 minggu baru dapat claimed.

Baca Lagi