Mandi Manda Di Taman Eko Rimba Kledang Saiong


(Mandi Manda Di Taman Eko Rimba Kledang Saiong)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Cerita tahun lepas sebenarnya, tetapi disebabkan tahun lepas blog ibu banyak sawang dan ibu pun malas nak update blog (konon busy sangat lah..hehe), jadi entri untuk cerita ini tertangguh lama. Mujur ada lagi gambar-gambar yang ibu simpan walaupun banyak gambar yang ibu dah delete sebab nak kosongkan ruang simpanan dalam telefon ibu ini. Sebenarnya, ibu, abah dan Mifzal serta juga keluarga mentua ibu ada berkunjung ke Taman Eko Rimba Kledang Saiong ini pada bulan September 2016. Tarikh lebih tepat ibu dah lupa. Pergi atas ajakan keluarga mentua. Ibu pun baru tahu ada taman eko rimba di Ipoh rupanya. Mifzal apa lagi, bila diberitahu hendak pergi mandi manda, seronok bukan main..hehe.

berkelah di taman eko rimba di meru

Taman Eko Rimba Kledang Saiong terletak di Meru, Daerah Kinta, Perak. Ia merupakan kawasan eko-pelancongan hutan rimba yang berkeluasan 2,188 hektar. Terletak 4.5 kilometer dari Persimpangan Plaza Tol Jelapang, Lebuh Raya Utara-Selatan dan 14.2 kilometer dari bandar raya Ipoh. Kalau dari Bidor, kami perlu menempuh perjalanan sejauh lebih 70 kilometer. Dek kerana keterujaan hendak mandi manda di sini, kami telah terlepas tol Ipoh Selatan untuk exit. Aduhai, terpaksa meneruskan perjalanan sehingga tol Kuala Kangsar dan berpatah balik semula. Mifzal sudah bising-bising marahkan abahnya kerana tersalah jalan…hehe.

Baca Lagi



Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma

(Senaman Terbaik Untuk Penyakit Asma)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tika Mifzal masih kecil, dalam lingkungan umur 3-5 tahun, agak kerap juga diserang sesak nafas. Pernah juga ibu kongsikan di blog ini, rintihan ibu bila Mifzal, kesayangan ibu terpaksa mengambil nebulizer kerana susah hendak bernafas. Kerap terjadi jikalau Mifzal menghidap selesema dan batuk. Ibu perasan yang Mifzal alah dengan cuaca sejuk. Sekarang, Alhamdulillah, Mifzal sudah jarang mengalami sesak nafas atau asma. Last kena masa Mifzal darjah 2. Mungkin betul, penyakit ini akan menghilang bila pesakit meningkat umur.

asma dan kanak-kanak

Ibu ada terbaca info di facebook terdapat senaman yang boleh menghindarkan atau mengurangkan kekerapan serangan asma. Boleh ibu praktikan untuk Mifzal. Walaupun sekarang ini, sudah jarang Mifzal kena sesak nafas, tapi ibu masih belum boleh menarik nafas lega. Setiap kali Mifzal selesema dan batuk, hati ibu masih sangat risau. Jadi, untuk manfaat bersama, ingin ibu kongsikan info yang ibu perolehi di facebook ini. Senaman terbaik untuk penyakit asma. Ada 4 jenis senaman yang elok diamalkan. Ini boleh menghidari penyakit ini daripada kerap menyerang. Lihat Mifzal dulu menarik nafasnya sahaja, ibu sudah rasa seksa apatah jikalau sendiri mengalaminya. Ibu juga ada sejarah penyakit  ini semasa kecil. Mujur tidak kronik.

Baca Lagi

Pupuk Minat Dari Kecil

(Pupuk Minat Dari Kecil)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Seingat ibu, seawal usia 3 tahun, Mifzal sudah berminat dengan catur. Walaupun sebenarnya ketika itu, dia masih lagi belum memahami apa bentuk permainan tersebut. Mungkin, kerana dia selalu lihat Abah Mifzal bermain game chess di komputer. Silap ibu, kerana ibu hanya membiarkan sahaja minat Mifzal itu tanpa tindakan apa-apa. Orang cakap, kalau nak tanam minat, elok lah bermula sedari kecil  kan! Ada juga beli main mainan chess tetapi sebab ibu tidak lah pandai bermain chess, jadi ibu biarkan sahaja. Lama-lama, Mifzal juga sudah tidak mempedulikan mainan chess nya kerana minatnya sudah teralih pada mainan LEGO.

bermain chess dengan rakan-rakan sekolah

Cuma baru-baru ini, ibu lihat Mifzal kusyuk bermain catur bersama kawan-kawan sekolahnya sementara menunggu ibu mengambilnya pulang dari sekolah. Teringat ibu, yang Mifzal masa kecil dulu suka dengan catur. Dan, sekarang dia sudah pandai bermain catur. Seronok Mifzal bila dia menang apabila bermain dengan kawan-kawannya. Tetapi ada juga waktu dia kalah, dia sukar untuk menerima kekalahannya. Confident level yang tinggi barang kali…hehe.

Baca Lagi