Jom WIFI


ihik…jom kita berwifi..internet di mana2..walaupun x sebest broadband celcom, maxis n sewaktu dgnnya..tp pada ibu..ini pun dah ok dah…


apa bezanya WIFI@Home ngan broadband Celcom n yg sewaktu dgnnya..?
bezanya..WIFI streamyx ni..limited area..yg berdekatan nga router wireless tu dpt la coverage dia..cam celcom broadband..kat mana2 pun buleh kan..tp kelebihannya lak..leh guna internet kt byk pc dlm satu masa.. on jer wireless tuh..pakai wired pun buleh..so dah x der istilah berebut pc n tenet..ihik..bab kata Pn Bed..leh buat cybercafe lak kat umah..ihik..sapa yg nak tumpang WIFI Ibu_Mifzal meh la dtg umah..ekekek..

asalnyakan..ibu guna streamyx biasa tu je..yg pakej RM60 sekali nga sewa fixed line tu..so modemnya hanya buleh connect kat 1 laptop je..n biasanya abah la yang conquer..ibu ni menyelit je kadang2 time abah x guna..so kebetulan lak..kami ada 2 laptop..n telekom la ada kenalkan WIFI@Home ni..so kami pun decide la utk beli router…rege router tu ibu beli RM150.00. kalau pelanggan baru streamyx akan dpt percuma wireless router tuh..cam ibu ni..kena beli sendiri la..

:: memula pilih streamyx in a box..pasang sendiri..so x kena la caj RM88 tu tuk pemasangan.. ::
:: ini ler ruper modem lama..brand riger..ada 1 port je..leh sambung ::
:: wireless router.. leh pakai wireless or wired n jdkn ini as modem gak ::
:: ini ghuper wireless modem brand aztech..mmg senang gak nak pasang ::
:: hasilnya laptol dell ibu dah leh pakai tenet..yg ni pakai port yg wired..laptop ibu x de wireless..buruk punya.. :::: laptop abah.. hp presario, br sket dr laptop ibu..uhuk :::: laptop abah nga wireless connection ::

hehe..mmg senyum lebar la..leh online..ahak..x buat keje la ibu nnt..asyik nga laptop je la.. ::



Yahoo!!! Dah Leh Online Kat Rumah!!

senyum lebar ibu..akhir penantian selama lebih 2 minggu berakhir..dr start isi borang mohon pindah talian tepon..sampai la kes cable kena curi n pastu kontraktor dah siap pasang talian tepon kat umah baru n lastly..pas tepon dah pasang line streamyx lak x leh guna lebih seminggu sbb kelewatan pihak telekom pasang jumper kt cable utk talian internet…n semuanya dah selesai..akhirnya..ibu leh online semula dr rumah..seronoknya.


n pas ni gak..ibu n abah x kan berebut lg laptop untuk surf tenet..sbb kami punya streamyx ni skang wifi@home..cam iklan yg telekom promote skang ni..kami dah beli dah wireless router n boleh pakai internet utk 10 pc or laptop kalau ada..lebih pun mungkin buleh..cuma kelajuannya je la jd slow sket sbb share connection kan..so speed akan terbahagi mengikut bape pc or laptop yg kita guna..kalau setakat dua laptop ni speed still laju lagi la..hehe..


apa2 pun ibu nak ucap thanks gak kat telekom..sbb after 7 days menunggu tempoh pemasangan jumper tu (biasa dulu 2 hr dah siap n leh guna tenet)..kami call telekom (sebelum tu pun dh byk kali call n derang suh tunggu sampai 7 hr) n wat report mengenai streamyx..sehari selepas wat report tu..terus internet leh guna..kira cepat gak la servis derang bila customer report kan..ihik..

ok..setakat tu ..dulu..ibu nak pi mandi sat..melekit badan..td mengemas umah dulu..ni pun masih belum siap kemas lg..uhuk..letihnya..

Kuciwa!!!

huhu..br je kontraktor telekom tepon td…dia ckp cable tepon yang kena curi tu panjang n amik masa nak ganti balik..kena korek tanah bagai..uhuk…bila tanya bila buleh siap?..org tu x leh jawab..sbb dia ckp bukan bidang dia..dia cuma kontraktor yg pasang je..uhuk..

aduhai..lambat la leh tenet kat umah..lagi satu..kalau amik masa berbulan2..cemana nga bil..sure kena bayar gak kan..kira cam bayar buta cam tu la kan…x guna tp kena bayar gak..uhuk..

aduss..frust betul la..