Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak


(Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak)

Assalamualaikum WBT  & Salam Sejahtera

Dah dua minggu sekolah dibuka selepas cuti seminggu tempoh hari. Sebelum bercuti, peperiksaan Ujian 1 telah dijalankan. Sekolah anak ibu tidak terkecuali. Kesian Mifzal kerana terpaksa menghadiri peperiksaan ujian 1 walaupun tidak sihat. Mifzal demam, batuk dan selesema. Dapat pakej pula tu. Hati ibu mana yang tidak risau tambah-tambah musim peperiksaan kan. Walau bagaimana pun, mujur lah cikgunya memberi kelonggaran kepada Mifzal untuk mengambil peperiksaan gantian bagi subjek yang beliau tidak hadir. Ibu tidak mengharapkan apa-apa keputusan yang baik kerana tahu kondisi si anak yang tidak sihat. Itu pun, pasti Mifzal sudah mencuba yang terbaik. Bukan di sekolah kebangsaan sahaja ada peperiksaan, sekolah petang (sekolah agama) pun ada peperiksaan ujian bulan Mac. Kesian betul.

Ujian 1 dan Cara Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Anak

Minggu lepas, ibu dah semak dah keputusan peperiksaan Mifzal, seperti yang ibu jangka, keputusan peperiksaannya menurun terutamanya bagi subjek teras. Jauh beza dengan peperiksaan akhir tahun lepas. Tidak mengapa. Nanti Mifzal usaha lagi ya. Ini pun sudah cukup baik kerana menjawab di dalam keadaan diri yang tidak sihat. 🙂

Dalam entri ini, ibu nak kongsikan link dan cara semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak yang sekarang boleh disemak secara atas talian. Dah tidak ada report card yang keras tu. Senang sekarang, cikgu pun hanya perlu cetak sahaja salinan untuk diberikan kepada ibu bapa. Ibu bapa sendiri pun boleh semak sendiri. Mudah kan.

Baca Lagi



Memancing Ikan Besar

(Memancing Ikan Besar)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Rezeki! Abah Mifzal dapat tangkapan yang besar. Ikan rohu seberat 9.0 Kg berjaya dinaikkan. Tak sangka ibu, petang semalam, balik daripada memancing, Abah Mifzal memanggil ibu dari luar rumah. Ibu ingatkan apa sebab bunyi pun macam kecoh juga. Rupanya, wow besarnya ikan. Tak pernah lagi rasanya dapat ikan sebesar ini. Patutlah, lebih setengah jam juga masa diambil untuk menjinakkan si rohu ini.

menangkap ikan besar

Hobi Abah Mifzal memancing, biasa di lokasi yang berdekatan dengan rumah saja. Ikan besar ini pun ditangkap semasa Abah Mifzal memancing di port biasa. Rumah kami berdekatan dengan sungai dan lombong. Memang sesuailah untuk kaki pancing..hehe

Baca Lagi

Tonton HyppTV Daripada TM

(Tonton HyppTV Daripada TM)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Terdahulu, ibu pernah bercerita mengenai pemasangan pakej Streamyx 8Mbps Bundle with HyppTV. Jadi, kali ini ibu nak berkongsi cerita pula mengenai HyppTV yang datang sekali dengan pakej Streamyx yang ibu langgan. Untuk makluman, pakej bundle ini hanya terpakai bagi pakej langganan Streamyx berkelajuan 4Mbps dan 8Mbps sahaja. Untuk pakej Streamyx 4Mbps, dekoder HyppTV tidak didatangkan bersama. Kena langgan pakej HyppTV dulu baru dapat dekoder HyppTV, manakala untuk pakej Streamyx 8Mbps pula akan dapat dekoder HyppTV dan 17 saluran percuma. Yang tak percuma tu kena la bayar ya kalau nak menonton.

tonton hypptv daripada tm

Selepas selesai pemasangan talian telefon dan Streamyx dan kelajuan Streamyx juga telah dinaik taraf secara manual ke 8Mbps, barulah ibu dapat claimed Set-Top-Box HyppTV ini. Sebenarnya ada masalah sedikit berlaku semasa manual tagging ke 8Mbps. Jadi, lambat jugalah ibu dapat set-top-box ini. Lebih kurang 3 minggu baru dapat claimed.

