Aduhai..Kena Lagi


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

ingat x entry ibu citer pasal pc ibu kena kilat..sapa yg termiss leh la baca kat SINI..aduyai..pc ibu kena penangan kilat lagi..petang semalam….adussss..sedihnya…

ok..citernya begini…PC ni baru siap dibaiki seminggu lepas..kerosakan yg dulu akibat kena kilat..motherboard kena tukar..rosak..lama gak nak tunggu siap tuh..dekat sebulan..dah siap..baru seminggu guna..kena lagi..tup2 balik dr keja petang semlm..nak on pc..x leh..x der power lgsg..huhu..ibu dah agak ni..kena kilat lg la ni..sbb dalm perjalanan balik dr Tapah ke Sungkai mmg hujan selebat2nya nga kilat sabung menyabung..

kebetulan petang semalam, abah balik lambat sbb ada kokurikulum kat sekolah..ibu sampai dulu dr abah..bila abah sampai umah je..terus ibu tanya abah guna pc semalam x tutup ke? pastu abah ckp confirm mmg diaΒ  tutup PC tu pas guna semalam..n ibu pun pg tadi lgsg x sentuh pc sbb kelam kabut nak gi kerja..terbangun lambat..abah cakap dia shutdown kan dah pc tu..router pun dia off kan..

bila ibu check masa balik ptg semlm..router mmg off..PC off, yg x off nya plug extension penyambung tuh..n plug power PC kat extension tuh..plug monitor off…aduhai..geram betul ibu..

semenjak duk kat umah ni dah lebih 4 kali dah kena PC nga laptop nih..asyik duk ulang repair je..ibu rs sbb wiring umah sewa ibu ni dah lama kot..sbb ms ibu duk umah sewa sblm umah ni..abah masa ujan ribut pun online..x dak lak kena kilat..kat umah ni..dah tutup pun kena gak…huhu..mmg x sejiwa la duk sini..huhu..ibu nak pindah la..nak cari umah lain…(hish ada kaitan ke?)

tp kan..yg geramnya..PC ngan laptop je yang kena..barang letrik lain x dak lak kena..ok je..on..aduss..nasib baik PC under warranty lg..

:: abaikan wayar2 yg berserabut tuh…skang ni online pakai laptop FIL je la…pinjam ari tuh lum hantar2 lg..nak kena pinjam lama lg la ni..huhu ::

pst : x best pakai laptop..x puas..skrin kecik…huhu



Jom Kongsi!

Related Posts:

  • No Related Posts
335 Dibaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


8 Comments

  1. Ibu Mifzal Arsyad

    ryn —> sblm ni mmg x pkai ryn..aki pakai extension besa jer..aku br je nak beli..dah kena kilat balik..ala..ms aku duk umah sewa lama dulu kan..aku suka online tentime ribut tu ryn..x der pun kena..huhu..umah ni wiring lama..aku rs kalau pakai lightning protection tuh pun akan kena gak..masalahnya…mmg aku x on pun PC tuh cuma lupa unplug power cable dr extension je..dah..kena..huhu..aku x suka duk umah aku skang ni..asyik kena kilat je..uhuk..

  2. Ryn

    apa kata ko pkai plug yg protection sikit…means yg tak terus kena kat peralatan letrik tuh if terjadi kilat2 nih…

    aku ada guna utk peti sejok n tv je..lappy memg tak ON time kilat2 takottt…

  3. Ibu Mifzal Arsyad

    Aieza –> tu la aieza..mmg betul la ko ckp..tp cemana aku nak baiki..ckp kat tuan umah..bila plak la deme nak baiki..lg pun aku rs cam nak pindah la..x nak dah duduk umah tuh..huhu

  4. Ibu Mifzal Arsyad

    lepat –> tu la selalu mmg sy unplug or tutup suis extension tuh..tp pg tuh kelam kabut..mmg lupa nak check..balik2 ptg dah x leh guna..huwaaa..

    anisalya —> hehe..kalau laptop skrin besar tuh cam kena beli laptop br je..huhu..onkos x dak la..pc tu pun br sebulan dua beli..uhukk..itu la..sy rs wiring umah sewa sy ni dah lama kena tukar baru..tu yg asyik kena kilat jer tuh..

    zura —> weh..bukan aku la yg kena kilat..PC aku..huhu..kalau aku..x dak la aku dpn pc ni..huhu

  5. anisalya

    guna laptop skrin bsr la…alhamdulillah..sy kdg2 online jgk time ribut2 ni tp selalunya encik suami akan berbunyi jgk.tak pernah lagi kena penangan kilat. sabar je la…cuma broadband modem sy je kena tukar sebab dia sengal…huhu…

  6. Lepat Pisang

    Harap Puan bersabar yer..memang kalau kilat sambar habihlah pc ker laptop ker..depa memang sensitif..lagi satu..extension pun kalau boleh bila dah habis guna,teruih unplug..kilat ni tak kira time..harap2 bersabar yer,puan..lepat dah dapat id puan untuk ym..lega rasanya..