Diet & Berat Badan


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

ok…mungkin ada yg dah tau kan..ibu skang ni on diet..tgh mencuba untuk menguruskan berat badan ibu yg sememangnya sgt berat ni..huhu….ibu dah ada buat entry seblm ni..kalau nak baca KLIK SINI

ok..lagi..ibu start try JM5 ni awal bulan 4 lepas kan..tp masa tu, JM5 yang ibu dapat tuh….adalah pemberian FIL ibu….bila dah benda free tuh tau la kan..diet pun cincai la..memula tu ibu poyo gak diet ikut aturan dia..so dapat la turun 2.2 kg..after seminggu minum..sbb godaan makan banyak2 tambah2 selalu bermeeting..so selalu la makan free..akhirnya diet ibu tersungkur..huhu…masuk minggu kedua..ibu dah x minum..n dah x control makan..so berat ibu pun naik la balik..huhu..rugikan..naik dekat 1.4 kg tuh..

pas tu kan..bila dah naik balik berat tuh..x leh jadi ni..ibu nekad nak diet balik..n ibu start semula amik JM5 ni 24 April 2010 n continue sampai ke hari ni…ibu sgt2 berharap..diet ibu kali ini berjaya..lagi pun baru2 ni..ibu dah beli lg 3 kotak JM5..kira pelaburan duit yg agak besar la kan..so..nak x nak..ibu kena gak nekad utk kuruskan badan ni…huhu

so..bermula pd 24 April 2010 baru2 ni…setiap hari ibu kena pastikan pengambilan kalories daily x leh melebihi 1000 kcal..seperti yang disarankan..lepas tu..ibu top up gak misi diet ni dengan melakukan senaman skipping 2-3 hari sekali..selama 1/2 jam..

result utk minggu pertama kembali diet ni..ibu berjaya turunkan berat badan sebanyak 3.4 kg (24hb April – 3hb Mei 2010)..total penurunan campur ngan seminggu yg memula amik hari tuh..ibu dah berjaya turunkan 4.2 kg (untuk 2 minggu minum JM5)

huhu..masih jauh perjalanan ibu untuk menghilangkan 30 kg lebih lg lemak2 di badan ni…mampu kah ibu? ibu harap ibu mampu? bukan apa..ibu ni kan..kdg2 suka hangat2 ta** ayam tau..

korang doakan ya..ibu berjaya dlm misi ibu ni…

oh ya..ibu juga antara peserta2 yang akan join program The Biggest Losser Malaysian Blogger – Season 2 ...mana tau..sambil berdiet..sambil leh menang hadiah kan…hehe



1st Season – Cute Baby In B.L.U.E Contest

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Ok…ibu nak join contest lg….contest ni ibu dpt link dr Blog Mama Aqish a.k.a Anjeberminat plak nak join sbb teringat gambar mifzal yg ada pakai baju biru..hehe…

meh kita tgk apa yg perlu dibuat utk join contest ni..

Syarat2 :-

1) haruslah menjadi follower suziey & ina momguess
:: Done ::

2) buat 1 n3 berkenaan contest ni dan pastikan ade link back ke szsh.blogspot.com & momguess.blogspot.com
:: Done ::

3) letak banner yg comel kt ats tu di tepi side bar blog korang & di dalam n3 contest korang …harus ade link back ke n3 ni ok..

:: Done ::

4) letakkan SEKEPING shj gbr anak anda yg comel itu dgn berpakaian (seluar/baju atau kedua2nya shja..selain itu xditerima)..nyatakan nama, umur (in month) dan D.O.B

Nama : MIFZAL ARSYAD BIN MAZURA AZARIN
Umur : 2 TAHUN 2 BULAN
D.O.B : 28 FEB 2008

5) n3 contest hendakla diakhiri dgn GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MOMGUESS.BLOGSPOT
:: Noted ::

6) submit link n3 pd comment box n3 ini shja sebelum 15 May 2010 @ 2pm
:: Done ::

Untuk maklumat lanjut mengenai contest ini leh KLIK SINI

 