Baca Lagi

Demam Bengkak Tonsil : Punca dan Rawatan

(Demam Bengkak Tonsil : Punca dan Rawatan)

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera

Aduhai, 5 hari tidak berblog. Cuti sekejap gara-gara ibu mengalami demam bengkak tonsil. Sakitnya tekak, nak menelan bukan main susah. Nak telan air liur pun sakit sahkan nak telan makanan. Yang geramnya, walaupun demam selera makan tetap ada. Sudahnya tak dapat nak makan lebih sebab perit tekak nak menelan. Kebelakangan ini, kerap juga ibu demam akibat tonsil bengkak. Mujur kali ini, demam tak teruk. Suhu pun antara 37.9 hingga 38.4 darjah celcius turun naik. Ke klinik dapat lah sehari cuti sakit. Dapatlah berehat di rumah walaupun sekejap. Sebenarnya, ibu mengalami bengkak tonsil ini ketika ibu bercuti di kampung halaman ibu di Kelantan.

demam bengkak tonsil

Oleh kerana ibu agak kerap mengalami demam bengkak tonsil ini, ibu adalah juga google info yang berkaitan dengan tonsilitis atau demam bengkak tonsil ini.

Apa itu Bengkak Tonsil atau Tonsilitis?

Tonsil adalah merupakan 2 nodus limfa yang berada di dalam mulut iaitu di bahagian belakang tekak. Fungsi tonsil ini adalah untuk menghalang bakteria dalam badan kita. Tonsilitis pula bermaksud apabila tonsil tersebut dijangkiti kuman ataupun bakteria (sejenis bakteria streptococcus). Tonsilitis sebenarnya tidak berbahaya kerana ia menunjukkan sistem immune badan sedang berfungsi dengan baik. Namun jika selalu mengalami tonsilitis, Ia bermaksud immune dalam keadan lemah kerana sering diserang penyakit.

Punca Bengkak Tonsil

Baca Lagi

Langgan ‘Streamyx 8Mbps Bundle With Hypptv’

(Langgan ‘Streamyx 8Mbps Bundle With Hypptv’)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Huihhh…tarik nafas lega ibumifzal sekejap. Akhirnya streamyx yang ditunggu-tunggu sudah tiba. Rasanya permohonan paling lama diproses kot. Hampir setahun lebih tempoh penantian. Ingatkan  dah nak berputus asa. Tapi dapat jua akhirnya. Mohon tahun 2015, 2017 baru dapat merasa kelajuan streamyx. Kalau ikutkan sebelum ini bukan tidak pernah langgan streamyx. Streamyx Wireless EVDO pun pernah. Tapi semua akaun itu, ibumifzal sudah pun terminate gara-gara lokasi rumah ibu lama ibu yang tidak mendapat coverage penuh streamyx dan juga masalah kecurian cable yang sering berlaku. Bila sudah berpindah ke rumah baharu, memang menunggu-menunggu peluang untuk memasang streamyx di rumah. ‘Streamyx 8Mbps Bundle With Hypptv’ menjadi pilihan ibu.

pakej streamyx

Tempoh permohonan yang sangat lama itu bukan lah sebab TM tak efficient ya. Ia adalah kerana rumah baru ibu masih belum mempunyai prasarana yang diperlukan untuk menggunakan perkhidmatan streamyx. Tiang telefon belum ada macam mana TM hendak proceed. Pada hujung tahun lepas (2016) baru lah pihak TM memasang tiang telefon. Mungkin selepas sudah ramai jiran-jiran turut membuat permohonan.

Sebenarnya, ketika entry ini ditulis, ibu sudahlah hampir sebulan menggunakan perkhidmatan streamyx. Bak kata, senyum sajalah sebulan ini. Almaklumlah, talian internet dah laju…hahah

Baca Lagi