Al-Kisah Mifzal Arsyad

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


ibu rs cam dah lama la x citer pasal budak kecik ibu tu kan..syik citer kisah ibu….dak tecik ni pun nak interframe kan..hehe
Umur Mifzal Arsyad skang dah masuk 2 tahun 2 bulan dah….dah besar dah anak ibu..makin besar makin banyak peel nya..

perkembangan mifzal skang ni alhamdulillah..terutama dr segi fizikal & mental..
mifzal kan..kalau tgk cam bukan budak umur 2 tahun…mcm dah 3 tahun ke atas..ya la rangka badan besar tp isi kurang..huhu..

perkembangan percakapan mifzal skang boleh dikatakan bagus..sbb dia dah pandai menggabungkan dua ayat..w/pun ayat2 yg simple je..sudah pandai mengenal huruf..w/pun x semua..pernah masa ibu isi minyak kat petronas..kan minyak situ namanya primax….sambil tunjuk kan huruf primax tu..mifzal duk la menyebut P, R, I, A & X…cuma huruf M je dia x sebut..lum kenal kot..hehe…masa tu ibu x de ajar pun..wah..ibu rasa bangga sgt sbb anak ibu dah kenal huruf n bolej mengeja..w/pun dia lum faham dgn apa yg dia eja tuh..pelan2 la kan……kalau jumpa benda bulat..x kira la apa..dia suka sebut as huruf O nga BALL..hehe..

sgt suka nga bola..jumpa bola je..terus mintak BALL..bola org lain pun dia rebut..pegi kedai pun..nampak bola terus mintak BALL..huhu..kopak la ibu..asyik beli BALL je..

ada satu peel mifzal ni yg kdg2 buat ibu hilang sabar..huhu…kalau tgk tv kan….x leh alih channel lain kecuali channel katun..suka tgk channel 611,612,613,615 & 616 je..tu pu citer yg dia suka je..cam Mickey Mouse, Ben 10 dan lain2…kalau la kebetulan masa tuh kita duk tgk citer lain kan..sure dia mengamuk kalau kita x alih channel yg dia nak….memula dia akan kasi kita remote suruh tekan..kalau ibu x layan..mmg dia hempas la remote tuh..n skang ni pun remote astro tuh mmg dah rosak n x le guna..terpaksa beli yg lain..huhu..kalau x remote..dia akan baling la apa barang je depan dia..huhu..risau ibu..garang anak ibu ni..
satu lg..skang ni..waktu tido dia semakin lewat..kalau x kul 2.00 – 3.00 pg..mmg x akan tido..main je..mifzal sgt2 aktif pd waktu malam..huhu..ibu yg terlebih dahulu terbungkang..ngantuk…tinggal la abah duk melayan dia..ibu pernah ckp kat abah..sbb abah la ni..kenan..adik suka tido lambat..sbb masa ibu mengandung dulu..abah suka berjaga malam..hehe..boleh x gitu? mcm semalam..3.20 pg baru tido..aduhai..mifzal..mifzal..
pasal makan plak..masih cerewet cam dulu..sgt2 memilih makanan..makanan yg x sedap mmg sesuap dua je la dia makan…kalau yg sedap tuh..sepinggan pun abih..tg mood dia jgk la..sgt suka makan biskut chipsmore tp yg saiz kecik tuh..yg saiz besar mifzal x nak…satu lg peel mifzal..kalau minum air kotak cam air milo kan..memula ok la minum..kalau dia dah kenyang n minuman tuh masih berbaki..dia akan tuangkan balance air tu ke lantai n sapu2 nga tangannya..dia buat cam main air paip….geram betul…so..kalau mifzal mintak air milo tuh..kena ada sekali nga dia la tgk dia minum….tp ada masa2 gak tau..kalau mood dia ok..elok je dia letak air kotak elok2 walaupun x abih..x dak plak dia main2..huhu..mcm2 kan peel2 anak ni..sementara dia nak membesar..menjadi ibu & bapa mmg sgt2 memerlukan kesabaran yg tinggi..mcm2 ragamnya kan..huhu..

:: ini gambar terbaru mifzal..pipinya dah x tembam dah..huhu ::

:: gambar ni diamik ms cuti sekolah bulan 3..masa kt kg ibu kt pasir mas, kelantan ::